05 January 2008

Γεγονότα 1968 a

(click)

Οι Αμερικάνοι πραγματοποιούν τις τελευταίες δοκιμές για την αποστολή οχήματος στην επιφάνεια της Σελήνης. Η προσσελήνωση έγινε τελικά το 1969.
Δύο υποβρύχια εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη στη Μεσόγειο Θάλασσα, το ισραηλινό Dakar και το γαλλικό Minerve. Το Dakar εντοπίστηκε μετά από 31 χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα αποφυλακίζει τον Α.Παπανδρέου, μετά από πιέσεις των Αμερικάνων, και τον διώχνει στο εξωτερικό. Στη φωτογραφία δεξιά πίσω ο Γιωργάκης.
Ο νοτιοαφρικανός γιατρός Christiaan Barnard πραγματοποιεί τη δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς στον 58χρονο Philip Blaiberg, ο οποίος έζησε με την ξένη καρδιά 18 μήνες.
Στα μέσα Ιανουαρίου 1968 προκαλούν ισχυροί σεισμοί τεράστιες καταστροφές στη δυτική Σικελία. Αποτέλεσμα είναι πολλές εκατοντάδες νεκροί και ερείπωση χωριών και κωμοπόλεων. Από σχισμές στο έδαφος εκλύονται αέρια ενώσεων του θείου και προκαλούν δυσοσμία σε όλο σχεδόν το νησί.
Η κομματική οργάνωση του κομμουνιστικού κόμματος στην Τσεχοσλοβακία εκλέγει ως Γεν. Γραμματέα τον Alexander Dubcek, με τον οποίο αρχίζει η "άνοιξη της Πράγας" και η εφαρμογή της στρατηγικής "σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο". Οκτώ μήνες μετά εισβάλλει η Σοβιετική Ένωση και ακυρώνει τις αλλαγές.
Μετά από πολυετείς βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ, αρχίζουν οι Αμερικάνοι να ραντίζουν τα δάση της χώρας με χημικά, τα οποία εξαφανίζουν τη χλωρίδα και πανίδα μιας ευρύτερης περιοχής. Στόχος είναι να μην βρίσκουν κρησφύγετο οι Βιετκόνγκ, οι οποίοι κινούνται όμως σε υπόγεια δίκτυα στοών. Στην επίθεση Tet καταλαμβάνουν οι Βιετκόνγκ μεγάλες πόλεις του νότιου Βιετνάμ.