11 August 2009

Ογκόλιθοι κατά παράνομης αλιείας

...
Η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος Greenpeace άρχισε χθες τη ρίψη δεκάδων ογκόλιθων στο θαλάσσιο στενό του Κάτεγκατ, που βρίσκεται μεταξύ Σουηδίας και Δανίας, προκειμένου να εμποδίσει και αν είναι δυνατόν να διακόψει το συστηματικό ψάρεμα με μηχανότρατες, το οποίο καταστρέφει το βυθό. Οι γρανιτικοί ογκόλιθοι καταστρέφουν με τη σειρά τους τα συρόμενα δίχτυα των ψαράδων, οι οποίοι έτσι δεν θα έχουν λόγο να συνεχίσουν αυτή την τεχνική ψαρέματος!

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία για το τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζει αυτές τις κινήσεις της οργάνωσης ως «προκλητικές» και υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή «δεν είναι περιοχή αναπαραγωγής ειδών με μεγάλη ζήτηση, όπως ο μπακαλιάρος».

Ανάλογες ρίψεις ογκόλιθων έκανε η Greenpeace στα γερμανικά χωρικά ύδατα, μπροστά στη νήσο Sylt. Η κυβέρνηση του ομόσπονδου γερμανικού κράτους Schleswig-Holstein χαρακτήρισε την ενέργεια παράνομη, η Greenpeace ανταπάντησε όμως ότι η κυβέρνηση εισπράττει μερίδιο από την παράνομη αλιεία που είναι πολύ περισσότερο παράνομη!