27 September 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

...

Στη Σαουδική Αραβία ισχύει ριζικός διαχωρισμός των φύλων σε κάθε εκδήλωση. Τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, σύζυγος ή θυγατέρα, ανήκουν κυριολεκτικά στον σύζυγο ή πατέρα και απαγορεύεται να έρθουν σε συνομιλία με άλλον άντρα, εκτός αν είναι αδελφός ή γιος. Τι γίνεται όμως με τους αρραβωνιασμένους που θέλουν να γνωρίσουν το μελλοντικό έτερον ήμισυ, έστω και οπτικά, για να ξέρουν βρε αδελφέ ποιον/ποιαν θα παντρευτούν;


Μερικοί από τους Σαουδάραβες ιμάμηδες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα προσευχήθηκαν, μελέτησαν τις γραφές και συσκέφτηκαν επί του σοβαρού αυτού προβλήματος. Κατέληξαν δε, μετά από φώτιση του Αλλάχ, σε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα:

Αποκλείεται, βέβαια, να συναντιόνται οι μελλόνυμφοι κατ' ιδίαν -θα το κάνουμε american bar?- αλλά επιτρέπεται να «βλέπονται» σε chat-room στο Internet και να διατηρούν οπτική επαφή με web camera. Αυτό είναι το περιεχόμενο μιας φάτβα που εξέδωσε ο ανώτερος ιμάμης της Σαουδικής Αραβίας Abdel Mohsen al-Obeikan, μετά από την επισταμένη μελέτη του θέματος, και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Al-Madina.

Εννοείται ότι αυτή η ρύθμιση αφορά μόνο τους εύπορους και μορφωμένους, γιατί οι άνθρωποι της καλύβας ούτε έχουν ακούσει για chat-rooms και τα συναφή. Να σημειωθεί δε ότι δεν προβλέπεται, προφανώς, κάτι τέτοιο στη «Σαρία», το γνωστό αυστηρό εθιμικό δίκαιο των μωαμεθανών. Ο ιμάμης δήλωσε όμως ότι αυτή η επιλογή αποδεικνύει πόσο φιλελεύθερος και προοδευτικός είναι ο μωαμεθανισμός, ώστε να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες στις παραδόσεις του, εφόσον δεν πρόκειται για μια ανήθικη ρύθμιση.

Και, για να μην ξεπέσουν στην ανηθικότητα οι νεαροί Σαουδάραβες, η νέα ρύθμιση προβλέπει και περιορισμούς: επιτρέπται να φαίνονται στην οθόνη μόνο το πρόσωπο και τα χέρια της συνομιλήτριας αρραβωνιαστικιάς και να την κοιτάει μόνο ο υποψήφιος γαμπρός. Αν τελικά δε, για κάποιο λόγο, δεν γίνει ο γάμος, απαγορεύεται ο τέως υποψήφιος να περιγράψει σε άλλους το πρόσωπο και τα χεράκια της πρώην καλής του, αλλιώς θα έχει περιπέσει στην ανηθικότητα και τον περιμένει τιμωρία με πολλούς ραβδισμούς. Ή έχουμε ηθική ή δεν έχουμε – τέλος πάντων!

Να προσθέσω εγώ κλείνοντας ότι, αν δεν είχε λειτουργήσει ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη, με τις οριακές επιδράσεις του και στην Ελλάδα και αν δεν είχαμε την ευχέρεια να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, την ίδια επερίπου επιρροή με τις ίδιες αντιλήψεις θα είχαν οι κληρικοί στη χώρα μας, βλέπε την ορθόδοξη σαρία που λέγεται «Πηδάλιον της Ορθοδοξίας». Χωρίς να παραγνωρίζω ότι σε πολλές περιοχές της χώρας και σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, τα πράγματα δεν είναι πολύ βελτιωμένα έναντι της Σαουδικής Αραβίας.