28 December 2010

Κι από τη μύγα ξύγκι...

Η γερμανική εταιρία μουσικών δικαιωμάτων GEMA (αντίστοιχη της ελληνικής ΑΕΠΙ) ζήτησε από τους φορείς που λειτουργούν και ελέγχουν νηπιαγωγεία να πληρώσουν δικαιώματα στους συνθέτες των τραγουδιών, με τα οποία εξασκούνται τα μικρά παιδιά.


Ο "Σύνδεσμος ευημερίας και αλληλεγγύης" του Αμβούργου, ο οποίος ελέγχει 280 ολοήμερα νηπιαγωγεία, δέχτηκε σχετικό μήνυμα από την GEMA. Αρχικά νόμισαν οι υπάλληλοι ότι πρόκειται για φάρσα, λίγο μετά ήρθε όμως ο λογαριασμός 56 € συν ΦΠΑ για τα πρώτα 500 τραγούδια που αξιοποιούνται.

Εννοείται ότι δεν πρόκειται για τα παραδοσιακά τραγουδάκια, όπως π.χ. το ελληνικό "Μια ωραία πεταλούδα...", του οποίου οι συνθέτες είναι άγνωστοι ή έχουν πεθάνει προ πολλού, οπότε δεν τίθεται θέμα δικαιωμάτων. Πρόκειται για τη μουσική από τραγούδια γνωστών σύγχρονων συνθετών, με την οποία επενδύονται νέοι στίχοι, κατάλληλοι για μικρά παιδιά.

Το πιθανότερο είναι να γυρίσουν τα νηπιαγωγεία πάλι στο "Περνά περνά η μέλισσα..." παρά να πληρώσουν κερατιάτικα στους αδηφάγους εισπράκτορες...