31 July 2008

Αποτέφρωση νεκρών

...
Η αποτέφρωση νεκρών σε ειδικά κέντρα στην Ελλάδα αποτελεί πλέον πραγματικότητα
, τουλάχιστον ως νομική δυνατότητα, καθώς απομένει η κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ήδη από το 2006 την αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών και αλλοδαπών, των οποίων «οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επιτρέπουν τη μετά θάνατο αποτέφρωση». Τώρα κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που καθορίζει τους κανόνες για την αποτέφρωση.

Σύμφωνα με το διάταγμα, μετά την πάροδο 6Ο ωρών από τον θάνατο η αποτέφρωση νεκρού επιτρέπεται με άδεια του οικείου δημάρχου ή του κοινοτάρχη. Προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας είναι να υπάρχει ρητή ή χωρίς όρο δήλωση του εκλιπόντος ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον.

Αν δεν υπάρχει η δήλωση αυτή, μπορούν οι πλησιέστεροι συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού να υποβάλουν δήλωση ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών, τον λόγο θα έχει ο εισαγγελέας. Σε περιπτώσεις ανηλίκων απαιτείται δήλωση και των δύο γονέων ή εκείνου που ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανηλίκου. Μία ακόμη από τις βασικές προϋποθέσεις έκδοσης άδειας αποτέφρωσης- εκτός, φυσικά, της ληξιαρχικής πράξης θανάτου- είναι η ύπαρξη ιατροδικαστικής βεβαίωσης ότι η αιτία θανάτου του εκλιπόντος δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Η τέφρα, με φροντίδα των κέντρων αποτέφρωσης, θα τοποθετείται υποχρεωτικά σε τεφροδόχο. Για τη διάθεσή της προβλέπονται οι εξής δυνατότητες, εφόσον έχει προϋπάρξει σχετική παραγγελία του θανόντος:
  • Να ενταφιαστεί σε ειδικό τεφροφυλάκιο εντός του κέντρου αποτέφρωσης.
  • Να ενταφιαστεί σε νεκροταφείο.
  • Να ριχτεί στη θάλασσα σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, εφόσον η τεφροδόχος είναι διαλυτή στο νερό.
  • Να διασπαρθεί σε σιντριβάνι ή ανθόκηπο εντός του κέντρου αποτέφρωσης.
  • Να διασπαρθεί σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής.
Εφόσον δεν υπάρχει δήλωση του θανόντος για τη διαχείριση της τέφρας του, τον λόγο έχουν και πάλι οι συγγενείς. Αν διαφωνήσουν, τη λύση θα δώσει ο εισαγγελέας. Σύμφωνα με το διάταγμα, κέντρα αποτέφρωσης νεκρών μπορούν να ιδρύουν μόνο οι δήμοι, όπως συμβαίνει και με τα νεκροταφεία. Τα κέντρα μπορεί να κατασκευαστούν εντός των ήδη υπαρχόντων νεκροταφείων ή σε επαφή με αυτά, αλλά και σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Πάντως, προϋπόθεση για την ίδρυση κέντρου αποτέφρωσης είναι να απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα από νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Γύρω από το αποτεφρωτήριο πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν ψηλά δέντρα σε πλάτος τουλάχιστον πέντε μέτρων. Πριν από την ίδρυση του κέντρου θα συντάσσεται και θα εγκρίνεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

(Π. Τσιμπούκης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/7/2008)


Σε 1,5 χρόνο στην Αθήνα


Σε 1,5 χρόνο περίπου θα λειτουργήσει ο πρώτος αποτεφρωτήρας νεκρών στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του πρώτου δήμου της χώρας. Για την ανέγερση του κτιρίου όπου θα εγκατασταθεί ο αποτεφρωτήρας, επί του παρόντος έχουν επιλεγεί δύο χώροι στο Α' ή στο Γ' Νεκροταφείο. Ωστόσο πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να εγκατασταθεί ο αποτεφρωτήρας σε χώρο του Α' Νεκροταφείου.

Ούτως ή άλλως, η απόφαση για τον χώρο όπου θα λειτουργήσει ο αποτεφρωτήρας θα ληφθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Εν προκειμένω ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έδωσε προθεσμία δύο μηνών στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν τον οριστικό φάκελο της υπόθεσης (χώρος εγκατάστασης, χαρακτηριστικά κτιρίου, περιβαλλοντική μελέτη κ.λπ.).

Ακολούθως, η περιβαλλοντική μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ (θα χρειαστεί διάστημα 1,5-2 μηνών) και περί το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των αδειοδοτήσεων, ώστε στις αρχές του 2009 να αρχίσει η κατασκευή του κτιρίου, όπου θα εγκατασταθεί ο αποτεφρωτήρας. Αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο αποτεφρωτήρας θα αρχίσει να λειτουργεί περί το τέλος του 2009 με αρχές του 2010.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/07/2008)