26 January 2010

Ορολογία

(από το Ορόγραμμα της ΕΛΕΤΟ)

nominal value ► ονομαστική τιμή,
rated value ► διαβαθμισμένη τιμή

Με αφορμή ηλ-αλληλογραφία με το μέλος Μιχάλη Καλλέργη σχετικά με τους όρους rated value και nominal value της ηλεκ­τρολογίας, το ΓΕΣΥ (=Γενικό Επιστημονικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΟ) ενημερώθηκε για την απόδοση που έχει υιοθετήσει για τους όρους αυτούς το συλλογικό μέλος της ΕΛΕΤΟ, που είναι ταυτόχρονα και όργανο της ελληνικής τυποποίησης, ΜΟΤΟ (=Μόνιμη Ομάδα Τηλεπικοινωνιακής Ορολογίας). Από το Διεθνές Ηλεκτροτεχνικό Λεξιλόγιο της IEC: http://www.electropedia.org/, την πλεόν έγκυρη πηγή ορισμών ηλεκτρολογικών/ηλεκτροτεχνικών/ηλεκτρονικών εννοιών:
  • rated value: a quantity value assigned, generally by a manufacturer, for a specified operating condition of a component, device or equipment
  • nominal value: value of a quantity used to designate and identify a component, device, equipment, or system
NOTE – The nominal value is generally a rounded value.
Άλλη είναι, λοιπόν, η rated value (η οποία αφορά την κατάταξη που καθορίζεται από τον κατασκευαστή στην προδιαγραφή του) και άλλη η nominal value που αναγράφεται πάνω στο προϊόν (που συνήθως είναι στρογγυλευμένη). Κακώς, στα ελληνικά, αποδίδονται και τα δύο ως ονομαστική τιμή.
Ο όρος ονομαστική τιμή έπρεπε να περιοριστεί στην nominal value και να δοθεί άλλος όρος στην rated value και αφού την παραπάνω κατάταξη (rating) η ΜΟΤΟ την απέδωσε διαβάθμιση και το ρήμα rate (εδώ) διαβαθμίζω η rated value αποδόθηκε ως διαβαθμισμένη τιμή.
rating(s) όμως σημαίνει και το σύνολο των rated values ενός προϊόντος π.χ. ενός λαμπτήρα (τάση, ρεύμα,..) που μπορεί να αποδοθεί και ως διαβαθμισμένα χαρακτηριστικά του λαμπτήρα και που πολλές φορές κι αυτό το βλέπουμε να λέγεται ονομαστικά χαρακτηριστικά.
Κ.Β.