22 October 2009

Έγχρωμος e-reader

Κυκλοφόρησε ο νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Barnes & Noble, με κύρια χαρακτηριστικά την έγχρωμη οθόνη αφής αλλά και την ίδια τιμή με το Kindle της Amazon, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η συσκευή, που θα φέρει το όνομα «Nook», θα ανταγωνιστεί το Kindle και το Sony Reader, μεταξύ άλλων δεκάδων e-readers που επιτρέπουν στους χρήστες να διαβάσουν περιεχόμενο σε ψηφιακή μορφή. Τον Ιούλιο, η Barnes & Noble, το μεγαλύτερο δίκτυο βιβλιοπωλείων των ΗΠΑ, εγκαινίασε το δικός της διαδικτυακό βιβλιοπωλείο που φιλοξενεί περισσότερους από 700.000 τίτλους, διαθέσιμους για ανάγνωση σε συσκευές όπως το iPhone.

Αναλυτές θεωρούν ότι το πλεονέκτημα της εταιρείας έγκειται στα φυσικά καταστήματα όπου οι χρήστες θα μπορούν αν δοκιμάσουν τη νέα συσκευή, αλλά και η ισχυρή σχέση με τους εκδότες. Με τιμή που ορίζεται στα 259 δολάρια, η Barnes & Noble μπορεί να αποσπάσει χρήστες από το Kindle, που έχει κατηγορηθεί για έλλειψη σχεδιασμού και λειτουργικότητας.

Πολλοί χρήστες θα θεωρήσουν σίγουρα πλεονέκτημα την έγχρωμη οθόνη, ειδικά εκείνοι που είναι συνηθισμένοι σε συσκευές όπως το iPod Touch και το iPhone. Το ενδιαφέρον για τους e-readers έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα, μετά την κυκλοφορία του Kindle σε περίπου 100 χώρες, την αποκάλυψη των σχεδίων της Google για το δικό της online βιβλιοπωλείο, αλλά και την επίσκεψη του Ρούπερτ Μέρντοχ στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, πιθανόν για να πραγματοποιήσει τις πρώτες επαφές για την ανάπτυξη ενός e-reader.

Το 2009 αναμένεται να πουληθούν περίπου 3 εκατομμύρια e-readers στις ΗΠΑ, με τον αριθμό να διπλασιάζεται το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Forrester.

(www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, 22/10/2009)