|
Ενα βήμα πριν από τη χρεοκοπία βρίσκονται μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια αποκαλύπτει ο «Guardian», προκαλώντας σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική εφημερίδα έφερε στο φως μια μυστική λίστα του Συμβουλίου για τη Χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αγγλίας (HEFCE)- ενός σώματος του βρετανικού υπουργείου Παιδείας-, σύμφωνα με την οποία 46 πανεπιστήμια -σε πολλά από τα οποία φοιτούν και Ελληνες- παρά την εισαγωγή διδάκτρων, βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Μεταξύ αυτών είναι ονομαστά και παραδοσιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως αυτό της Οξφόρδης, το Queen Mary, το University of Greenwich και το London Metropolitan University.
Η πλειονότητα των πανεπιστημίων που περιέχονται στη λίστα είναι κατά κύριο λόγο πρώην πολυτεχνικές σχολές και τα τελευταία χρόνια πολλά από αυτά πραγματικά δίνουν μάχη για να προσελκύσουν σπουδαστές και να μειώσουν τα έξοδά τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει μέχρι και συγχωνεύσεις, ούτως ώστε να αποφευχθεί η οικονομική τους κατάρρευση. Πρέπει εδώ να τονιστεί πως στην αρχή οι αρμόδιοι αρνούνταν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, κάτι που τελικά συνέβη ύστερα από ειδική παρέμβαση του επιτρόπου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Πληροφόρηση.
Ο επίτροπος δικαιολόγησε την απόφασή του ισχυριζόμενος πως οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τα οικονομικά του πανεπιστημίου στο οποίο πρόκειται να φοιτήσουν.
Παρέμειναν κρυφά
Παρά όμως την απόφαση του επιτρόπου, τα ονόματα τριών πανεπιστημίων παρέμειναν κρυφά. Σύμφωνα με την «Guardian», αυτό συνέβη επειδή αυτά τα τρία «άγνωστα» πανεπιστήμια βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική κατάσταση και η κοινοποίηση των ονομάτων τους πιθανότατα θα ήταν αρκετή για να βάλουν λουκέτο.
Πολιτικοί και εκπρόσωποι των φοιτητών καταδίκασαν την προσπάθεια συγκάλυψης και επανέλαβαν ότι αφού τα δίδακτρα είναι περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο, οι υποψήφιοι έχουν κάθε δικαίωμα να ξέρουν την οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων στα οποία πρόκειται να φοιτήσουν.
Πάντως οι σπουδαστές που πρόκειται να ξεκινήσουν να φοιτούν τον Οκτώβριο παραμένουν στο σκοτάδι ως προς το ποια πανεπιστήμια βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης, αφού οι αρμόδιοι έδωσαν στοιχεία για τα οικονομικά των ιδρυμάτων μόνο για την περίοδο 1998-2003.
Σημειωτέον ότι το HEFCE σε ανακοίνωσή του (στην οποία κάνει λόγο για «μικρό αριθμό» ιδρυμάτων που ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα) αναφέρει πως «συνεργαζόμαστε με αυτά τα ιδρύματα για να διασφαλίσουμε ότι το πλάνο ανάκαμψης θα είναι ικανό να εξαλείψει τα προβλήματα και να επαναφέρει την οικονομική ευμάρεια των ιδρυμάτων (...)».