04 January 2010

Το βότανο δεν βοηθάει

(ΒΗΜΑ, 31/12/2009)

Ενα παραδοσιακό κινεζικό βότανο που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και στον δυτικό κόσμο για την ενίσχυση της μνήμης, το ginkgo biloba (φωτογραφία), αποδεικνύεται τελικώς ότι δεν θωρακίζει τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ενάντια στη... λήθη. Αυτό τουλάχιστον έδειξε εξαετής μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που περιελάμβανε 3.000 άτομα και η οποία δημοσιεύεται στο έντυπο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Εως σήμερα πιστευόταν ότι το ginkgo, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής τα τελευταία 5.000 χρόνια, βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρούν τη μνήμη τους βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, κυρίως στον εγκέφαλο.

Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι ερευνητές από το Πίτσμπουργκ μελέτησαν άτομα ηλικίας 72 ως 96 ετών τα οποία λάμβαναν είτε ταμπλέτες ginkgo biloba είτε εικονική θεραπεία δύο φορές ημερησίως. Οπως προέκυψε, το ginkgo δεν οδήγησε σε επιβράδυνση της φθίσης των νοητικών λειτουργιών των ατόμων που το έλαβαν, ενώ δεν είχε επίσης θετική επίδραση στη μνήμη, στη γλώσσα, στην προσοχή, καθώς και σε άλλες νοητικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη δοκιμή είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα σχετικά με το ζήτημα, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στα αποτελέσματά της.