04 October 2008

Αναγνώστης ψηφιακών βιβλίων

...
Τον επόμενο μήνα φτάνει στα καταστήματα, τουλάχιστον στην Ιαπωνία, η τρίτη έκδοση του Reader, της συσκευής ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων της Sony. Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με οθόνη αφής και με φωτάκι για νυχτερινή ανάγνωση, δεν κατεβάζει όμως βιβλία ασύρματα, όπως το ανταγωνιστικό Kindle της Amazon. Το Reader PRS-700 είναι ο νέος πειραματισμός της Sony στην προσπάθειά της να καταλήξει σε μια συσκευή την οποία οι αναγνώστες θα προτιμούν από τις χάρτινες εκδόσεις.

Αν και η Sony και η Amazon δεν έχουν δημοσιοποιήσει το ύψος των πωλήσεων, οι προτάσεις τους στα βιβλία «ηλεκτρονικού μελανιού» δεν φαίνονται μέχρι στιγμής ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το PRS-700, με τιμή γύρω στα 400 δολάρια, ζυγίζει λιγότερο από 300 γραμμάρια και διαθέτει οθόνη έξι ιντσών στην οποία το σκούρο γκρι κείμενο εμφανίζεται σε ανοιχτό γκρι φόντο.

Σε αντίθεση με τις οθόνες LCD, οι οθόνες ηλεκτρονικού μελανιού δεν μπορούν να εξοπλιστούν με οπίσθιο φωτισμό, οπότε το Reader ενσωματώνει LED που φωτίζουν το κείμενο από το πλάι. Ένα ειδικό στιλό επιτρέπει στον αναγνώστη να σημειώνει αποσπάσματα που τον ενδιαφέρουν. Η εσωτερική μνήμη αρκεί για 350 βιβλία και μια κάρτα μνήμης επιτρέπει την αποθήκευση πολλών ακόμα.

Σε αντίθεση με το Kindle, που κατεβάζει ψηφιακά βιβλία από την Amazon ασύρματα, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το Reader πρέπει να συνδεθεί με κάποιο PC για να φορτώσει τα αγορασμένα κείμενα.

(Newsroom ΔΟΛ, 4/10/2008)