02 July 2007

Ανθρώπινα υπολείμματα,

800 χιλ., 1 εκατομμ. και 1,8 εκατομμυρίων ετών

Ένα ανθρώπινο δόντι ηλικίας άνω του ενός εκατομμυρίου ετών, το οποίο βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη διάσημη περιοχή της Αταπουέρκα στην Ισπανία, είναι πιθανότατα το αρχαιότερο απολίθωμα ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσαν Ισπανοί παλαιοντολόγοι.
Ο φθαρμένος προγόμφιος «αποτελεί το αρχαιότερο απολίθωμα ανθρώπου στη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε επιτέλους ανατομικές ενδείξεις για τους ανθρωπίδες που κατασκεύαζαν εργαλεία πριν από περισσότερο από ένα εκατ. χρόνια», αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος της Αταπουέρκα.


Τα σπήλαια της Αταπουέρκα, στη βόρεια επαρχία του Μπούργκος, είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες για προϊστορικά ευρήματα που καλύπτουν μέχρι και την εποχή του χαλκού. Το 1994 ανακαλύφθηκαν στην περιοχή απολιθώματα 800.000 ετών που ανήκουν στον Homo antecessor (πρωτοπόρος άνθρωπος).

Τα αρχαιότερα απολιθώματα ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη προέρχονται από την πόλη Ντμάνισι, κοντά στην Τιφλίδα της Γεωργίας, και χρονολογούνται στα 1,8 εκατ. χρόνια πριν.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για μεμονωμένο εύρημα, δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε σε ποιο είδος Homo ανήκει αυτό το δόντι», διευκρίνισε το Ίδρυμα. Οι πρώτες αναλύσεις, ωστόσο, «μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για πρόγονο του Homo antecessor».

Το δόντι, που προήλθε από ενήλικο άτομο 20-25 ετών, χρονολογήθηκε με βάση τα γεωλογικά στρώματα μέσα στα οποία βρέθηκε. Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες «πριν δημοσιευτούν τα εντυπωσιακά ευρήματα σε κάποια ερευνητική επιθεώρηση κορυφαίου επιστημονικού κύρους». Ο Μπερμπούντεζ ντε Κάστρο, ένας από τους τρεις παλαιοντολόγους που ανακάλυψαν το δόντι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ήδη βέβαιος για την ηλικία του ευρήματος.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην Αταπουέρκα πριν από 800.000 χρόνια είναι εντελώς απίθανο να είναι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων. Ο ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος, Homo sapiens sapiens, πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 100.000 χρόνια και αργότερα μετακινήθηκε στην Ευρώπη, όπου εκτόπισε τους προηγούμενους ανθρώπινους πληθυσμούς.
(www.in.gr, 2/7/2007)

Τώρα, τί να σχολιάσω εγώ; Τα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρουν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε το έτος 5506 π.Χ., οπότε τα υπολείμματα ανθρώπων της τάξης ενός και δύο εκατομμυρίων ετών που βρίσκουν οι ερευνητές στο υπέδαφος, σίγουρα θα τα έβαλε κάποιος για να μας κάνει πλάκα.