13 December 2010

Πως αλλάζουν οι καιροί...

(TO BHMA, 11/12/2010)

«Ο Ασάνζ είναι εγκληματίας. Πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή», έγραψε πριν λίγες ημέρες ο Τζο Κλάιν στο περιοδικό Time, αναφερόμενος στον ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox Γκλεν Μπεκ «αποκάλυψε» προχθές στους θεατές της εκπομπής του ότι ο Ασάνζ χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος. Η Σάρα Πέιλιν καλεί κι αυτή για τον εγκλεισμό του Ασάνζ σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ πολλοί σχολιαστές σε τηλεοπτικά σώου, εφημερίδες και περιοδικά έχουν φτάσει να ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, απαιτούν δηλαδή τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.

Το παράδοξο είναι ότι ούτε ένας από όσους σχίζουν τα ιμάτιά τους για τα «εγκλήματα» του Ασάνζ δεν αμφισβητεί την αυθεντικότητα των ντοκουμέντων που εδώ και μία εβδομάδα αναρτώνται στην ιστοσελίδα Wikileaks έχοντας βάλει βόμβα στα θεμέλια της διεθνούς διπλωματίας.

Το να καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος τις πράξεις του Ασάνζ είναι αναμενόμενο, καθώς μέσα από τα έγγραφα που αναρτήθηκαν και συνεχίζονται να αναρτώνται στην ιστοσελίδα διαπιστώνει κανείς ότι βασικό μοτίβο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η διπροσωπία και η διγλωσσία και βασικός σκοπός της να ελέγχει τις άλλες κυβερνήσεις.

Όμως το γεγονός ότι δημοσιογράφοι εξαπολύουν μύδρους εναντίον του Ασάνζ επειδή τόλμησε να δημοσιοποιήσει την αλήθεια είναι ενδεικτικό της παρακμής που επικρατεί στο σύγχρονο τοπίο της ενημέρωσης. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι εφημερίδες New York Times και Washington Post αποφάσισαν ν δημοσιεύσουν την απόρρητη «‘Έκθεση του Πενταγώνου» παρά τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης Νίξον, η απόφαση είχε χαιρετιστεί σαν μια ηρωική πράξη και μια μεγάλη επιτυχία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Σήμερα κάτι ανάλογο καταδικάζεται ως «εσχάτη προδοσία».

Πως αλλάζουν οι καιροί...
Εννοείται ότι οι Αμερικάνοι δεν είναι σε θέση να καταδικάσουν έναν αλλοδαπό, επειδή διέδωσε "απόρρητα" που έλαβε από άλλους. Ο Ασάντζ δεν έχει αναλάβει καμιά υποχρέωση εχεμύθειας απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου...