26 July 2008

Δεσπότης επιτέθηκε σε διάκο...

για το... «Ειρήνη πάσι»

Το «ειρήνη πάσι» που εκφώνησε από λάθος ο νεαρός διάκος κατά τη διάρκεια μυστηρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι εκνεύρισε τον δεσπότη, ο οποίος μετά το τέλος του μυστηρίου και μέσα στο ιερό, του τα έψαλε και τον έσπρωξε τόσο δυνατά που ο διάκος έπεσε πάνω στο τέμπλο χτυπώντας ελαφρά το κεφάλι του.

Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο της αδικαιολόγητης επίθεσης που δέχεται από τον δεσπότη του το τελευταίο διάστημα ο νεαρός διάκος. Ενα επεισόδιο που έγινε στα μέσα Ιουνίου, παρουσία άλλων τριών κληρικών και μερικών λαϊκών που για ευνόητους λόγους κρατούν το στόμα τους κλειστό. Μετά το επεισόδιο, ο νεαρός διάκος ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ λίγο αργότερα, συγγενής του κληρικός προσπαθούσε να τον παρηγορήσει. «Ο δεσπότης μας είναι οξύθυμος» λέει κληρικός που διακονεί αρκετά χρόνια τη μητρόπολη, ενώ μας αποκάλυψε άλλο ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον δεσπότη και θύμα πάλι τον νεαρό και μορφωμένο διάκο που όνειρό του είναι να γίνει ιερέας.

Την περίοδο της Σαρακοστής, ο δεσπότης βρέθηκε για να τελέσει Θεία Λειτουργία σε ιερό ναό, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από την έδρα της μητροπόλεως. Ο δεσπότης συνηθίζει να φέρει μαζί του μερικά από τα εκκλησιαστικά είδη που χρειάζεται για τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Ομως, για κακή του τύχη, ο διάκος που είναι επιφορτισμένος να τοποθετεί τα είδη αυτά σε ειδική βαλίτσα είχε ξεχάσει να βάλει το λιβάνι. Οταν το διαπίστωσε ο δεσπότης «άστραψε και βρόντηξε». «Σεβασμιότατε, έχουμε λιβάνι εδώ...» τόλμησε να του πει κληρικός του ναού για να πάρει την οργισμένη απάντηση: «Δεν σε ρώτησα! Εγώ θέλω το δικό μου λιβάνι, αυτό που ξέχασε αυτός!» φώναξε ο μητροπολίτης και στράφηκε προς τον καταϊδρωμένο και φοβισμένο διάκο λέγοντάς του: «Για να μάθεις να μην ξεχνάς, θα πας με τα πόδια πίσω και θα φέρεις το λιβάνι!»

Ο διάκος έβαλε το κεφάλι κάτω και ξεκίνησε να διανύσει με τα πόδια την απόσταση των οκτώ χιλιομέτρων. Ηταν ακόμη ένα καψώνι-τιμωρία του οξύθυμου μητροπολίτη. Πάντως, συγγενείς του διάκου σκέφτονται να απευθυνθούν στη Σύνοδο αν συνεχιστεί η «αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά του δεσπότη».


(ESPRESSO, 22.7.2008)

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί αποτελεί ατόπημα που είπε ο διάκος «ειρήνη πάσι», το είπε κατά λάθος; Έπρεπε να το πει αργότερα, έπρεπε να το πει σε άλλη τελετή ή να μην το πει καθόλου; Ό,τι κι αν ισχύει, ο συγκεκριμένος μητροπολίτης είναι αυταρχικός καραβανάς, δεν χωράει αμφιβολία, το κείμενο φωνάζει μόνο του! Πρόκειται για έναν παραδειγματικό υπηρέτη της αγάπης και συγχώρησης! Σ' αυτόν πρέπει να αναθέσουν οι πιστοί την επικοινωνία τους με το θεό...

Απ' την άλλη μεριά, αφού δέχεται ο διάκος να εργάζεται με τέτοιο καθεστώς δουλοπρέπειας και υποτέλειας, καλά να πάθει. Ανάλογη θα είναι η προσωπικότητά του, ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά του, όταν βρεθεί κι αυτός επικεφαλής άλλων ανθρώπων. Είναι όμως και χαζούλης ο διάκος: όταν είδε ότι δεν είχε φέρει λιβάνι μαζί του, δεν ζήταγε κρυφά από τους τοπικούς συναδέλφους του λίγο; Έπρεπε να το διατυμπανίσει;