(TA NEA, 4/3/2011)
«Λουκέτο» σε περισσότερα από 600.000 ιστολόγια έβαλε η Τουρκία, επιβάλλοντας την ολική απαγόρευση των μπλογκ που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα Blogger. Η απόφαση, που ελήφθη με την αιτιολογία ότι κάποιοι μετέδιδαν «πειρατικά» ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου, δημοσιογράφων και ακτιβιστικών οργανώσεων, που κάνουν λόγο για «λογοκρισία».
Η απόφαση
Η πλατφόρμα Blogger της Google, που έκλεισε στην Τουρκία με δικαστική απόφαση, είναι η δημοφιλέστερη υπηρεσία δημιουργίας και φιλοξενίας ιστολογίων (μπλογκ) στον κόσμο.
Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, αποφάσισε να απαγορεύσει την υπηρεσία, μετά από μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που υπέβαλε το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Digiturk, όταν διαπίστωσε ότι ορισμένοι αγώνες που μετέδιδε φιλοξενούνταν σε ιστολόγια με την κατάληξη blogspot.com (που ανήκουν στο Blogger).
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στην Τουρκία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Google για να φιλοξενούν και να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους ιστολόγια. Επίσης, 18 εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ από την Τουρκία επισκέπτονται κάθε μήνα αυτά τα μπλογκ. Ο δικαστής επικαλέστηκε τη νομοθεσία που ισχύει στην Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία επιτρέπει την καθολική απαγόρευση μιας υπηρεσίας στο Διαδίκτυο.
«Ενοχλημένη» η Google
Η Google επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή της, ότι η πρόσβαση στο Blogger απαγορεύτηκε, και άφησε αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης.
Η εταιρεία σημείωσε ότι όσοι ανησυχούν για την «πειρατεία» έχουν στη διάθεσή τους αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και δεν πρέπει να επιδιώκουν ένα ολικό «λουκέτο».
«Η διαδικασία για να διατυπωθεί ένα αίτημα διεκδίκησης των πνευματικών δικαιωμάτων για περιεχόμενο που φιλοξενείται στο Blogger είναι απλή και αποτελεσματική. Ενθαρρύνουμε όλους τους κατόχους περιεχομένου να την χρησιμοποιήσουν και όχι να επιδιώκουν μια ευρεία απαγόρευση της πρόσβασης στην υπηρεσία.
» Έτσι, οι πολίτες της Τουρκίας μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Blogger, την ώρα που εμείς ανταποκρινόμαστε σε μια συγκεκριμένη καταγγελία», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.
Δεν εμπόδισε τους «πειρατές» η απαγόρευση
Το δίκτυο Digiturk ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στην δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσει το δικαίωμά του να μεταδίδει τους αγώνες του τουρκικού πρωταθλήματος (Spor Toto Süper Lig) από το αθλητικό κανάλι Lig TV, προσθέτοντας ότι έχει πληρώσει 321 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η απαγόρευση που επέβαλε το δικαστήριο δεν έκαμψε όλους τους «πειρατές», καθώς άλλοι ιστότοποι, που δεν φιλοξενούνται στο Blogger, εξακολουθούν να μεταδίδουν «πειρατικά» τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Έντονες αντιδράσεις
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου, δημοσιογραφικών ενώσεων και ακτιβιστών για τα ψηφιακά δικαιώματα. Ο Γιαμάν Ακντενίζ, ακτιβιστής για τις ψηφιακές ελευθερίες και πανεπιστημιακός, δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι η απαγόρευση «ανοίγει τον δρόμο για παράπλευρες απώλειες», καθώς έχει τεράστιες επιπτώσεις σε εκατομμύρια μπλόγκερ και αναγνώστες των ιστολογίων.
«Κατανοώ ότι υπάρχει μια εύλογη ανησυχία για τα εμπορικά δικαιώματα της Digiturk, αλλά η απαγόρευση όλων αυτών των ιστότοπων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αυτό δεν θα συνέβαινε σε πιο ανεπτυγμένες δημοκρατίες, για παράδειγμα στις χώρες της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Ακντενίζ.
Για «λογοκρισία» κάνουν λόγο οι ενώσεις των δημοσιογράφων. «Αν δύο άνθρωποι σχεδιάζουν μια εγκληματική δραστηριότητα μέσω τηλεφώνου, θα πρέπει να απαγορεύσουμε την χρήση των τηλεφώνων σε όλη τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Ντενίζ Εργκιουρέλ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών της Τουρκίας.
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση του ζητήματος, η οποία στερεί από εκατομμύρια μπλόγκερ και χρήστες του Διαδικτύου την δυνατότητα να γράφουν και να ανταλλάσσουν ιδέες online»,πρόσθεσε ο κ. Εργκιουρέλ και κατέληξε λέγοντας: «Το αποτέλεσμα θα είναι η λογοκρισία, παρότι μπορεί να μην ήταν αυτός ο στόχος του δικαστηρίου».
Διαμαρτυρίες μέσω Facebook και Twitter
Χιλιάδες μπλόγκερ και χρήστες του Ίντερνετ αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του δικαστηρίου. Η ομάδα διαμαρτυρίας στο Facebook, με τον τίτλο «Do not touch my blog» («Μην αγγίζετε το μπλογκ μου»), συγκέντρωσε μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες περίπου 9.000 μέλη. Παρόμοιες εκστρατείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και από άλλους ιστότοπους και διαδόθηκαν μέσω του Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ήρε την διετή απαγόρευση που είχε επιβάλει στο δημοφιλές site ανάρτησης βίντεο YouTube.