Φονικές θρησκευτικές συγκρούσεις στη Νιγηρία
(Καθημερινή, 21/1/2010)
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι –300, σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς– σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη Τζος στην κεντρική Νιγηρία. Επιπλέον, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους εξαιτίας των ταραχών.
Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της πόλης προκειμένου να ενισχύσουν την 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 151 σοροί μεταφέρθηκαν στο τζαμί της πόλης για να ταφούν, αφότου άρχισαν οι συγκρούσεις την περασμένη Κυριακή, ενώ ο αριθμός των νεκρών χριστιανών ανέρχεται, όπως υποστηρίζει η ίδια οργάνωση, σε 65. Οι αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο κάνουν λόγο για πολύ λιγότερα θύματα, καθώς ανέφεραν ότι οι νεκροί δεν υπερβαίνουν τους 20, ενώ υποστηρίζουν πως 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 168 έχουν συλληφθεί.
Η κατάσταση πάντως στην Τζος λίγο απέχει από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς το νερό, τα τρόφιμα και το ιατροφαρμακευτικό υλικό λιγοστεύουν. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη επισημαίνουν ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί. Ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, διέταξε το στρατό να αποκαταστήσει την τάξη και να αποτρέψει το να επαναληφθούν ταραχές ανάλογες με αυτές του Νοεμβρίου 2008, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες Νιγηριανοί. Δεν έγινε γνωστό αν ο πρόεδρος Ουμάρου Γιαρ Αντουα, ο οποίος αναρρώνει σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας επί σχεδόν δύο μήνες, έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.
Οι πρόσφατες ταραχές ξέσπασαν με αφορμή την κατασκευή ενός ισλαμικού τεμένους στη χριστιανική συνοικία Νασαράουα Γκουόμ, αλλά και μετά από διαφωνίες μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών για την ανοικοδόμηση κατοικιών οι οποίες καταστράφηκαν στις ταραχές του 2008. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, οι συγκρούσεις στην Τζος δεν εκτιμάται πως θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη Νιγηρία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς τόσο η πετρελαϊκή βιομηχανία όσο και ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχουν έδρα την πρωτεύουσα Λάγκος.
Θα ήταν εύκολο να υποθέσει κάποιος ότι η φτώχεια και η ανέχεια οδηγεί στις συγκρούσεις και όχι η θρησκεία, μόνο που αντίστοιχα φαινόμενα βλέπουμε και στη βόρεια Ιρλανδία, καλλιεργούνται δε επίσης στις ΗΠΑ. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεσπόζει κατά περιοχή -για ιστορικούς λόγους- μία θρησκεία ή ένα δόγμα, κι έτσι δεν προκύπτουν αψιμαχίες, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, όπου η θρησκοληψία φτάνει σε υψηλά επίπεδα.