Ο βιογράφος, ιστορικός και δοκιμιογράφος Πλούταρχος, γεννημένος στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας, έζησε την περίοδο 50-120 μ.Χ. και δεν έχει γράψει τίποτα για το χριστιανισμό και τον Χριστούλη - ή μήπως μου ξέφυγε κάτι;
Το πιο γνωστό του έργο είναι οι "Βίοι Παράλληλοι", μια σειρά βιογραφιών διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, διευθετημένων ανά ζεύγη, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στις κοινές ηθικές τους αξίες ή αποτυχίες. Οι διασωθέντες "Βίοι" περιλαμβάνουν 23 ζεύγη βιογραφιών, ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου, όπως επίσης και μερικούς μοναδικούς βίους. Όπως εξηγεί στην πρώτη παράγραφο του έργου του "Βίος Αλεξάνδρου", ο Πλούταρχος δεν ενδιαφερόταν αποκλειστικά για την ιστορία, αλλά διερευνούσε τους χαρακτήρες και το πεπρωμένο διάσημων ανδρών.
Οι βιογραφίες για μεμονωμένα πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας, αναφέρονται στον Αρταξέρξη Β', τον Μεγαλέξανδρο, τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Numa Pompilius, έναν αρχαίο Ρωμαίο βασιλιά κ.ά. Αγνοεί όμως παντελώς τον Ιησού -υιός θεού λέμε τώρα- από τη Μέση Ανατολή!
Και έζησε ο Πλούταρχος σε μια εποχή που, όπως μας λέγανε στο σχολείο και διαδίδουν διάφοροι ακόμα, αυξάνονταν ραγδαία οι οπαδοί του χριστιανισμού, μιλλιούνια οι πιστοί! Ούτε κουβέντα όμως για κάποιον χριστιανισμό ο βιογράφος, ενώ περιγράφει την αιγυπτιακή θρησκεία και τις επιρροές της στην ελληνική. Στην εικόνα αριστερά μια έκδοση με τίτλο "Εκλεκτές Ηθικές Ιστορίες του Πλούταρχου" που κυκλοφόρησε το 1768 στη Ζυρίχη.
Είχαν δε τέτοια επιτυχία τα βιογραφικά και άλλα έργα αυτού του Έλληνα συγγραφέα, ώστε μετά το θάνατό του κάποιος άγνωστος, που ονομάζεται σήμερα ψευδο-Πλούταρχος, έγραψε αρκετά ακόμα όμοια έργα, μιμούμενος το στιλ του δασκάλου, επίσης σε υψηλό λογοτεχνικό και ιστορικό επίπεδο, δήθεν ότι ήταν αδημοσίευτα έργα του μεγάλου. Αλλά ούτε κι αυτός αναφέρεται στους χριστιανούς, τον αρχηγό τους και τον περιφερόμενο προσηλυτιστή Παύλο!
Κουταμάρα τους, φυσικά, δεν φαντάστηκαν ότι ο ρωμαϊκός στρατός θα διάλεγε αυτή θρησκεία ως αληθινή και υποχρεωτική!