23 September 2008

Χρηματοδότηση του ιρλανδικού «Όχι» από τη CIA;

...
Εεεεπ, τί έγινε εδώ; Τόσοι πανηγυρισμοί για την «αντίσταση των λαών», για τη «δύναμη της κινητοποίησης», για την «αναγκαιότητα των δημοψηφισμάτων» κτλ. κτλ. και τελικά από πίσω βρισκόταν η CIA; Αυτός ο ετερόκλητος συνασπισμός εθνικιστών, θρησκόληπτων αντιπάλων των αμβλώσεων, επιχειρηματιών που δεν θέλουν υψηλότερους φόρους, ειρηνιστών που δεν θέλουν τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και, φυσικά, αντικαπιταλιστών ακτιβιστών, είχε τελικά ως γενικό συντονιστή (και χρηματοδότη;) τους Αμερικάνους;

Γιατί άραγε συμπίπτουν όλο και περισσότερο οι στόχοι των αντιευρωπαίων λαϊκιστών με αυτούς των αμερικάνικων μηχανισμών και, εννοείται, των πετρελαιάδων, των μεγαλοτραπεζών που στηρίζονται στη ληστρική πολιτική τους από το κράτος, των εμπόρων όπλων και άλλων «φίλων της ελευθερίας» (you know); Είναι τυχαίο ότι οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν κάθε κίνηση που προκαλεί προβλήματα στην Ε.Ε., π.χ. Πολωνία-Τσεχία, Τουρκία, όπως φαίνεται Ιρλανδία κτλ.; Μήπως όποιος υπονομεύει την ολοκλήρωση της Ε.Ε. λειτουργεί, εκ του αποτελέσματος, υπέρ των Αμερικάνων; Και ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό για μας σ' αυτή την περίπτωση;


Καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο



Έρευνα σχετικά με πληροφορίες του ιρλανδικού Τύπου που θέλουν την εκστρατεία του ιρλανδικού «Όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη να έχει χρηματοδοτηθεί από τη CIA και το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ. Το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή παρέμβαση του συμπροέδρου των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ιρλανδικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία η εκστρατεία του «Όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και την CIA, ώστε η Ευρώπη να μην καταστεί υπέρ του δέοντος ισχυρή. Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος, προτείνοντας μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν να κληθούν να παράσχουν όσες σχετικές πληροφορίες διαθέτουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για τον τρόπο χρηματοδότησης της οργάνωσης Libertas, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Όχι» στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ, ενώ αρχικά ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ντίκλαν Γκάνλεϊ, είχε δηλώσει ότι η εκστρατεία χρηματοδοτήθηκε από μικρές εισφορές, στην συνέχεια παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έθεσε στην διάθεσή της το ποσό των 200.000 €.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμη σε εμπορικές δοσοληψίες του Ντ.Γκάνλεϊ με το Πεντάγωνο ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων €.

(Newsroom ΔΟΛ, 23/9/2008)