10 March 2011

Η ζεστή πραγματικότητα

Τρεις ειδήσεις από τον καθολικό ιστότοπο kreuz.net:

Μοναστήρι με χρηματοκιβώτιο στην Ισπανία

Άγνωστοι διαρρήκτες έκλεψαν από το μοναστήρι Santa Lucia κοντά στη Saragossa ενάμισι εκατομμύριο € σε μετρητά. Στο μοναστήρι αυτό κατοικοεδρεύουν 18 μοναχές, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που προκύπτουν από τις πωλήσεις εικόνων. Οι αδελφές αποθήκευαν τα χρήματα σε χρηματοκιβώτιο σε χαρτονομίσματα των 500 €, πακεταρισμένα μέσα σε μαύρες σακούλες. Η Αστυνομία υποθέτει ότι δόθηκε στους δράστες ενημέρωση μέσα από το μοναστήρι.

Καταδίκη πριν από τη δίκη

Η καθολική αρχιεπισκοπή Φιλαδέλφειας στην πολιτεία Πενσυλβανίας/ΗΠΑ έθεσε σε διαθεσιμότητα 21 (!) ιερείς, λόγω πιθανολογούμενης κακοποίησης μικρών παιδιών. Αυτό προκύπτει από δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής. Ο καρδινάλιος Justin Rigali της Φιλαδέλφειας έσπευσε όμως να δηλώσει ότι, η υπηρεσιακή διαθεσιμότητα δεν προδιαγράφει και σίγουρη καταδίκη. Τα στοιχεία ήταν όμως πολύ ισχυρά, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα. Μειονέκτημα αυτής της τακτικής είναι, δηλώνουν παρατηρητές, ότι οι ιερείς έχουν ήδη "καταδικαστεί" στη συνείδηση των πιστών και δεν θα είναι εύκολο να επανέλθουν στην εκκλησιαστική ζωή..

Η εκκλησία και ο κόσμος είναι διαμετρικά αντίθετες έννοιες

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας της θρησκείας Jörg Stolz δηλώνει σε συνέντευξή του: "Όταν η ζωή στην εκκλησία φιλελευθεροποιείται σύμφωνα με τις αντιλήψεις του σύγχρονου κόσμου, τα όρια μεταξύ εκκλησίας και κοινωνίας γίνονται δυσδιάκριτα και η θρησκεία σταδιακά εξατμίζεται..."
Σαφή μηνύματα και σαφέστατη αντίληψη: Πλούτος σε χρηματοκιβώτια, σεξουαλικές κακοποιήσεις και αγωνία για την "ιδιοπροσωπία" των πιστών που βλέπουν να θολώνουν τα κλασικά όρια διαχωρισμού εκκλησίας και κοινωνίας. Ένα μαγαζί για επίτευξη ταπεινών στόχων είναι η εκκλησία - παλαιόθεν συμβαίνει αυτό, μόνο που τώρα δεν κρύβεται τίποτα πλέον...