Ο Bernard "Bernie" Madoff έχει υπεξαιρέσει από πολλούς εύπορους Αμερικάνους και Ευρωπαίους περί τα 65 δισεκατομμύρια δολλάρια και βρίσκεται για τα επόμενα 150 χρόνια στη φυλακή - μάλλον ασφαλής, γιατί έξω θα τον ξέκαναν όλοι οι μαφιόζοι που του είχαν εμπιστευτεί (και έχασαν) τα λεφτά τους. Τώρα βγαίνει ο Μπέρνι και κάνει δηλώσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Ελεύθερη Ζώνη της Σοφίας Βούλτεψη:
Για πρώτη φορά έλυσε την σιωπή του από τη φυλακή ο Μπέρναρντ Μέιντοφ, ο χρηματιστής που τον Μάρτιο του 2009 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 χρόνων, για το «μεγάλο κόλπο» των 65 δις δολαρίων, που αποκαλύφθηκε λίγο μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας σε δύο δημοσιογράφους των Financial Times ο Μέιντοφ δήλωσε ότι αναλαμβάνει όλη την ευθύνη, ομολογώντας πως είχε απόλυτη συναίσθηση των πράξεών του.
«Ξεκίνησα από το μηδέν», λέει. «Με ένα κεφάλαιο 500 δολαρίων» και θυμάται τις πρώτες δυσκολίες, όταν τα μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής οικονομίας αρνούνταν τις μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην δεκαετία του 1970.
Ο Μέιντοφ εξηγεί πώς δημιούργησε ένα σύστημα επενδύσεων που βασιζόταν σε αλγόριθμους επεξεργασμένους από κομπιούτερ. Με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα δις δολάρια, βέβαιος, όπως είπε, πως όταν η αγορά θα ανέβαινε θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να κρύψει την απάτη. Τα πράγματα, όμως, χειροτέρευαν, εκείνος συνέχιζε να κλέβει τα χρήματα των επενδυτών και σήμερα αναρωτιέται γιατί δεν τους επέστρεψε τα ποσά που του είχαν εμπιστευτεί, ομολογώντας ότι δεν κατάφερε να τα αυγατίσει, όπως τους είχε υποσχεθεί.
Ομολογεί επίσης πως πολλοί τον υποψιάζονταν («οι Ελβετοί είναι οι πιο καχύποπτοι», λέει) και αρκετοί δεν πίστευαν πως θα επέστρεφε τα χρήματα των επενδυτών αυξημένα κατά 10%, όπως υποσχόταν. Παρ’ όλα αυτά, είχε αποκτήσει, όπως λέει, τη φήμη του «μάγου». «Κανείς δεν φανταζόταν πως θα έκανα τέτοια απάτη», προσθέτει.
Αποκαλύπτει επίσης, πως οι ελεγκτικές αρχές του Χρηματιστηρίου ασχολούνται συνεχώς με μικροϋποθέσεις και δεν παρακολουθούν τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τους μεγάλους επενδυτές.
Σήμερα, ο Μέιντοφ περνά τον χρόνο του στη φυλακή, σε συνεδρίες με τον ψυχολόγο του και διαβάζοντας τα ρομαντικά μυθιστορήματα της Ντάνιελ Στηλ, ενώ προσπαθεί να κρατήσει κάποια επαφή με την οικογένειά του. Κάθε άλλο παρά εύκολο, αφού ο μεγάλος του γιος, Μαρκ, αυτοκτόνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της απάτης, ενώ ο μικρός, ο Άντριου, έχει διακόψει κάθε επαφή μαζί του. Όσο για την γυναίκα του Ρουθ, όπως λέει ο ίδιος, την ακολουθούν παντού οι δημοσιογράφοι, αλλά και αυτοί που έχασαν τα χρήματά τους.