30 September 2008

«Διαφυγή» γαλαξιών

(ΒΗΜΑ, 27/9/2008)

Στους «πονοκεφάλους» των επιστημόνων που αναζητούν απαντήσεις σε μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια προστίθεται τώρα άλλος ένας. Επιστήμονες της ΝΑSΑ ανακάλυψαν σμήνη γαλαξιών που ταξιδεύουν στο Διάστημα με «τρελές» ταχύτητες. Οι επιστήμονες εντόπισαν τα σμήνη αυτά να κινούνται στο διαστημικό κενό ανάμεσα στους αστερισμούς του Κενταύρου και των Ιστίων με ταχύτητες που φθάνουν τα 3,2 εκατ. χλμ./ώρα.

Η κίνηση και η ταχύτητα των γαλαξιών αποτελούν σπαζοκεφαλιά για τους ειδικούς αφού δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις υπάρχουσες θεωρίες και γενικότερα από όσα γνωρίζουμε για τις βαρυτικές δυνάμεις στο ορατό Σύμπαν. Οι επιστήμονες βάφτισαν το φαινόμενο αυτό με το όνομα «Σκοτεινή Ροή» ή «Σκοτεινός Χείμαρρος» (σε ελεύθερη μετάφραση) και εικάζουν ότι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τους γαλαξίες- και μάλιστα με τέτοιες ταχύτητες βρίσκεται εκτός του ορατού Σύμπαντος.

Οπως αναφέρει η επιθεώρηση «Νew Scientist», ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση τη θεωρία του «πληθωρισμού» (inflation). Τα μοντέλα του πληθωρισμού υποστηρίζουν ότι το Σύμπαν που βλέπουμε είναι απλώς μια μικρή φυσαλίδα του χωροχρόνου που επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μετά τη Μεγάλη Εκρηξη και συνεπώς μπορούν να υπάρχουν άλλες περιοχές του κόσμου, πέρα από τη «φυσαλίδα» αυτή, τις οποίες εμείς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να δούμε. Αν υπάρχουν λοιπόν δυνάμεις που βρίσκονται πέρα από αυτά που εμείς μπορούμε να δούμε και να εντοπίσουμε, ίσως να μπορούν να προκαλέσουν και φαινόμενα που για εμάς μοιάζουν ανεξήγητα.