12 December 2010

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος

Οι επιπτώσεις ενός θανάτου

της Ισμήνης

Πριν πολλά χρόνια είχε πεθάνει η μητέρα της και ο πατέρας της, νέος ακόμα,  ξαναπαντρεύτηκε μια καλή γυναικούλα που στόμα είχε και μιλιά δεν είχε. Όλο, ναι Νίκο μου, ότι θέλεις Νίκο μου, έλεγε στο άντρα της και όλοι τον μακαρίζανε για το κελεπούρι που του έτυχε.

Άριστες οι σχέσεις με την οικογένεια και την κόρη του άντρα της, μέχρι που όταν η κόρη ήθελε κάτι από τον πατέρα της, μεσολαβούσε αυτή για να γίνει!

Μέχρι ... που ο πατέρας της έπαθε εγκεφαλικό που τον άφησε για 3 χρόνια φυτό. Τότε η σύζυγος έκανε στροφή 180 μοιρών. Αυτή η γυναικούλα έγινε μέγαιρα και της άνοιξε ο όρεξη για να αποκτήσει περιουσία! Πλήρωσε συμβολαιογράφο και μάρτυρες και συνέταξε δημόσια διαθήκη προς ώφελός της βέβαια, βάζοντας να υπογράψει με μια αλαμπουρνέζικη υπογραφή το φυτό–άντρα της. Είχε δε ήδη κάνει ανάληψη όλων των καταθέσεων του άντρα της και είχε κλείσει τους λογαριασμούς.

Αγαπάει όμως ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη! Μετά από 7 ετών δικαστήρια, μετά από έξοδα και ψυχική οδύνη, η δημόσια διαθήκη κηρύχθηκε άκυρη και μόνη έγκυρη παρέμεινε η ιδιόγραφη που είχε στα χέρια της η κόρη του μακαρίτη.

Έκτοτε, οι δρόμοι της κόρης και της 2ης συζύγου χώρισαν. Το μόνο που τους συνέδεε ήταν το διμέρισμα του πατέρα, στο οποίο η μεν κόρη είχε την ψιλή κυριότητα, η δε σύζυγος είχε την επικαρπία εφόρου ζωής.

Πέρασαν τα χρόνια και η παρουσία εν ζωή της συζύγου διαπιστωνόταν κάθε Οκτώβριο που η κόρη μέσω της εφορίας μάθαινε ότι, η 2η σύζυγος, έκανε φορολογική δήλωση. Φέτος δεν είχε κατατεθεί φορολογική δήλωση. Άρχισε λοιπόν η κόρη να ψάχνει, τί έγινε και που είναι η σύζυγος και μετά από Νικολούλειο ψάξιμο βρήκε ότι έχει πεθάνει από τον Φεβρουάριο. Είχε μετακομίσει στην αδελφή της που μόναζε κάπου σε ένα μοναστήρι, πάνω σε κάποιο βουνό, και είχε νοικιάσει το διαμέρισμα, το οποίο πλέον κληρονομούσε καθ’ ολοκληρία η κόρη.

Ενημερώνει τον ενοικιαστή και ρωτάει ευλόγως τι γίνανε τα ενοίκια από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο. Τα καταθέτει σε λογαριασμό στην τράπεζα, λέει αυτός, και της παρουσιάζει όλες τις αποδείξεις. Οι αποδείξεις έχουν το όνομα της συζύγου και συνδικαιούχο την αδελφή της που και οι 2 πέθαναν την ίδια ημέρα από εισπνοή καπνού (κάηκε το μοναστήρι). Επιβεβαιώνεται ότι στον τραπεζικό λογαριασμό είναι τα χρήματα και ένα μεγάλο ποσό που αναλογεί στις σύνταξη της συζύγου που μπαίνει κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο.

Κανείς δεν ειδοποίησε το ΙΚΑ να διακόψει την συνταξιοδότηση. Πηγαίνει η κόρη στο ΙΚΑ της περιοχής της να τους ενημερώσει για το γεγονός· δεν είχε καμία υποχρέωση, αλλά το έκανε για ηθικούς λόγους. Οι υπάλληλοι στο ΙΚΑ, αντί να λάβουν σοβαρά υπόψη την καταγγελία, της είπαν να πάει αυτή να ενημερώσει την κεντρική μηχανοργάνωση για να βρουν από ποιο υποκατάστημα συνταξιοδοτείτο η μακαρίτισσα και να πράξουν τα δέοντα. Φυσικά η κόρη δεν πήγε, γιατί από κάποιό σημείο και μετά βρίσκεις και τον μπελά σου!

Πήγε όμως στην Τράπεζα και ζήτησε το ποσό των ενοικίων από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο. Της είπαν να απευθυνθεί στο Νομικό Τμήμα της Τράπεζας με δικηγόρο και όλα τα δικαιολογητικά,  διότι:
  1. ο λογαριασμός κατάθεσης είναι κοινός, άρα και κληρονομικός,
  2. για να εισπράξει τα ενοίκια από το λογαριασμό πρέπει να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία,   
  3. εφόσον κατατίθεται και η σύνταξη στον ίδιο λογαριασμό, ο φορέας πρέπει να μπλοκάρει τον λογαριασμό για να πάρει πίσω τα χρήματά του και ένα σωρό άλλα. Αυτά τα ολίγα.
Για τη συνέχεια και το τέλος της υπόθεσης θα ενημερωθείτε –αν σας ενδιαφέρει– όταν η θυγατέρα πάει να καταθέσει τα δικαιολογητικά και βγάλει απόφαση η νομική υπηρεσία της Τράπεζας!