18 February 2011

Ένα πτηνό μας κατασκοπεύει

Χωράει στη χούφτα ενός αντρικού χεριού και ζυγίζει όσο τρία νομίσματα του ενός ευρώ. Δεν είναι όμως κάτι ζωντανό αλλά μια λεπτομηχανική συσκευή παραγεμισμένη με ηλεκτρονικά. Το κολίμπρι ρομπότ είναι μια ανάπτυξη που έγινε από εξειδικευμένες εταιρίες για λογαριασμό του αμερικάνικου Πενταγώνου και προορίζεται για κατασκοπευτικές αποστολές.

Η ανάπτυξη του κατασκόπου κόστισε 4 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να εκτελέσει τις εξής αποστολές:

  • Να μείνει μέχρι ένα λεπτό στον αέρα σε ένα κύκλο με διάμετρο 2 μέτρων,
  • Να αντέξει σε πλάγιους ανέμους μέχρι 8km/h, χωρίς να μετακινηθεί σημαντικά,
  • Να εισέλθει σε ένα δωμάτιο από την πόρτα ή το παράθυρο και να βγει πάλι.
  • Να μπει σε κάποιο κτήριο και να κινείται κατά μήκος διαδρόμων ή να μπαίνει σε γραφεία. Ο συνοδός του δεν μπορεί να το ακολουθεί, βλέπει όμως πού βρίσκεται από το σήμα που στέλνει μια κάμερα ενσωματωμένη στον κατάσκοπο.
Αν και ακόμα είναι το πτηνό θορυβώδες και εμφανές, όταν μπαίνει από το παράθυρο σε ένα δωμάτιο, η πρώτη αυτή κατασκευή δείχνει ότι είναι δυνατόν να γίνει εισοδισμός του κατασκόπου σε ένα χώρο κι από εκεί να στέλνει οπτικά και ακουστικά μηνύματα, τι γίνεται στο δωμάτιο και τι συζητιέται εκεί.

Με ταχύτητες πτήσης μέχρι 18 km/h δεν προλαβαίνουν οι ευρισκόμενοι σε ένα χώρο να το κατεβάσουν ή να κλείσουν τα παράθυρα, ώστε να μην ξαναβγεί. Το κολίμπρι έχει στείλει εντωμεταξύ τα απαραίτητα σήματα, ποιοι βρίσκονται στο χώρο και τι λέγανε, μέχρι που αντιλήφθηκαν τον εισβολέα.

Αλλά να μην σκεφτόμαστε μόνο στρατιωτικές εφαρμογές, όπου οι πάντες είναι υποψιασμένοι. Το ρομποτάκι μπορεί να αξιοποιηθεί και σε περιπτώσεις βιομηχανικής κατασκοπίας σε χώρους παραγωγής, όπου οι θόρυβοι είναι σημαντικοί και μέσα στα πολλά φώτα δεν φαίνεται αν και τι πετάει στον αέρα. Πιθανή είναι επίσης μια εισβολή σε χώρο γραφείων ώρες διαλείμματος, οπότε βρίσκονται συχνά επάνω στα τραπέζια ανοιχτά έγγραφα...

Καλού κακού, όσοι έχουν κάτι να κρύψουν, ας κλείνουν τα παράθυρα και ας ζουν με τον κλιμαστισμό - εκτός αν το ρομπότ εισέλθει επίσημα από την κεντρική είσοδο του κτηρίου και αναζητήσει το γραφείο με τα κατάλληλα έγγραφα, μόλις ανοίξει κάποιος την πόρτα.