στην Bodhgaya, Ινδία
Βλέπε επίσης>>>
.
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Β΄ Αθήνας σας προσκαλούν στην ομιλία του Απόστολου Δοξιάδη με θέμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007 στις 19:00 στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Δερβενακίων και Καράγιωργα (κοντά στο μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας) τηλ. 210 6390261, 210 6081930 |
Λίγοι από μας γνωρίζουμε τον Άρατο από τους Σόλους της μικρασιατικής Κιλικίας, γιατρό, μαθηματικό, αστρονόμο και ποιητή, σύγχρονο του Θεόκριτου και του Καλλίμαχου. Στην εξαιρετική σειρά των Αρχαίων Συγγραφέων των εκδόσεων «Ζήτρος» μόλις κυκλοφόρησε ένα μικρό διαμάντι από την πένα του: ένα κείμενο επιστημονικό, επενδυμένο ποιητικά σε δακτυλικούς εξάμετρους στίχους κατά το πρότυπο των ομηρικών επών, γεννημένο από τις αστρονομικές παρατηρήσεις του Άρατου. «Φαινόμενα και διοσημεία» επιγράφεται το ποίημα που εκτείνεται σε 1.155 στίχους, μια μεγαλειώδης ποιητική ουρανογραφία από έναν αρχαίο σοφό που ξενυχτούσε μελετώντας τ' αστέρια, μετέωρος ανάμεσα στην ονειροπόληση και στην παρατήρηση: «Αράτου σύντονον αγρυπνίην» χαρακτήρισε αυτό το παιδί τόσων και τόσων ξάγρυπνων νυχτών ο Καλλίμαχος ο Κυρηναίος (πλήρες κείμενο>>>).Πριν από κάποια χρόνια είχα αναζητήσει πληροφορίες για τον Άρατο εξ αιτίας ενός χριστιανικού ψαλμού που περιείχε το όνομά του. Ο εκ Συρίας κορυφαίος χριστιανός υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός (493-560), περιλαμβάνει στον «Ύμνον εις Πεντηκοστήν» τους εξής στίχους (Maas Paul - Trypanis C.: A.Sancti Romani Melodi cantica - Cantica genuina, Oxford University Press, 1963):
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών αναγνωρίζεται από την ορθόδοξη πλευρά επισήμως το πρωτείο του επισκόπου Ρώμης μεταξύ των άλλων επισκόπων της Εκκλησίας, Δυτικής και Ανατολικής. Σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το πρωτείο αναγνωρίζεται σ' όλα όσα αφορούν στην περίοδο πριν από το σχίσμα του 1054.
Σ' αυτή τη διεθνή μικτή επιτροπή θεολογικού διαλόγου προεδρεύουν ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ. Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επιτροπή είναι ο μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος και στην επιτροπή συμμετέχει επίσης ο διάκονος Μάξιμος, που μελετά ειδικότερα το θεολογικό ζήτημα του πρωτείου του επισκόπου Ρώμης.
Ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, που προεδρεύει εκ μέρους των Ρωμαιοκαθολικών στον διάλογο στη διεθνή μικτή επιτροπή θεολογικού διαλόγου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού: «Ο δρόμος που οδηγεί στην πλήρη ενότητα με τους Ορθόδοξους είναι ακόμα μακρύς».
(Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, City Press, 16/11/2007)
Ένταση επικράτησε κατά την άφιξη του υπουργού Παιδείας στην Άρτα για την Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ της χώρας, την Παρασκευή, καθώς φοιτητές δεν επέτρεψαν στην ασφάλεια του κ. Στυλιανίδη να εισέλθει στο πανεπιστημιακό άσυλο.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο κτήριο με σκοπό να συναντήσουν τον κ. Στυλιανίδη, όμως μέλη της παράταξης της ΔΑΠ προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Στη συνέχεια μετά από παρέμβαση του υπουργού Παιδείας αντιπροσωπεία φοιτητών έθεσε τα αιτήματά των, τα οποία εστιάζονταν στο άρθρο 16 και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Αναφορικά με τη «βάση του 10», ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών», ενώ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία, αλλά προσαρμοσμένη και με την ελληνική νομοθεσία, κάτι για το οποίο έχει δικαίωμα.
Η καθολική εκκλησία διαπιστώνει ότι η κατάσταση στο ζήτημα της μετάδοσης των χριστιανικών νοημάτων και μηνυμάτων στις επόμενες γενιές της δυτικής Ευρώπης είναι καταστροφική! Αυτή είναι η άποψη της Γραμματείας του Βατικανού για την «εμπέδωση της πίστης».
Οι καθολικοί καρδινάλιοι και επίσκοποι εκπλήσσονται που οι μαθητές/μαθήτριες στη γερμανία μετά από 13 χρόνια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (έναντι 12 στην Ελλάδα), αγνοούν τα περισσότερα από δόγματα του χριστιανισμού και τη σημασία τους για την πίστη. Για τους δάσκαλους και καθηγητές στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του γερμανόφωνου χώρου ισχύει η πάγια οδηγία, να καλύπτουν μόνο εκείνα τα ζητήματα που γίνονται κατανοητά μέσα από τις σημερινές κοινωνικές αντιλήψεις. Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Γαλλία, στη βόρεια Ευρώπη κτλ. Στη δε Ισπανία καταργήθηκε με νόμο η υποχρεωτική διδασκαλία θρησκευτικών θεμάτων στα δημόσια σχολεία.
Έννοιες, όπως προπατορικό αμάρτημα, σωτηρία, παρθενογένεση, ανάσταση νεκρών, δευτέρα παρουσία, τριαδικός θεός, ενανθρώπιση, θαύμα, πάθη, σταύρωση και ανάσταση κ.ά. του μαθήματος θρησκευτικών δεν συζητούνται πλέον στις σχολικές τάξεις, γιατί δεν υπάρχει κατανόηση αυτών των εννοιών από τους μαθητές και ποια σχέση μπορεί να έχουν με τη σημερινή κοινωνία. Έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά τα κεντρικά δόγματα της χριστιανικής θρησκείας ήταν πάντα προβληματικά και τροφοδότησαν διαχρονικά πλήθος αιρέσεων και αποσκιρτήσεων.
Όλα αυτά τα δόγματα καθιερώθηκαν σε εποχές που η χριστιανική θρησκεία έπρεπε να προβάλει μυστικισμούς και μύθους αντίστοιχους με εκείνους άλλων ανταγωνιστικών θρησκειών. Έτσι αντέγραφαν παλαιότερες επιλογές άλλων θρησκειών και τις προσάρμοζαν στην προϊστορία της ιουδαϊκής Παλαιάς Διαθήκης. Όταν οι Ρωμαίοι στρατηγοί και οι «πατέρες» της εκκλησίας διαπίστωσαν ότι δεν τσουλάει το όχημα, απαγόρεψαν τις άλλες θρησκείες και έπαιζε πλέον ο χριστιανισμός μόνος του στο γήπεδο. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις με βεβαιότητα!
Απόφοιτοι του Λυκείου αντιμετώπισαν σε συζητήσεις με θεολόγους που ερευνούσαν τη θρησκευτική αντίληψη των νέων, εκφράσεις όπως «ο αμνός του θεού», «τιμωρία αμαρτωλών στην κόλαση», «νηστεία» κ.ά. κατά πλειοψηφία ως προερχόμενες από επιθεωρήσεις σε θέατρα ή την τηλεόραση και όχι ως θρησκευτικά μηνύματα της χριστιανικής εκκλησίας.
Εντυπωσιακό είναι για τους εκπροσώπους του Βατικανού ότι τα λόγια του πάπα προς του πιστούς δεν γίνονται κατανοητά (τώρα το κατάλαβαν) και, ουσιαστικά, καταλήγουν στον αέρα. Οι εμφανίσεις του πάπα και οι δημόσιοι λόγοι του στη Γερμανία εισπράχθηκαν ως εορταστικές, φεστιβαλικές εκδηλώσεις, χωρίς να συσχετίζονται από τους πιστούς με κάποιο θρησκευτικό μήνυμα, ώστε να μετουσιωθούν σε διδάγματα για την καθημερινή ζωή.
Να προσθέσω εγώ, τώρα, το προσωπικό μου σχόλιο, ότι οι εξελίξεις στη χώρα μας ακολουθούν τα δυτικο-ευρωπαϊκά πρότυπα κατά πόδας, με τη δέουσα καθυστέρηση που ισχύει για όλα τα κοινωνικά φαινόμενα. Ποιος συσχετίζει το πλήθος των λόγων του κ. Βαρθλομαίου ή του κ. Χριστόδουλου με κάποια επίκαιρα μηνύματα της χριστιανικής θρησκείας; Ο πρώτος συσχετίζεται από το «ποίμνιο» με τα προβλήματα που έχει στην Τουρκία και ο δεύτερος με τις προσωπικές βλέψεις για προβολή και πολιτικό ρόλο, τελευταία με τα προβλήματα της υγείας του.
Σίγουρα όλοι γνωρίζουν τις Μυκήνες, το κέντρο του ομώνυμου ελληνικού πολιτισμού που αναδείχθηκε και διήρκεσε στην ιστορική περίοδο από το 1600 μέχρι το 1050 π.Χ., με ακμή στους δύο αιώνες 1400-1200 π.Χ.
Ποιος ξέρει όμως το νησί Μυκίνες; Χμ; Μήπως απέκτησε θάλασσα ο αργολικός κάμπος και απομονώθηκε ο λόφος του μυκηναϊκού ανακτόρου; Μήπως κάποιος νεόπλουτος εφοπλιστής ζήλεψε τη δόξα του Αγαμέμνονα και εγκατέστησε την Κλυταιμνήστρα του σε ένα τεχνολογικά άρτιο αλλά πανάρχαιας ονομασία νησί, αγνοώντας την τύχη εκείνου του αυθεντικού Αγαμέμνονα;
Ουχί!
Μυκίνες είναι ένα από τα νησιά των νήσων Φερόες, το δυτικότερο, στο βόρειο Ατλαντικό. Αυτά τα νησιά είναι ημιανεξάρτητα και ελέγχονται από τη Δανία. Το όνομα προέρχεται, είτε από το φερόικο Mikið nes (=μεγάλος κάβος) είτε από το κέλτικο Muick-innes (=νησί των χοίρων). Οι κάτοικοι συσχετίζουν το όνομα με ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο οι ναυτικοί που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά αυτό το νησί, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για κοιμισμένη φάλαινα και άρχισαν να τις πετάνε καβαλίνες (Mist) για να φύγει. Η σωρός από τις καβαλίνες που δημιουργήθηκε αποτέλεσε έτσι και την πρώτη στέρεη βάση του νησιού.
Το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλους και βιότοπος πουλιών, γι’ αυτό αποτυπώσεις, γραμματόσημα και διαφημιστικά φυλλάδια για τουρίστες περιέχουν πάντα πουλιά που ενδημούν στην περιοχή.