25 December 2010

Χρήμα για τον Μαχντί

Όταν το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς βρίσκει δυσκολίες, επιστρατεύει τη θεολογία. Για να δικαιολογήσει τη μείωση της επιδότησης του πετρελαίου και της βενζίνης, την οποία οι Ιρανοί πολίτες θεωρούν αυτονόητη, αφού η χώρα τους έχει τεράστια αποθέματα ορυκτών καυσίμων, επικαλέσθηκε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ τις θρησκευτικές παραδόσεις των Σιιτών.

Όπως ανακοίνωσε περιχαρής ο πρόεδρος από την τηλεόραση, επίκειται η ανάσταση και εμφάνιση του δωδέκατου ιμάμη, του Μαχντί, ο οποίος είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας γ' αυτή την μουσουλμανική αίρεση. Επειδή όμως οι φυσικοί πόροι ανήκουν στον Αλλάχ, πρέπει να αποφανθεί ο δωδέκατος ιμάμης, όταν έρθει, πώς θα μοιραστεί το πετρέλαιο της χώρας. Μέχρι τότε είναι απαραίτητο να γίνει οικονομία και γι’ αυτό θα μειωθούν οι επιδοτήσεις, σταδιακά μέχρι μηδενισμού!

Κατά την πρώτη θητεία του στην προεδρική καρέκλα είχε ανακοινώσει ο Αχμαντινετζάντ ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας από την Τεχεράνη στην Κομ, ιερή πόλη του Σιιτισμού. Η αιτιολογία απλούστατη: ο Μαχντί θα έρθει σύντομα ακριβώς στην πόλη αυτή, οπότε οι πιστοί άνθρωποι (όλοι) της Τεχεράνης πρέπει να έχουν ανοικτό δρόμο για να υποδεχτούν τον Μεσσία τους! Αμέσως μετά θα γίνει δε από τον Αλλάχ «η θεία δίκη» ευλαβών και αμαρτωλών και θα αποφασιστεί ποιοι πάνε παράδεισο και ποιοι κόλαση. Εννοείται ότι για τις μετακινήσεις απαιτούνται μεγάλες λεωφόροι μέσα στην έρημο.


Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξοικονομήσει από τα καύσιμα με μειωμένη επιδότηση (και αυξημένη τιμή) περί τα 100 δισεκ. δολάρια, αφού ο καταναλωτής πληρώνει τώρα 8 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, σχεδόν 20 φορές λιγότερο από όσο σήμερα στην Ελλάδα. Όλα αυτά όμως τελείωσαν γιατί καταφτάνει ο Μαχντί, οπότε με το νέο χρόνο θα κοστίζει η βενζίνη 30 λεπτά του ευρώ για τα πρώτα 50 λίτρα και, από κει και πέρα, 55 λεπτά!

Η επίκληση του Μεσσία δεν φαίνεται να επαρκεί όμως, γι’ αυτό αυτές τις ημέρες έπιασαν θέσεις σε καίρια σημεία της Τεχεράνης στρατιωτικές περίπολοι. Ένα νέο ξέσπασμα διαμαρτυριών, όπως πέρσι μετά την εκλογική νοθεία, θα είναι πολύ επικίνδυνο για το καθεστώς.

Για δημοκρατία και ελευθερία ελάχιστοι ενδιαφέρονται, αφού κι όταν την έχουν, δεν την αξιοποιούν. Όμως η οικονομική επιβάρυνση λόγω των καυσίμων σε μια κοινωνία με 30% ανέργους και πληθωρισμό που μπορεί να φτάσει και το 70%, δεν είναι πλέον αστεία ιστορία. Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες επιβαρύνουν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού, ο οποίος, βαθιά οπισθοδρομικός και αμόρφωτος, αποτελεί το θεμέλιο του θεοκρατικού καθεστώτος.

Το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ιρανών κυμαίνεται στα 4.500 δολάρια, περίπου όσο της Βοσνίας, μόνο που το Ιράν είναι η τρίτη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου και η δεύτερη σε αποθέματα φυσικού αερίου.

Τόσο οι Ιρανοί όσο και οι ξένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι το ιρανικό καθεστώς θα διαθέσει τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, για την προώθηση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας. Έτσι με την επίκληση του Μαχντί θα πρέπει να κρατηθεί ο λαός στην επιβεβλημένη θρησκευτική στάνη, όμως ο συγκεκριμένος Μεσσίας δεν επηρεάζει τους Ισραηλινούς. Επειδή αυτοί περιμένουν άλλον, δικό τους Μεσσία, είναι πολύ πιθανόν να βομβαρδίσουν όλες τις ιρανικές εγκαταστάσεις και να γίνουν τα εξοικονομημένα δισεκατομμύρια καπνός. Τότε μάλλον θα αναβάλλει και ο δωδέκατος ιμάμης την έλευσή του... πώς να δικάσει τους αμαρτωλούς, αν δεν έχει ένα καλό γραφείο;
Για να μην γελάμε συγκαταβατικά με την οπισθοδρομικότητα των Περσών, τι λέτε ότι θα γινόταν στην ευρωπαϊκή χώρα μας με τους απογόνους του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, αν ανακοίνωνε η κυβέρνηση ότι αναμένεται να κατέβει η Παναγίτσα στην Τήνο και πρέπει να κατασκευαστεί υποβρύχιο τούνελ; Τι έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που χαιρόντουσαν αποχαυνωμένοι πολλοί και διάφοροι και τώρα βρισκόμαστε καταχρεωμένοι και πληρώνουμε σαν κορόιδα χωρίς να συσχετίζουν πολλοί τα δύο γεγονότα; Τί γίνεται κάθε φορά με την άφιξη του "αγίου φωτός" και την υποδοχή του "με τιμές αρχηγού κράτους"; Ήταν μάλιστα "ο πρώτος αρχηγός κράτους που έφτασε στο Ελ. Βενιζέλος", όπως ανακοίνωσε τότε περιχαρής μια τηλεπαρουσιάστρια...