29 July 2008

Ο έρως χρόνια δεν κοιτά!

...
Ένας καθηγητής θεολογίας στη Βρετανία έκανε πρόταση γάμου στην εκλεκτή του. Τίποτα περίεργο, θα λέγαμε, μόνο που ο καθηγητής είναι 5Ο ετών και η συγκεκριμένη εκλεκτή μόλις 17!

Η Jessica Anderson εγκατέλειψε το σπίτι των γονέων της και εγκαταστάθηκε σ' αυτό του θεολόγου, με τον οποίο θα έχει πλέον συχνές συζητήσεις για τις γραφές και τη σωτηρία της ψυχής. Ο ερωτιάρης καθηγητής που εντυπωσίασε την Jessica, είναι ήδη χωρισμένος και έχει 2 παιδιά από τον πρώτο γάμο, αλλά δεν τον απασχολεί που τώρα παντρεύεται (του χρόνου, όταν η μικρή γίνει 18) μια κοπέλα περίπου συνομήλικη με τα παιδιά του. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, νάναι η ώρα η καλή και να ζήσουν τα «παιδιά»!

Να σημειώσουμε ακόμα ότι δεν είναι σπάνιες στην ευρωπαϊκή ιστορία οι σχέσεις ηλικιωμένου δασκάλου και νεαρής μαθήτριας. Μια φίλη, διακεκριμένη φιλόλογος, μου υπέδειξε ότι ο Goethe (1749–1832) είχε ερωτευτεί σε ηλικία 72 ετών τη νεαρή Ulrike Baronin von Levetzow (1804-1899), το έτος 1821, όταν η Ουλρίκε ήταν επίσης 17 ετών. Η πρόταση γάμου του Γκαίτε απορρίφθηκε όμως, γιατί η Ουλρίκε ήθελε να μείνει αδέσμευτη. Και πράγματι, μέχρι το θάνατό της σε ηλικία 95 ετών, έζησε στον πύργο Trziblitz (σήμερα Τσεχία) και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Γι' αυτή την ατυχή κατάληξη είχε γράψει μάλιστα ο μεγαλοφυής λογοτέχνης το τρίτο ποίημα μιας τριλογίας με τίτλο «Ελεγία του Marienbad».

Αυτή η περίπτωση δεν ευοδώθηκε, λοιπόν, και μπορούμε μόνο να εικάσουμε, πόσο σπουδαία ποιήματα θα εκμαίευε η νεαρή Ουλρίκε από τον ευτυχισμένο διάσημο θαυμαστή της, αλλά και πόσο μεγάλη περιουσία θα αποκτούσε ως χήρα που θα γινόταν σύντομα. Ο Γκαίτε είχε τάξει στην υποψήφια μια ετήσια σύνταξη χηρείας της τάξης των 10.000 ταλήρων (ο ίδιος έπαιρνε ετήσιο μισθό περί τα 3.000 τάληρα). Δεδομένου, λοιπόν, ότι η Ουλρίκε επιβίωσε του θαυμαστή της κατά 67 χρόνια, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε την περιουσία που θα είχε αποκτήσει, μόνο από αυτή τη σύνταξη! Αλλά είπαμε, προτίμησε εξ αρχής την ανεξαρτησία της και περιφρόνησε το χρήμα.

Άλλη γνωστή σύνδεση προβεβλημένων ανθρώπων της τέχνης ήταν, όπως με πληροφορεί μια άλλη ψυχή, επίσης λαμπρή φιλόλογος, αυτή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Charlie Chaplin (1889-1977) με την Oona O'Neill (1926-1991), μοναχοκόρη του Αμερικάνου συγγραφέα Eugene O’Neill, το έτος 1943. Αυτός 54 ετών ήδη και διάσημος ηθοποιός, αυτή πάλι 17. Απέκτησαν μαζί 8 τέκνα! Πολύ κρίσιμη, λοιπόν, η ηλικία των 17 ετών στις γυναίκες!

Αλλά και παρ' ημίν συνέβη να συνδεθούν ηλικιωμένοι διανοούμενοι με νεαρές θαυμάστριες, όπως ο Οδ. Ελύτης (1911-1996) με την εν ποιήσει συνάδελφό του Ιουλίτα Ηλιοπούλου, της οποίας διάβασα στις 27/7/2008 μια συνέντευξη στην Καθημερινή και μου φάνηκε πάρα πολύ συμπαθής και συγκροτημένος άνθρωπος. Προ 2 ετών περίπου βρέθηκα στο δρόμο προς Μεσσηνία σε εξοχικό εστιατόριο κοντά στην Τρίπολη και είδα εκεί γνωστότατο και πολύ αξιόλογο συγγραφέα, σήμερα άνω των 70 ετών, με νεαρή και ωραία κυρία, μάλλον από το θεατρικό χώρο. Δεν γράφω το όνομά του, γιατί δεν έχω δει να αναφέρεται πουθενά κάποια συζυγική ή άλλη σχέση του. Την άλλη περίπτωση του Αντρέα με τη Μιμή δεν την εντάσσω για προφανείς λόγους στην ίδια κατηγορία, παρ' ότι δημιουργούνται συνειρμοί λόγω της μεγάλης ηλικιακής διαφοράς.

Δηλώνω υπεύθυνα και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι δημοσιεύω αυτή την ανάρτηση χωρίς οποιαδήποτε υστερόβουλη και ιδιοτελή σκέψη, αφού υποψιάζομαι ότι καμιά 17-άρα δεν διαβάζει αυτό το blog!