στο Πανεπιστήμιο Πατρών!
από το blog Μαύρο Πρόβατο
Έστω οτι βρισκόμαστε στο πανεπιστήμιο Χ, μιας πόλης Ψ του εξωτερικού, ας πούμε μιας ευρωπαϊκής πόλης, για παράδειγμα στο συνεδριακό κέντρο αυτού του Πανεπιστημίου. Κι ας υποθέσουμε πως γίνεται μέρα μεσημέρι μια δημόσια ομιλία, και μάλιστα με καλεσμένο έναν 83χρονο καθηγητή και βραβευμένο με Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας. Ας ονοματίσουμε αυτόν τον καθηγητή και ας πούμε οτι είναι ο James Watson. Το λογικό είναι πως, αφενός, το ακροατήριο είναι πολυπληθές, αφετέρου όλοι ακούν με προσήλωση και ενδιαφέρον τον καλεσμένο τους, μιας και έχουν την τιμή να φιλοξενούν στο Πανεπιστήμιό τους μια πολύ σημαντική προσωπικότητα.
Ο James Watson σε συνεργασία με τον Francis Crick ήταν αυτοί που το 1953 ανακάλυψαν την δομή του DNA, του μορίου της κληρονομικότητας. Eίναι από τις λίγες ανακαλύψεις που άλλαξαν εκ βάθρων μια επιστήμη, αφού συνέβαλε ουσιαστικά στη θεμελίωση της μοριακής βιολογίας. Θεωρείται εξάλλου από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα.
Έλα μου ντε που στο «Ελλαδιστάν», κάτι τέτοιο θεωρείται πολυτέλεια σε έναν πανεπιστημιακό χώρο. Ή μάλλον σωστότερα, πολυτέλεια (τελικώς) δεν θεωρείται, αφού κατάφεραν και φέρανε τον James Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών να μιλήσει στους φοιτητές, ωστόσο κατόρθωσαν να αμαυρώσουν για άλλη μια φορά κάποιοι ανεγκέφαλοι, το κλίμα που επικρατούσε. Συγκεκριμένα, και ενώ ο καθηγητής Watson μιλούσε, εισήλθε στην αίθουσα ομάδα περίπου 20 αγνώστων με καλυμένα πρόσωπα, οι οποίοι κρατούσαν πανό και προσπάθησαν να φωνάξουν συνθήματα, ένας θεός ξέρει για ποιόν ακριβώς λόγο. Εκτιμάται, οτι και οι ίδιοι ακόμα ψάχνουν τον λόγο που προσπάθησαν να κάνουν «ντου», απλά μάλλον ήθελαν να κάνουν το χαβαλέ τους…
Μάλιστα, ένας εξ΄αυτών με καλυμένο το πρόσωπο με κουκούλα και κρατώντας κοντάρι απο σημαία, προσπάθησε να πλησιάσει τον κ. Watson, ωστόσο απωθήθηκε από δύο άνδρες. Οι παρευρισκόμενοι φοιτητές στην αίθουσα δεν σταμάτησαν να γιουχάρουν την συγκεκριμένη ομάδα με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Πόσο τραγικό μπορεί να χαρακτηριστεί ένα τέτοιο γεγονός, στους χώρους των ελληνικών πανεπιστημίων, που υποτίθεται πως διατηρούν το «ΑΣΥΛΟ» όλα αυτά τα χρόνια για να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα και άκριτα απόψεις και ιδέες, και επικρατεί η ελευθερία λόγου; Πόσο μάλιστα, όταν τέτοιες ανόητες επιθέσεις και χωρίς λόγο γίνονται εναντίον ανθρώπων που αφενός είναι μεγάλης ηλικίας και θα έπρεπε τουλάχιστον αυτό να σεβαστούν, και αφετέρου πιου έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην επιστήμη και στα γράμματα;
Απορώ με βάση ποιά κριτήρια κάποια ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 100 καλύτερων στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που διάβασα χθες… Εδώ κολλάει πολύ καλά ένα σχόλιο ενός αναγνώστη για το συγκεκριμένο συμβάν: «Χωρις πλακα ομως η ευθυνη ανηκει 100% στον James Watson. Την αλλη φορα να παει για ομιλια σε Πανεπιστημιο, όχι σε μπουρδέλο…»
Ότι βρίσκεται κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο μεταξύ των 100 καλυτέρων στον κόσμο, ας μην το σχολιάσω λεπτομερώς. Αμφιβάλλω, αν υπάρχει άλλο ανθυποπανεπιστήμιο, όπου οι φοιτητές δίνουν 5, 10, 15 φορές εξετάσεις για να περάσουν ένα μάθημα. Και επίσης να μπαίνουν στο χειρουργείο και να μην έχουν περάσει ανατομία ή να συμμετέχουν στο Εργαστήριο Μικροκυμάτων και να χρωστάνε Μαθηματικά Ι... Θα κόψουν κανένα πόδι και θα νομίζουν ότι είναι αυτί, άσε που θα αναρωτιούνται πώς χωράει το ανθρωπάκι που μιλάει μέσα στο ραδιόφωνο! Μάλλον στα 100 καλύτερα "μπουρδέλα" πρέπει να καταταγούν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, έχει δίκιο ο άλλος!