02 September 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

75-χρονοι παντρεύονται κοριτσάκια ανταλλάσσοντας τις κόρες τους


Δύο κορίτσια στη Σαουδική Αραβία, 11 και 14 ετών, θα έπαιρναν ως συζύγους η μία τον πατέρα της άλλης, σύμφωνα με απόφαση αυτών των πατέρων. Δύο 75-χρονοι άντρες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τις ανήλικες (για ευρωπαϊκά δεδομένα) κόρες Σεϊχά και Αμπιέ με σκοπό το γάμο. Όταν η Σεϊχά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, προέκυψαν αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει η σαουδική εφημερίδα "Okaz", οι δύο γονείς (πατέρες) σκέφτηκαν να ανταλλάξουνν τις θυγατέρες τους όχι με κάποια προίκα, άψυχα αντικείμενα ή ζώα, αλλά με τη θυγατέρα του άλλου και να αποκτήσουν οι ίδιοι μια ακόμα σύζυγο και υπηρέτρια.

Οι μητέρες των δύο κοριτσιών είχαν αποπεμφθεί από τις συζυγικές στέγες, ποιος ξέρει με ποιες κατηγορίες, πάντως σίγουρα με το γνωστό τυπικό της τριπλής εκφώνηση της "απόφασης" από τον σύζυγο: "Σε χωρίζω!" - μια πανάρχαια παράδοση στον ισλαμικό χώρο, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί σύντομα κι από εμας -τί μάθαμε τόσα χρόνια από την ευλογημένη συμβίωση με τους Οθωμανούς;- μερικές σύζυγοι έχουν γίνει, ομολογουμένως, ανυπόφορες.

Όταν η μητέρα της Σεϊχά έλαβε μήνυμα από την 11-χρονη κόρη της για τις προθέσεις του πατέρα της και ότι έχει αποφασίσει η μικρή να αυτοκτονήσει (φανταστείτε προοπτική να περάσει έστω μια δεκαετία της ζωής της με τον παππού στο κρεβάτι), ειδοποίησε η μητέρα τον διοικητή της επαρχίας Ταΐφ. Όταν κατέφθασαν οι ελεγκτές του διοικητή για να διαπιστώσουν τα πραγματικά γεγονότα, η Σεϊχά είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κι έτσι σώθηκε από την απόπειρα και από τον ανεπιθύμητο γάμο. Τώρα θα δείξει, πώς τιμωρείται η απόπειρα αυτοκτονίας από τον μωαμεθανικό νόμο. Δεν είναι δυνατόν να αποσυνδεόμαστε από τις παραδόσεις μας με μερικά χάπια ... όλα κι όλα!