01 September 2008

Mονή Βα(λ)τοπεδίου και οικόπεδα

(Ελ. Τύπος, Δευτέρα, 01.09.08)

Σε συνέντευξη τύπου με αιχμή «την παραχώρηση δεκάδων δημόσιων εκτάσεων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης και οι βουλευτές, Ε. Αμανατίδου, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός, τόνισαν πως η υπόθεση συνιστά μια νέα μορφή διασπάθισης και ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, που γίνεται με τη διαμεσολάβηση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τα οποία, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, ενεργούν ως κοινές κερδοσκοπικές Real Estate επιχειρήσεις.

Μίλησαν για «διαχρονικό σκάνδαλο» με δικομματικά χαρακτηριστικά και ευθύνες που ξεκινούν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο του 1999-2003, όταν, όπως είπαν, κατοχυρώθηκαν δημόσιες εκτάσεις ή εκτάσεις που είχαν επί δεκαετίες παραχωρηθεί σε αγρότες οι οποίοι και τις καλλιεργούσαν, υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και «ακουμπούν» την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως ανέφεραν, αντί να αναιρέσει τις αποφάσεις αυτές, τις ισχυροποίησε και τις κατέστησε τελεσίδικες.
[...]
Ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε τη διοργάνωση ημερίδας για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και γενικότερα, ενώ όλοι οι βουλευτές ζήτησαν να αποτελέσει το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου αφετηρία για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. (πλήρες κείμενο >>>)