03 October 2009

«Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική δεν είναι πράσινη ανάπτυξη»

(Λώρη Κέζα, ΒΗΜΑ, 2/10/2009)

Συνέντευξη με την κ. Κάτια Λεμπέση, εκδότρια βιβλίων.

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της ήταν το λανσάρισμα του Νίκου Θέμελη, συμβούλου του κ. Κ. Σημίτη. Η συναναστροφή δεν την έπεισε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Τάχθηκε υπέρ των Οικολόγων Πρασίνων και είναι υποψήφια στη Β΄ Αθηνών. Οσοι θέλουν να την εκνευρίσουν της υπενθυμίζουν ότι προτού γίνει μέλος του κόμματος ήταν μέλος της λέσχης μπριτζ της Φιλοθέης. Σε κάθε περίπτωση, μια δυνατή παίκτρια.

- Ισχύει η άποψη ότι το πρόγραμμα το ΠαΣοΚ για πράσινη ανάπτυξη υπερκαλύπτει το πρόγραμμα των Οικολόγων Πρασίνων;

«Κάθε άλλο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλάμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα επενδύσει σε οικονομικές δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον (ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κτλ.) Μεγάλα έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, νέες λιγνιτικές μονάδες, μεγάλες τουριστικές μονάδες με γήπεδα γκολφ ή νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική δεν είναι πράσινη ανάπτυξη».

- Βλέπετε να αλλάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι όσο αυξάνεται η δύναμή τους; Υπήρξε κάποια διαφοροποίηση μετά τις ευρωεκλογές ώστε να γίνει ο πολιτικός λόγος τους πιο ελκυστικός;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα αλλαγής. Απλώς ύστερα από την επιτυχία μας στις ευρωεκλογές μάς δόθηκε κάποια ευκαιρία από τα ΜΜΕ να εμφανιστούμε και να αναπτύξουμε τις θέσεις μας».

- Εσείς προσωπικά πώς κρίνετε την προοπτική συνεργασίαςσε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία;

«Κατ΄ αρχήν να πω ότι, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, γιατί εκτιμούμε πως το ΠαΣοΚ θα έχει αυτοδυναμία. Σε αντίθετη περίπτωση πάντως, ως υπεύθυνο κόμμα που πιστεύει στον διάλογο και στη συνεργασία, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες. Μια πιθανή λύση θα ήταν ψήφος ανοχής βάσει προγραμματικών δεσμεύσεων».

- Η εμπλοκή σας με τον δημόσιο βίο ήλθε σε ώριμη ηλικία. Τι σας ώθησε στην ενεργό ενασχόληση με τα κοινά;

«Πάντα με ενδιέφεραν τα κοινά. Στα σχολικά και στα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν πάντα μέλος των ανάλογων προεδρείων. Από το 2007 που πρωτοασχολήθηκα με τους Οικολόγους Πράσινους αισθάνομαι ότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι τόσο έντονο και επιτακτικό στη ζωή μας που δεν μπορώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια».

- Ποια είναι η προσωπική συνδρομή σας στη διαμόρφωση του προγράμματος των Οικολόγων Πρασίνων; Με ποιον τρόπο σάς βοήθησε η επαγγελματική εμπειρίασαςως εκδότριας βιβλίων;

«Εχω ασχοληθεί κυρίως με τα οργανωτικά του κόμματος. Είμαστε ένα μικρό, δυναμικό, αναπτυσσόμενο κόμμα που μετά την είσοδό μας στην Ευρωβουλή αυξάνονται πολύ οι δυνατότητες ανάπτυξής μας. Αν τελικά καταφέρουμε να μπούμε στη Βουλή, που θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό, θα είναι θαύμα επίτευξης σε σχέση με την οργανωτική μας δομή και θα οφείλεται στον δυναμισμό των στελεχών μας. Μετά τις εκλογές, ασχέτως αποτελέσματος, σκοπεύουμε να οργανωθούμε περισσότερο και να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου».

- Ποια θα ήταν η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθούσατε αν βρισκόσασταν σε θέση λήψης αποφάσεων από την ερχόμενη εβδομάδα;

«Θα σας πω για την εμμονή που έχω εδώ και μερικά χρόνια: ενοχλούμαι τρομακτικά από όλες αυτές τις διαφημιστικές πινακίδες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους παράνομα. Κυκλοφορώ στην πόλη μου και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε κάποια τριτοκοσμική πρωτεύουσα. Και δεν υπάρχει μηχανισμός να επιβάλει τον νόμο! Ο ιδιαίτερος λόγος που αναφέρω αυτό το θέμα είναι γιατί ένα γνωστό μου παλικάρι, 21 χρονών, σκοτώθηκε στη λεωφόρο Κηφισίας πριν από έναν μήνα, εξαιτίας μιας τέτοιας πινακίδας. Υπάρχουν άπειρες άλλες περιπτώσεις που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Σε σχέση με την παράνομη δόμηση και την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων, σε σχέση με την περιβαλλοντική ρύπανση βιομηχανιών και τόσα άλλα. Πρέπει να καταφέρουμε επιτέλους να ισχύουν οι νόμοι».



ΚΑΤΙΑ ΛΕΜΠΕΣΗ, NET 17/9/2009