24 October 2008

Αντιθρησκευτικά μηνύματα σε λεωφορεία

...
Σε λεωφορεία του Λονδίνου θα τοποθετηθούν από τον Ιανουάριο μηνύματα εναντίον του εκκλησιαστικού μηχανισμού και της πίστης σε θεούς και δαίμονες. Για το σκοπό αυτό έχουν ενδιαφερθεί ήδη χορηγοί, γνωστότερος από τους οποίους είναι ο εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins, ο οποίος διαθέτει ήδη τώρα 5.500 λίρες και αργότερα θα διπλασιάσει αυτό το ποσό.


Η εκστρατεία με τα αντιθρησκευτικά μηνύματα αποβλέπει στην εξισορρόπηση ανάλογων θρησκευτικών μηνυμάτων του εκκλησιαστικού μηχανισμού. Οι συντονιστές της αντιθρησκευτικής καμπάνιας θεωρούν ότι η θρησκεία έχει στο βρετανικό δημόσιο βίο ασυδοσία δράσης, απαλλαγή από φόρους, δικαίωμα προσφυγής εναντίον προσβολών και διαθέτει μηχανισμό για πλύση εγκεφάλου σε μικρούς μαθητές. Καιρός είναι, λένε, να ακουστούν και αντίθετες απόψεις στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Ο Dawkins περιμένει ότι θα υπάρξει σημαντική αντίδραση από εκπροσώπους των βρετανικών εκκλησιών, γιατί αυτή η αντιθρησκευτική καμπάνια θα «αναγκάσει» τους απλούς ανθρώπους να βάλουν το μυαλό τους να σκεφτεί. Και η σκέψη είναι κακό πράγμα για τους πιστούς. Όπως έλεγε και ο Hemingway: «Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι άθρησκοι!»
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)