05 July 2007

Περιβάλλον με αιρετική ματιά στην επικαιρότητα (3ον)

Δρ. Θόδωρος Σ. Κουσουρής
Περιβαλλοντολόγος, πρώην
Δ/ντής Ερευνητικού Ινστιτούτου


Ματιές στην επικαιρότητα σε ότι αφορά το περιβάλλον με ερωτηματικά, καχυποψία, απαισιοδοξία, αλλά και αισιοδοξία για τις προοπτικές καλύτερης ποιότητας ζωής.

Αρχίζουν οι διακοπές - όχι του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά οι καλοκαιρινές. Για τα μπάνια που λέμε! Αλλά και για του βουνού τη μεριά δεν θα είναι καθόλου άσχημα. Μαθαίνουμε και επιβιώνουμε με το νέφος στις πόλεις, με τα σκουπίδια στις γειτονιές και τα τρωκτικά -κάθε είδους τρωκτικά, με τον καύσωνα –για δες 47ο C και όλοι στις θέσεις τους, την ηχορύπανση, αλλά και τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες, τα… παρεό, και τις τσούχτρες– κάθε είδους και απόχρωσης, ένεκα αντηλιακών.

Α! ναι!... να μη ξεχάσετε τα αντηλιακά σας με βαθμούς και νούμερα. Άλλωστε… αυτή την εποχή ξεμυτίζουν πολλά «νούμερα». Και πάντα καπέλο, για του ήλιου τις ακτίνες και … για το διακτινισμό σας/μας, πέρα και παραπέρα και μακρύτερα, αλλά και δίπλα σας/μας! Ωστόσο, συνηθίζονται κάποιες συμβουλές ή κώδικες για συνεννόηση, καλή παρέα, αλμυρά ή ανάλατα αστειάκια, πλάκες, τραγούδια και μουσική. Λοιπόν, έχουμε και λέμε – μη τα παίρνετε όλα στα σοβαρά:

1. Λιγότερες πυρκαγιές και ακόμη λιγότερες καταπατήσεις, ένεκα επικαιρότητας.

2. Τα σκουπίδια μας στο σπίτι μας και στους ειδικούς κάδους και όχι στις παραλίες, όπως μας προτρέπουν οι οικολόγοι.

3. Μακριά από μας τα κουνούπια και τα άλλα ζωύφια, αλλά όχι τα ζούζουνα.

4. Ανοιχτόχρωμα ρούχα, ριχτά, καπέλο στο κεφάλι και πάντοτε παρέα ένα μπουκάλι νερό. Και σχισίματα, βαθιά σχισίματα βρε παιδιά, κολακεύουν όποιον τα… φέρει ή τα φορεί.

5. Να τρώμε πολλά σαλατικά, ελαφριά γεύματα και το βραδάκι ή πολύ αργότερα και το ποτάκι δεν μας χαλάει. Ας οδηγήσει κάποιος άλλος, για καλό και για κακό.

6. Απλωτές και βουτιές στις θάλασσες και όχι στις πισίνες. Εσείς, τι προτιμάτε; Περί ορέξεως, ως συνήθως… κολοκυθόπιτα.

7. Μαγιό, καπέλο και αντηλιακά δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, αρκεί να το θέλει η παρέα. Από μεριές, άλλο τίποτα. Αρκεί η … κοινωνική συναίνεση και αποδοχή.

8. Το μάτι όπως πάντοτε για κάθε ωραίο και … όπου βγει - αν δεν σου βγάλει η άλλη και τα δυο σου μάτια.

9. Η ψιλοκουβέντα και το κουτσομπολιό, μόνο στα ανεκτά όρια. Δεν πάει άλλο! Φτάνει πια κι εδώ!

10. Να λέμε και μερικά «όχι» στις μίζερες καταστάσεις. Δεν χωράνε όλα στο ίδιο… στομάχι.

11. Νάχουμε καλό καιρό, καλή διαμονή, λιγότερη γκρίνια και… θάλασσες, θάλασσες, θάλασσες. Αλλά, και βουνό, βουνό, βουνό δεν μας χαλάει. Όπως και χωριό, χωριό, χ…

12. Περιμένουμε σχόλια, πολλά σχόλια, ..., αλλά μετά τις διακοπές, γιατί η αποτοξίνωση αφορά και τα e-mail, το Internet, τα blogs κλπ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ !

13. Αφήστε το Στέλιο να… βράζει στο ζουμί του, στις… πολύκοσμες και πολύβουες παραλίες και στις μεγάλες και πολυτελείς… πισίνες.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Στέλιο!

Δρ. Θ. Κουσουρής, http://www.perivallon.com