07 July 2007

Φυτρώνουν στη γη οι δράκοι;

Κινέζοι χωρικοί έτρωγαν... δεινοσαυρόσουπα


Χωρικοί στην κεντρική Κίνα ξέθαψαν ένα τόνο οστών δεινοσαύρων και τα έκαναν σούπα, πιστεύοντας ότι πρόκειται για κόκαλα από... ιπτάμενους δράκους, ανακοίνωσε Κινέζος παλαιοντολόγος. Μέχρι πέρυσι, τα απολιθωμένα οστά πωλούνταν στην επαρχία Χενάν ως «κόκαλα δράκου», στην τιμή των 4 γουάν (0,40 ευρώ) το κιλό, δήλωσε ο Ντονγκ Ζιμίνγκ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Πίστευαν ότι τα "κόκκαλα δράκου" προέρχονταν από τους δράκους που "πετούν" στον ουρανό», είπε. Τα οστά βράζονταν με άλλα συστατικά ως σούπα, την οποία συχνά τάιζαν και στα κοτόπουλα ως θεραπεία για τις ζαλάδες και τις κράμπες. Αλλες φορές τα κόκκαλα κονιορτοποιούνταν και εφαρμοζόταν απευθείας σε κατάγματα και τραύματα.

Η πρακτική συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, εκτιμά ο Δρ Ντονγκ. Όταν όμως οι χωρικοί πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται για απολιθώματα, δώρισαν στον παλαιοντολόγο 200 κιλά για να τα μελετήσει.

Ο Ντονγκ ήταν μέλος ερευνητικής ομάδας που πρόσφατα ανακάλυψε στην επαρχία Χενάν τα οστά ενός φυτοφάγου δεινόσαυρου 18 μέτρων, που ζούσε πριν από 85 με 100 εκατ. χρόνια. Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, οι επιστήμονες παρουσίασαν το μηριαίο οστό, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το βαρύτερο κόκαλο στην Κίνα. Ένα μέρος του τεράστιου σκελετού είχε ήδη φαγωθεί.

(www.in.gr, 5/7/2007)