06 July 2008

Πυρκαγιές και αρλουμπολογία

...
Είδηση: Στην Καλιφόρνια, μέ τόσα και τόσα τεχνικά μέσα και τόσους εκπαιδευμένους πυροσβέστες (και από γειτονικές πολιτείες), καίγονται επί μια εβδομάδα τώρα τεράστιες εκτάσεις δάσους και καλλιεργειών και μαζί τους οικισμοί και μονάδες παραγωγής. Μετά από προσπάθειες κατάσβεσης μιας εβδομάδας υπήρχαν εκεί σήμερα ακόμα περί τα 1.700 μέτωπα φωτιάς, τα οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, αν δεν έρθει βροχή από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ερώτημα: Αν συνέβαινε ή αν συμβεί αυτό και πάλι στην Ελλάδα (όπως έγινε πέρσι), τί θα ακούγαμε αυτές τις μέρες (και ακούμε τα τελευταία 30-35 χρόνια) για ανικανότητα του α' ή του β' υπουργού με κύριο υπεύθυνο, εννοείται, τον εκάστοτε πρωθυπουργό, για κομματικές προσλήψεις, για ανεπάρκεια συντονισμού, για ελλιπή μέσα, για κακή συντήρηση και ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί κάθε αερολόγος για να βγει στην οθόνη ή στα ραδιόφωνα και να υπενθυμίσει την παρουσία του;

Υποψία: Ίσως γι' αυτό αποσιωπούν αυτές τις μέρες τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις -αλλά και τα blogs- το σημαντικό γεγονός των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια ή το περνάνε στα γρήγορα, ώστε να είναι σε θέση να αμολήσουν στην επόμενη ευκαιρία τις επινοημένες καταγγελίες τους ενάντια σ' αυτούς που πράγματι εγωνίζονται για να σβήσουν τις φωτιές - τουλάχιστον δεν κάθονται στον καναπέ για να κάνουν κριτική!

Ελπίδα: Επειδή έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και είναι γνωστές και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πυρόπληκτους και οι επιδράσεις στην τοπική και την εθνική οικονομία, ας είναι φέτος πιο μαζεμένοι στους θρήνους και κοπετούς όλοι όσοι θυμούνται το πρόβλημα, όταν το δουν στην τηλεόραση ή το διαβάσουν στις εφημερίδες. Ας περιοριστούν μόνο να στηρίξουν ψυχικά, και όπως αλλιώς μπορεί ο καθένας, εκείνους που αγωνίζονται να σβήσουν τις φωτιές ή, αν είναι σε θέση, ας προσπαθήσουν οι ίδιοι να συνδράμουν τους πυροσβέστες.

Παράκληση: Όχι άλλη αερολογία και αρλουμπολογία! Το γράφω τώρα που είναι νωρίς, γιατί αργότερα, μέσα στην αναμπουμπούλα, δεν υπάρχει ψυχραιμία για νηφάλιες κουβέντες!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)