10 February 2011

Σέντραλ Παρκ και/ή Χάιντ Παρκ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στα πρότυπα του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και του Χάιντ Παρκ του Λονδίνου σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περιοχή του Ελληνικού. Βούληση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού να συνδυάζει δύο κεντρικά στοιχεία: Την εύκολη και ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών στο πάρκο και τη δυνατότητα προσέλκυσης στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.


Οι ιδέες που ανταλλάχθηκαν στη χθεσινή διερευνητική συζήτηση ήταν πολλές και αφορούσαν τη δηµιουργία πολιτιστικών κέντρων, χώρων βιβλιοθηκών, οικονοµικών και συνεδριακών κέντρων (Financial Centers) όπως επίσης και την αξιοποίηση ενός κοµµατιού του πάρκου για εκπαιδευτική χρήση υπό τη µορφή ερευνητικών κέντρων και κέντρων τεχνολογίας για πανεπιστήµια (Research and Development).

(click)
Χάιντ Παρκ Λονδίνου, Σέντραλ Παρκ Ν.Υ., Αγγλικός Κήπος Μονάχου.

Επιπλέον, δεν απορρίφθηκαν ιδέες για ήπια οικιστική ανάπτυξη ή ακόµη για τη δηµιουργία ενός µεγάλου ακουάριουµ στην καρδιά του πάρκου. Αποκλείστηκαν πάντως, προτάσεις για δηµιουργία καζίνου, πίστας για Φόρµουλα 1 ή µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες.
Το οικόπεδο είναι ήδη "σκοροφαγωμένο" από τις αφαιρέσεις κομματιών για οικοδόμηση. Με το ρυθμό που εξελίσσονται μελέτες και σχέδια, τελικά θα μείνει ένα ισχνό ψαροκόκαλο ως δείγμα πάρκου...