12 October 2009

Ένοχοι Εφραίμ–Αρσένιος και μία δικαστίνα

Ποινές φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο και την πρόεδρο Πρωτοδικών, Μαρία Ψάλτη. Η δικαστική λειτουργός κρίθηκε ένοχη για παραβίαση μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ οι δύο ιερωμένοι κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρόεδρος Πρωτοδικών κατηγορείτο ότι καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει την απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού που είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, όταν τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου.

Στην απολογία της η δικαστής ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόφασης ήταν συνήθης. Από την πλευρά τους, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούνταν ότι παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έκδοση τής εις βάρος τους απόφασης.

Ο μοναχός Αρσένιος είπε ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ήταν του μοναστηριού και αποκτήθηκαν με χρυσόβουλα. Ο Εφραίμ δεν παρέστη στο δικαστήριο και δικάστηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου.