31 January 2011

Λογαριασμοί στην Ελβετία: Άλλη μια υποκρισία

της δημοσιογράφου Σοφίας Βούλτεψη, Ελεύθερη Ζώνη

Πάρτε το ως ανέκδοτο, πάρτε το ως πικρή αλήθεια: Πριν από δέκα περίπου χρόνια, κατάπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε καταθέσεις στην Ελβετία.

Ναι, ναι, η Ελλάδα με την αγοραστική της δύναμη καθηλωμένη στα επίπεδα του 1981, η Ελλάδα που αδυνατεί να επιτύχει σύγκλιση μισθών με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η Ελλάδα της οποίας σταθερά το 20% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, κατέκτησε και αυτήν την πρωτιά: Πρώτη σε καταθέσεις στην Ελβετία!

Έκτοτε, εισέρρευσαν κι’ άλλοι πακτωλοί χρημάτων, επιδοτήσεις και δάνεια, αλλά τα ποσοστά φτώχειας, οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη παρέμειναν στα ίδια άθλια επίπεδα – με την εξαθλίωση σήμερα να έχει φθάσει στο ζενίθ.

Δεδομένης της αθλιότητας, στα χρόνια που ακολούθησαν μετά από εκείνη την εντυπωσιακή ανακοίνωση, απέφυγαν να μας ξαναενημερώσουν για τους παχυλούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών συναντήθηκαν στο Νταβός με την Πρόεδρο της Ελβετίας και ζήτησαν την συνδρομή της, προκειμένου να εντοπιστούν τα αφορολόγητα ελληνικά κεφάλαια που έχουν βρει καταφύγιο στις φιλόξενες ελβετικές τράπεζες.

Ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα των ερευνών προς εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος εντός συνόρων, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις έρευνές μας και στο βασίλειο του τραπεζικού απορρήτου.

Προφανώς, πρόκειται για άλλο ένα πυροτέχνημα προκειμένου να καλυφθεί η ατιμωρησία και το πρόσφατο φιάσκο του πορίσματος για την Ζήμενς.

Αναρωτιέται κανείς τι άλλο θα σκαρφιστούν για να αποσπαστεί η προσοχή του λαού από αυτό το όνειδος. Γιάφκες, συλλήψεις, προτάσεις και κόντρα προτάσεις, ακόμη και λαθρομετανάστες στη Νομική.

Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να βγει άκρη στην Ελβετία; Μόνο οι αφελείς. Πιστεύει κανείς ότι η Πρόεδρος της Ελβετίας έχει την δύναμη να επιβάλει στις τράπεζες της χώρας της άρση του τραπεζικού απορρήτου, ότι δηλαδή στην Ελβετία το πολιτικό κατεστημένο είναι ισχυρότερο από το τραπεζικό; Ναι, αν είναι αφελής.

Εντάξει, δεν μας είπαν ότι θα γίνει και αύριο. Θα συσταθεί διμερής επιτροπή, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και… ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι.

Τον Μάιο του 2009, μεταξύ άλλων εξαγγελιών περί διαφάνειας, ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τρόπο που θα επιτρέπει και στην μειοψηφία της Βουλής να παραπέμπει πολιτικά πρόσωπα στον φυσικό τους δικαστή.

Τήρησε την υπόσχεσή του; Όχι, βέβαια. Διότι στο μεταξύ η μειοψηφία έγινε πλειοψηφία. Και τώρα η πλειοψηφία παραπέμπει όποιους θέλει. Όχι, βέβαια, στον φυσικό τους δικαστή, αλλά στο Δικαστικό Συμβούλιο, που απλώς έρχεται να επικυρώσει την παραγραφή.

Χρόνια τώρα οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επιβάλουν έλεγχο στους φορολογικούς παραδείσους. Η τελευταία φορά ήταν τον Μάρτιο του 2008, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του Λιχτενστάιν. Τότε, οι γερμανικές αρχές είχαν εξασφαλίσει λίστα 1.400 μεγαλοκαταθετών και φοροφυγάδων. Αλλά υπήρχε πολιτική βούληση. Εδώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, όπως φάνηκε από το πόρισμα για την Ζήμενς.

Και επιτέλους, εδώ δεν μπορούμε να ανοίξουμε λογαριασμούς εντός της ΕΕ. Δεν εφαρμόζεται η οδηγία 2005/60/ΕΚ, που έχει ενσωματωθεί και στο εθνικό δίκαιο, κατά την ψήφιση του νόμου για τη σύσταση της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Σύμφωνα με αυτήν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για την εξακρίβωση της πηγής του πλούτου των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Η οδηγία ορίζει ως «εγκληματική δραστηριότητα» εκτός από την διακίνηση ναρκωτικών, την τρομοκρατία και την απάτη και την δωροδοκία. Και ξεκαθαρίζει πως σ’ αυτόν τον έλεγχο υπόκεινται και τα πολιτικά πρόσωπα, οι άμεσοι συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.

Για τα πρόσωπα αυτά, οι τράπεζες υποχρεούνται να καθορίσουν την πηγή του πλούτου τους και την προέλευση των κεφαλαίων τα οποία αφορούν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις.

Μα εμείς εδώ, κάθε χρόνο, όταν δημοσιοποιούνται τα «πόθεν έσχες» του πολιτικού προσωπικού, παθαίνουμε σοκ! Χωρίς ντροπή εμφανίζουν σελίδες ολόκληρες με καταθέσεις και ακίνητα.

Πώς είναι δυνατόν να γίνεται αυτό αποδεκτό χωρίς να σηκώνονται και οι πέτρες; Και πώς γίνεται στη Βουλή να βρίσκονται πάντα αυτοί που αποδεδειγμένα ασχολήθηκαν με την αύξηση της προσωπικής τους περιουσίας, ανεξάρτητα από το πώς την απέκτησαν; Γίνεται. Διότι όταν έχεις χρήματα εξαγοράζεις τα πάντα – τις ψήφους, την κομματική εύνοια, την σιωπή.

Επομένως, δεν μας μάρανε η Ελβετία. Ούτε οι οδηγίες της ΕΕ. Αρκούσε μια γενική οδηγία: Όποιος αντί να ασχολείται με την βελτίωση της ζωής του λαού, ασχολείται με την βελτίωση του τραπεζικού του λογαριασμού, δεν μπαίνει στις λίστες των κομμάτων.

Είναι υποκρισία να ψάχνεις τους κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία, όταν θεωρείς φυσιολογικούς τους φανερούς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

30 January 2011

Θεές...

(click)
:
Αριστερά: Μινωική θεά με τα φίδια (εικόνισμα του φεμινιστικού κινήματος), 
Δεξιά: Συριακή θεά με κοτσίδες στο θρόνο της (φωτογραφία του 1930)

28 January 2011

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος


Εδώ λεφτά, εκεί λεφτά... πού πάνε τα λεφτά;
της Ισμήνης

Ο ένας είπε «λεφτά υπάρχουν», ο άλλος είπε «τα λεφτά τα φάγαμε μαζί». Τελικά που είναι τα λεφτά; Εδώ λεφτά, εκεί λεφτά, πάει χάθηκαν τα λεφτά. Και το αποτέλεσμα; Μετά από καθημερινή πλύση εγκεφάλου και να μην θέλεις , νοιώθεις ότι είσαι φτωχός και μίζερος.

Τώρα που πέρασαν οι γιορτινές ημέρες, έκανα έναν απολογισμό, παρατηρώντας τα Σούπερ Μαρκετ και ειδικά κάποια που ναι μεν έχουν κάποια είδη ντελικατέσσεν, αλλά και στις τιμές τους είναι τσιμπημένα.
Τι σολωμός άγριος, τι χαβιάρι, τρούφες, πέστροφες, ελάφι, αγριογούρουνα, αυγά ορτυκιών, παπάκια, τυριά γαλλικά, κρασιά ετικέτας καταναλώθηκαν, είναι το κάτι άλλο. Και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο που όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπησαν!

Τι κάθομαι και γκρινιάζω; Άρα λεφτά υπάρχουν, τουλάχιστον για κάποια μερίδα ατόμων.

Και θα μου πείτε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Επώνυμοι; Μπα αυτοί πια δεν είναι και τόσοι πολλοί, οι άλλοι οι ανώνυμοι είναι οι πολλοί που δεν τους ξέρουμε εμείς, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πολλές φορές δεν μας γεμίζουν το μάτι!

Ένα Σάββατο κατέβαινα στο κέντρο της Αθήνας με τα πόδια , κάνοντας μια ωραία διαδρομή μέσα από τον κήπο του Ζαππείου. Φθάνοντας στην έξοδο επί της λεωφόρου Αμαλίας, ακριβώς στο φανάρι, εκεί που είναι χωμένα τα αρχαία τείχη και τριγυρισμένα από γυάλινο πλαίσιο, βλέπω να είναι μαζεμένη μια ομάδα 40 ατόμων άνδρες και γυναίκες, από 70 ετών και πάνω!

Μπα! σκέφθηκα τι θέλουν εδώ τέτοια ώρα; Ήτανε περίπου 12 το μεσημέρι. Τα μπάνια δεν άρχισαν ακόμη, αλλά δεν τους έκοβα και για χειμερινού κολυμβητές.
Άλλωστε ήτανε όλοι και όλες καλοντυμένοι σαν να πηγαίνανε κάπου καλά, ευδιάθετοι και αστειευόμενοι μεταξύ τους σαν μια καλή παρέα. Μήπως πηγαίνουν σε κανένα μοναστήρι; Αλλά και άντρες; δεν κολλάνε!

Από περιέργεια στάθηκα στην άκρη, κάτι θα καταλάβω σκέφθηκα. Χαζεύοντας την ομάδα, ακούω ένα κύριο να λέει «ελάτε ήρθε» γυρνάω και τι να δω! Σταματάει μπροστά τους ένα πούλμαν με μεγάλα γράμματα γραμμένο εμπρός και στο πλάι «ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ»!
Σπρώχνοντας μεταξύ τους με γέλια και σχόλια, μπήκαν μέσα καλημερίζοντας τον οδηγό σαν παλιοί γνώριμοι!!!! Όλοι εδώ; λέει ο οδηγός.

Κλείνει την πόρτα και ξεκίνησε το πούλμαν για να πάνε να παίξουν στο ΚΑΖΙΝΟ οι συνταξιούχοι της διπλανής μας πόρτας! Γιατί μη μου πείτε ότι πάνε στο ΚΑΖΙΝΟ για να κερδίσουν! όποιος παίζει σε ΚΑΖΙΝΟ, με μαθηματική ακρίβεια, παίζει για να χάσει και το ξέρει αυτό!

Να που υπάρχουν λεφτά!

Το επόμενο Σάββατο συμπτωματικά βρέθηκα κάπου εκεί κοντά έκανα παράκαμψη και πέρασα από το ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Σας πληροφορώ ότι η ομάδα περίμενε υπομονετικά την άφιξη του λεωφορείου για το «ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ»!

Το Δημόσιο ανίκανο να εγκρίνει κεραίες κινητής τηλεφωνίας...



Η ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών για να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε 4-5 μήνες, από δύο έτη που είναι σήμερα, σκόνταψε:

  • Στην έλλειψη... υπολογιστών σε διάφορους δημόσιους φορείς. Οι υπολογιστές που αγοράστηκαν με τα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια και πληρώνει η Ε.Ε., είτε αποθηκεύτηκαν στα υπόγεια, είτε μεταφέρθηκαν στα σπίτια των υπαλλήλων...
  • Άλλο ένα πρόβλημα ήταν ότι σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να «διαβάζουν» σχέδια στην οθόνη και ότι, εν τέλει, είναι προτιμότερο το χαρτί. Ως γνωστόν, η ανάγνωση σχεδίων στην οθόνη είναι άκρως εξειδικευμένη εργασία και μόνο με ειδικό επίδομα μπορεί να διεκπεραιωθεί!
  • Έχει στηθεί κύκλωμα μιζών γύρω από τις εγκρίσεις των αδειών – όχι μόνον της κινητής τηλεφωνίας, αλλά του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η κομματική νομενκλατούρα είναι σε θέση να επικαλεστεί αδυναμία χρήσης μολυβιού, γόμμας, κουταλιού και πιρουνιού, προκειμένου να ελέγξει τις διαδικασίες έκδοσης αδειών και τις μίζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. απαιτούνται 2 φορείς για έγκριση κεραιών, μόνο στη Σλοβακία είναι ακόμα 4 και στην Ελλάδα 9! Αυτό και μόνο δείχνει, πόσο απαραίτητες είναι πολλές από τις δημόσιες υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα της χώρας.

 

27 January 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΙΣΟΤΙΜΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ


ΠΡΟΣ τη Βουλή των Ελλήνων (Αρ.Πρωτ.Βουλής 144 / 21-1-2011).


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργείο Οικονομικών (Αρ.Πρωτ.Υπ.Οικ. 0000554 / 21-1-2011).
2. Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Αρ.Πρωτ.Υπ.Παιδ.Α.Π. 9308 / ΙΗ / 25-1-2011).
3. Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (υπ’ όψη των εκπροσώπων της τρόικα) (υποβολή 21-1-2011).
4. κο Μπομπ Τραα, εκπρόσωπο ΔΝΤ στην Ελλάδα (παρακαλούμε να διαβιβαστεί με τη φροντίδα της ΕΕ)


ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΙΣΟΤΙΜΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Καθώς η δημοσιοοικονομική κρίση κορυφώνεται, τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα πλήττουν κυρίως τις κατώτερες και μεσαίες οικονομικές τάξεις, με περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων που ακινητοποιούν την αγορά.
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμμετοχή όλων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση της κρίσης, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δεν προβλέπει καμία ρύθμιση για εισφορές από την Εκκλησία.

Ο προηγούμενος φορολογικός νόμος (Απρίλιος 2010):
• Υλοποίησε όλες σχεδόν τις εξαγγελθείσες περικοπές και τα τεκμήρια για τους ιδιώτες,
• Ο φόρος επί εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα, εξαγγέλθηκε 20% και κατέληξε ουσιαστικά σε 10%.
• Ο φόρος δωρεάς ακινήτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 5% και κατέληξε 0,5%.
• Ο φόρος δωρεάς χρημάτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 10% και κατέληξε 0,5%.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
• Αύξηση των χαμηλών συντελεστών από 11 σε 13% και από 5,5 σε 6,5%, που θα προκαλέσει κύμα αυξήσεων σε τρόφιμα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, εισιτήρια θεαμάτων και κόμιστρα ταξί.
• Περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων.
Ενώ δεν έχει την παραμικρή αναφορά στη φορολόγηση της Εκκλησίας και σε περικοπές των εξόδων που καταβάλλονται για μισθούς κληρικών.


ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010:
Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει στην κυριότητά της:
• 1.300.000 στρέμματα γης
• Μερικές χιλιάδες αστικά ακίνητα.
• Περίπου 9.000.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
• Ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης και εστίασης.
Η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας εκτείνεται πίσω από:
• 10.000 περίπου νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
• Διάφορες αστικές εταιρείες
• Διάφορες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το Κράτος πλήρωσε το 2010 στην Εκκλησία:
• 232.000.000 ευρώ για μισθοδοσία κληρικών
• 3.120.000 ευρώ σε εκκλησιαστικές ακαδημίες και λοιπούς εκκλησιαστικούς οργανισμούς.
• 2.250.000 ευρώ στις μονές του Αγίου Όρους

Η Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης στη δημοσιονομική κρίση με:
• Την ένταξη της μισθοδοσίας και της συνταξιοδότησης των κληρικών στον κρατικό προϋπολογισμό,
• Το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνει,
• Τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις των Μονών του Αγίου Όρους,
• Την κρατική αναγνώριση των οθωμανικών τίτλων κατοχής ως τίτλων κυριότητας εκκλησιαστικών ακινήτων,
• Την εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με φορείς κρατικής εξουσίας, κυβερνητικούς και δικαστικούς,
• Την αδιαφανή διακίνηση κονδυλίων μέσω μη κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατάσσει να διερευνηθεί κατά πόσο το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που επιφυλάσσει η Ιταλία στο Βατικανό παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία. Αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή και από Έλληνα ευρωβουλευτή. Είναι φανερό ότι οφείλει να πάψει πλέον η προνομιακή μεταχείριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση, όσο και σε ό,τι αφορά την καταβολή τακτικών εισφορών και εκτάκτων επιχορηγήσεων από το κράτος.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ:
• Να γίνει καταγραφή και έλεγχος του τρόπου κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και όλων των εκκλησιαστικών φορέων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ.
• Να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες.
• Η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της όπως οι αστικές εταρείες.
• Να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα καταβάλλεται μόνο από τα μέλη κάθε θρησκεύματος και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση της επιλογής τους.
• Η μισθοδοσία των κληρικών, η λειτουργία των ιερατικών σχολών, καθώς και όλα τα έξοδα της Εκκλησίας (λόγου χάρη η οργάνωση τελετών, όπως η μεταφορά του «αγίου φωτός» που γίνεται αυτή τη στιγμή με κρατικά έξοδα, κλπ.) να καταβάλλονται αποκλειστικά από τον ως άνω φόρο και από τα έσοδα που αποφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία και οι λοιπές νόμιμες δραστηριότητες της Εκκλησίας, και όχι από το κράτος.


Η ομάδα πολιτών «ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ»


Η ομάδα αριθμεί 102.016 μέλη εγγεγραμμένα στην ομώνυμη ιστοσελίδα του Facebook.

26 January 2011

24 January 2011

Επιστολή αναγνωστών: Ιδια κυκλώματα στα κληροδοτήματα

(Καθημερινή, 21-10-08)
Κύριε διευθυντά,


Δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι τέσσερα ονόματα –τριών υφυπουργών, του Δρυ, του Φωτιάδη και του Δούκα, και ενός νομικού συμβούλου, του Κων/νου Καποτά– είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου.

Τα ίδια ονόματα τα βρήκαμε και εμείς μπροστά μας, στον αγώνα που κάνουμε σχετικά με τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων, τα οποία παρανόμως κατακρατεί και διαχειρίζεται η Μητρόπολη των Ιωαννίνων.

Ο πρώτος –Γ. Δρυς, ως υφυπουργός Οικονομικών– έστειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους –με άνωθεν εντολή– το ανόητο –πολιτικά– ερώτημα αν ισχύει ο νόμος 1473/1984 (άρθρα 37 και 47) που ψηφίσθηκε επί ΠΑΣΟΚ για τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων ή το φασιστικό διάταγμα (30-4-’26) του Παγκάλου που διατηρούσε –αντίθετα με το Σύνταγμα και τη βούληση των ευεργετών– το καθεστώς της τουρκοκρατίας. Δεν πρόλαβε να πάρει απάντηση, γιατί ο Σημίτης τον προήγαγε σε υπουργό.


Ο διάδοχός του –Α. Φωτιάδης– επανέλαβε το ίδιο ερώτημα. Το ΝΣΚ όρισε εισηγητή τον Κων/νο Καποτά, που είναι ένας από τους νομ. συμβούλους του Β΄ τμήματος του ΝΣΚ που γνωμοδότησε, στις 17-6-2004, να αποδεχθεί το Δημόσιο σχετικό αίτημα της μονής Βατοπεδίου.

Αυτός, λοιπόν, εισηγήθηκε –αν και στην εισήγησή του αναφέρει ότι διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα του διατάγματος Παγκάλου –ότι το νομικό καθεστώς «Αγαθοεργά» της Μητρόπολης Ιωαννίνων που στηρίζεται σε αυτό το διάταγμα εξακολουθεί να ισχύει. Ηξερε, βέβαια και αυτός, όπως και οι δύο υφυπουργοί που τον ρώτησαν, ότι ο νόμος 1473/1984 (άρθρα 37 και 47) ψηφίστηκε για να καταργήσει αυτό το διάταγμα και αυτό το καθεστώς. Η εισήγησή του έγινε δεκτή από το ΝΣΚ (γνωμοδότηση 414/2000) και αυτή από τον Φωτιάδη. Αξίζει οι νομικοί και οι εισαγγελείς να διαβάσουν την από 3-1-2000 εισήγηση του Κων/νου Καποτά και την 414/2000 γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Θα βγάλουν πολλά συμπεράσματα.

Ηρθε, στη συνέχεια, ο Δούκας. Τον επισκεφθήκαμε και του εκθέσαμε όλη την υπόθεση. Ξέρετε τι μας είπε; «Ο μητροπολίτης είναι μόνιμος, ενώ ο δήμαρχος αλλάζει»! Και οι υπουργοί αλλάζουν. Δεν έχουν, λοιπόν, παρά να παραδώσουν την εξουσία στους «μόνιμους» μητροπολίτες.

Τα ίδια, λοιπόν, πρόσωπα, τα ίδια κυκλώματα, οι ίδιες ανομίες. Πώς να προκόψει αυτός ο τόπος; Όλα τα στοιχεία, αν σας ενδιαφέρουν, στη διάθεσή σας.

Για την Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα


Σπυρος Εργολαβος - Εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης
Φριξος Πουρλης - Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Κων/νος Καραγιαννιδης - Θεολόγος, πρόεδρος Ηπειρωτικής Ενωσης
Ελευθεριος Ζωλας - Δικηγόρος, εκπρόσωπος της Ενωσης Πολιτών Ιωαννίνων




(Ελευθεροτυπία, 16/1/2011)

Κύριε διευθυντά, 


Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (24-12-2010) με τίτλο «Αμετανόητη η δεξιά του Κυρίου», αναγράφεται ότι στην πτέρυγα των προοδευτικών αρχιερέων ανήκουν μητροπολίτες, όπως ο Ιωαννίνων Θεόκλητος.

Η άποψη αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων, από την απελευθέρωση και μέχρι σήμερα, δεν έχει καμιά σχέση με την προοδευτικότητα. Αντίθετα, υπήρξε, διαχρονικά, το άντρο του συντηρητισμού, του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης...

Ο μητροπολίτης Σπυρίδων υπήρξε βαθύτατα αντιβενιζελικός και εχθρός των προοδευτικών δυνάμεων. Συμπορεύτηκε και συνεργάστηκε αρμονικά με τα δύο φασιστικά καθεστώτα (του Πάγκαλου και του Μεταξά) με αντισυνταγματικά διατάγματα των οποίων διατήρησε και επαύξησε τα προνόμια της Τουρκοκρατίας ως προς τα πλούσια παλαιά κληροδοτήματα Ιωαννίνων και τις σχολικές περιουσίες της πόλης που προέρχονται από κληροδοτήματα. Τα διατάγματα αυτά, ενώ καταργήθηκαν ουσιαστικά με τρία Συντάγματα (του 1927, του 1952 και του 2001) και με δύο -σύμφωνους με τα Συντάγματα- νόμους (Ν. 2508/1920 και 1473/1984), ισχύουν σήμερα, προς «δόξαν» -προς όνειδος δηλαδή- της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.
Ο μητροπολίτης Σεραφείμ έστελνε, επί χούντας, εμετικές επιστολές προς τον παράφρονα δικτάτορα Παπαδόπουλο, επισημαίνοντας ότι «Η Ελλάς εκινδύνευεν, συνεπεία επικρατήσεως κατά τας εκλογάς του Κέντρου ή μάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου» και ότι «η φαυλοκρατία ψυχορραγεί και εξαφανίζεται ολίγον κατ' ολίγον». Ετσι πέτυχε επί χούντας Ιωαννίδη να αναρριχηθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Στα ίδια χνάρια των προκατόχων του βάδισε και βαδίζει και ο σημερινός μητροπολίτης Ιωαννίνων. Προκειμένου να διατηρήσει τα εξωφρενικά προνόμια που εξασφάλισαν στη μητρόπολη οι προκάτοχοί του, έστειλε, το 1999-2001, τρεις επιστολές προς θεσμικά όργανα της Πολιτείας, επιστολές -όπως δημόσια καταγγέλθηκε- «γεμάτες από παραδοξολογίες, ανακρίβειες, ψευδολογίες και ανεπίτρεπτες συκοφαντίες σε βάρος μελών της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα». Οι επιστολές αυτές προκάλεσαν την έκπληξη και την αγανάκτηση μελών των θεσμικών οργάνων που τις κοινοποίησαν προς τους συκοφαντούμενους για να λάβουν γνώση και να αντιδράσουν στις συκοφαντίες του μητροπολίτη και των οργάνων του...
Σπυρος Εργολαβος - Φιλόλογος, Συγγραφέας

23 January 2011

Δεν ήξερε, δεν κατάλαβε, δεν ήθελε...


«Μπορείς να στηριχθείς πάνω μας, μου είπε και με έπεισε να ξεκινήσουμε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ», αυτό είναι λίγο ως πολύ το νόημα των όσων είπε χθες ο Τόνι Μπλερ στην κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε πως δέχθηκε αρχικά μεγάλες πιέσεις να συνδράμει τις ΗΠΑ στον πόλεμο αλλά στη συνέχεια δέχθηκε προσωπικές διαβεβαιώσεις που τον έπεισαν να αποσύρει κάθε επιφύλαξη.

«Ανεξαρτήτως των πολιτικών επιπτώσεων, αν νομίζεις πως αυτό είναι το σωστό, θα είμαι μαζί σου και δεν θα υπαναχωρήσω αν συναντήσουμε εμπόδια, όμως αυτές είναι οι δυσκολίες και μέσω του ΟΗΕ είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ, πως έδωσε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να καταλάβει για να λάβει στη συνέχεια την προσωπική εγγύησή του.

Ωστόσο, την εξεταστική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για το θέμα, έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τις θέσεις που είχε διατυπώσει τον Ιούλιο του 2002 ο Τόνι Μπλερ προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους αλλά και προς τον τότε αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Είναι προφανές, τον βρήκαν μικρό και τον αποπλάνησαν... Τώρα ζητάει παρθενορραφή για να επανέλθει άμεμπτος στην κοινωνία! Μωρέ ρίξτε τον πολεμοκάπηλο αληταρά στη φυλακή και θα βρει εκεί την επιφοίτηση που ψάχνει, μπορεί να αλλάξει πάλι θρήσκευμα! 

22 January 2011

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος


Η κυρία και ο οφθαλμίατρος
της Ισμήνης


Κατέβαινε την Πανεπιστημίου, κομψά ντυμένη με την τσάντα και τα γάντια το καπελάκι της που κομψά ήταν τοποθετημένο στα γκρι-αρζάν μαλιά της. Η ηλικία της κάπου γύρω στα 75. Περπατούσε προσεκτικά με αργά και σταθερά βήματα. Αν κάποιος παρατηρούσε από κοντά, θα διαπίστωνε ότι πίσω από τα γυαλιά που πλαισίωναν το αριστοκρατικό πρόσωπο, το ένα μάτι ήταν κατεστραμμένο.

Σταματάει μπροστά της ένας κύριος άψογα ντυμένος και βγάζοντας το καπέλο του την χαιρετάει με μια μικρή κάμψη της μέσης. Ξαφνιασμένη τον παρατηρεί και του λέει ότι δεν τον γνωρίζει. Αυτός την ρωτάει για την υγεία της και συγκεκριμένα, πώς είναι είναι η πορεία του ματιού της, διότι της υπενθυμίζει ότι είναι οφθαλμίατρος και τον έχει επισκεφθεί στο ιατρείο του.

Η κυρία μας σε φλας–μπακ δευτερολέπτων θυμάται ότι ένα καλοκαίρι, 15Αύγουστο, που όλα ήταν νεκρά, παρουσίασε ένα πρόβλημα με το μάτι της και απουσία του προσωπικού της ιατρού, τηλεφώνησε στον αδελφό της, ο οποίος την συνόδευσε σε έναν οφθαλμίατρο που τον γνώριζε, στο ισόγειο της πολυκατοικίας που έμενε. Μια ιατρική επίσκεψη πριν πολλά χρόνια, που ούτε θυμόταν το όνομα του ιατρού εφόσον και δεν τον ξαναχρειάστηκε.


- Είσαστε ο γιατρός που μένει στην πολυκατοικία του αδελφού μου του Νίκου;
- Μάλιστα, απαντάει αυτός, χαίρομαι που με θυμηθήκατε.

Την ρωτάει πάλι με επίμονο ενδιαφέρον για την υγεία της, για τον αδελφό της, τι κάνει και της λέει με περίλυπο ύφος, πόσο ντρέπεται που δεν έχει πάει να τον έχει δει για αρκετό καιρό, γιατί η ατυχία τού χτύπησε την πόρτα.

Από ενδιαφέρον –γνωστός του αδελφού της πια– τον ρωτάει τι ήταν αυτό το κακό που του έτυχε. Συντετριμμένος της λέει ότι η κόρη του παρουσίασε μια μορφή καρκίνου και τα χρήματα που έχει ξοδέψει να την πάει στο εξωτερικό, γιατί η περίπτωση της είναι ιάσιμος μεν, δαπανηρή δε. Έχει καταστραφεί οικονομικά, αλλά χαλάλι για την υγεία του παιδιού του.

Μάλιστα χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη στον αδελφό της και φίλο του τον Νίκο, που τον έχει βοηθήσει δανείζοντά τους ένα ποσό και, ναι μεν έχει καθυστερήσει την εξόφληση, αλλά ο Νίκος έχει κατανόηση.

Χαμηλώνοντας την φωνή του και με ένα δάκρυ στην άκρη του ματιού του, την ρωτάει αν έχει την δυνατότητα να του δανείσει κάποια χρήματα, θα της τα επιστρέψει με τα χρήματα του αδελφού της.

Ανοίγει την τσάντα της και βγάζει το πορτοφόλι της και ζητώντας του συγνώμη που δεν έχει περισσότερα μαζί της, του δίνει 300 ευρώ, τα οποία αρπάζει αυτός στον αέρα και εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού!

Σαστισμένη κοιτάζει το άδειό της χέρι ... και τότε κατάλαβε, σε τι άριστο απατεωνίσκο έπεσε! Ο τύπος της έκλεψε λόγια και δημιούργησε μια ιστορία λύπης παράλληλη με αυτά που ήξερε η κυρία...



21 January 2011

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

12-13 Φεβρουαρίου 2011, Γέρακας Αττικής
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου


Το φιλοσοφικό σύστημα του Επίκουρου και ο ρόλος του στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος. Το 1ο Συμπόσιο διοργανώνεται στον Γέρακα Αττικής, προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος καταγόταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο:

«Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών»

και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με τον Γέρακα. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα:

«μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη»

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.

Πληροφορίες στον ιστότοπο: http://www.epicuros.gr/symposio.html
Για τον Επίκουρο βλέπε επίσης: http://sfrang.blogspot.com/2008/01/341-271.html



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 12-2-2011 - Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

17.00-17.15 Έναρξη - Χαιρετισμοί
Εκπρόσωπος Κήπου Αθηνών
Εκπρόσωπος Κήπου Θεσσαλονίκης
Εκδότης Περιοδικού «Ο Κήπος του Επίκουρου»
Δήμαρχος ή Εκπρόσωπος Δήμου Γέρακα
____________________________________________________________

17.15-18.45 Ενότητα
Α - ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

Συντονιστής: Τάκης Παναγιωτόπουλος

17.15-17.30 Ο Βίος του Επίκουρου - Μάριoς Βερέττας – Κάτια Κρέτση
17.30-17.50 Κανών: Η αναζήτηση της αλήθειας - Γιώργος Μπακογιάννης
17.50-18.05 Φυσιολογία: Η φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου - Χρήστος Γιαπιτζάκης
18.05-18.10 Η σημασία της παρέκκλισης στην οργάνωση της ύλης - Κώστας Καλεύρας
18.10-18.30 Συζήτηση - Τ. Παναγιωτόπουλος, M. Βερέττας, Γ. Μπακογιάννης, Χ.Γιαπιτζάκης, Κ.Καλεύρας

___________________________________________________________

18.30-18.50 Διάλειμμα

18.50-19.00 Το επικούρειο άσμα του Σείκιλου 

(μουσικό δρώμενο από το συγκρότημα ΚΑΒΕΙΡΟΣ)

___________________________________________________________

19.00-20.45 Ενότητα Β - ΗΘΙΚΗ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΥΔΑΙΜΟΝΑ ΒΙΟΥ

Συντονιστής: Γιώργος Μπακογιάννης

19.00-19.15 Η επικούρεια διαχείριση του φόβου του θανάτου - Χρυσάνθη Κεχρολόγου
19.15-19.30 Διαχείριση επιθυμιών και αυτάρκεια - Δημήτρης Δημητριάδης
19.30-19.45 Ηδονή και ευτυχία - Κυριακή Πούλου
19.45-20.00 Φιλία - Δημήτρης Αλτάς
20.00-20.20 Το μήνυμα του Επίκουρου - Δημήτρης Ποταμιάνος

20.20-20.45 Συζήτηση - Γ. Μπακογιάννης, Χ. Κεχρολόγου, Δ. Δημητριάδης, Κ. Πούλου, Δ. Αλτάς, Δ. Ποταμιάνος

____________________________________________________________

21.30 Συμπόσιο μετά μουσικής σε ταβέρνα του Γέρακα (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο ideoszen@gmail.com ή στο τηλ. 6945218024 έως τις 4 Φεβρουαρίου)

____________________________________________________________

Κυριακή 13-2-2011 - Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

10.00-11.00 Ενότητα Γ - ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Συντονιστής: Χρήστος Γιαπιτζάκης

10.00-10.10 Διδασκαλία και ψυχοθεραπεία στον Κήπο - Χρήστος Γιαπιτζάκης
10.10-10.20 Οι γυναίκες στον Κήπο - Ανθούλα Χατζηγεωργίου
10.20-10.30 Η επικούρεια άποψη περί θεών - Τάκης Παναγιωτόπουλος
10.30-10.40 Ασαφής λογική - Μπάμπης Πατζόγλου
10.40-10.50 Επικούρειες επιδράσεις στο Διαφωτισμό - Μάριος Πετρίδης
10.50-11.00 Επικούρειες επιδράσεις στην Επιστήμη - Στέλιος Φραγκόπουλος

11.00 – 11.15 Συζήτηση - Χ. Γιαπιτζάκης, Α. Χατζηγεωργίου, Τ. Παναγιωτόπουλος, Μ. Πατζόγλου, Μ. Πετρίδης, Σ. Φραγκόπουλος

____________________________________________________________

11.15-11.30 Διάλειμμα

11.30-11.35 Αποσπάσματα
από τον επικούρειο ποιητή Λουκρήτιο (απαγγελία)

Γιώργος Αγρόδιος

____________________________________________________________

11.35-13.00 Ενότητα
Δ - Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Συντονιστής: Γιώργος Μπακογιάννης

11.35-11.50 Επικούρεια προσέγγιση στις σύγχρονες θεωρήσεις της κβαντικής μηχανικής - Μαίρη Σταματιάδου
11.50-12.00 Επίκουρος και Θεσσαλονίκη: Θεοδωρίδης, «Θύραθεν» και πρώτος Κήπος - Βασίλης Μπατζογιάννης
12.00-12.15 Επίκουρος και οικονομική κρίση - Γιώργος Καπλάνης
12.15-12.30 Η Επικούρεια φιλοσοφία σήμερα - Μάριος Βερέττας
12.30-12.40 Η καλλιέργεια της Επικούρειας φιλοσοφίας στον Κήπο Θεσ/νίκης - Αντώνης Μπιλίσης
12.40-12.50 Η καλλιέργεια της Επικούρειας φιλοσοφίας στον Κήπο Αθηνών - Γιώργος Μπακογιάννης

12.50-13.10 Συζήτηση - Γ. Μπακογιάννης, Γ. Καπλάνης, Μ. Βερέττας, Α. Μπιλίσης, Μαίρη Σταματιάδου


13.10-13.30
Γενική Συζήτηση – Αποτίμηση του Συμποσίου


Συντονιστές: Χρήστος Γιαπιτζάκης - Τάκης Παναγιωτόπουλος


Παρουσίαση ομιλητών:

Ανθούλα Χατζηγεωργίου - Γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Αντώνης Μπιλίσης - Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι Δικηγόρος. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης.
Βασίλης Μπατζογιάννης - Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης.
Γιώργος Καπλάνης – Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι Νομικός. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ και έχει δώσει διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία.
Γιώργος Μπακογιάννης - Ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Θεωρητική Φυσική και υποψήφιος διδάκτωρ. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία και είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών.
Δημήτρης Άλτας - Ιατρός Καρδιολόγος. Σπουδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολειταιμε την Αρχαία Ελληνική ιστορία και Φιλοσοφία. Είναι μέλος του Κήπου της Θεσσαλονίκης.
Δημήτρης Δημητριάδης – Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης με μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο. Συγχρόνως ασλολήθηκε με την Πληροφορική. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία.
Δημήτρης Ποταμιάνος - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Kαθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει μαθήματα Υλικού Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διατελέσει Πρόεδρος του οικείου Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Έχει συγγράψει δοκίμια,κριτικά σημειώματα και πρόζα. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων και του βιβλίου “Στον Κήπο”, με επικούρεια θεματολογία.
Κάτια Κρέτση - Ζει στην Αθήνα. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών.
Κυριακή Πούλου – Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακό με θέμα “Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου”. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Κώστας Καλεύρας - Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης
Μαίρη Σταματιάδου - Ζει στην Αθήνα. Είναι Ιατρός, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Έχει διδάξει κβαντική βιοφυσική στην Ιατρική Σχολή του SUNY/B (Buswell Professor of Medicine, SUNY/B Medical School) και είναι Ομότιμη Ερευνήτρια Α΄ Βαθμού του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Μάριος Βερέττας – Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Ρόδο. Έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία αλλά ασχολείται κυρίως με το βιβλίο. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής πολυάριθμων βιβλίων. Έχει τον εκδοτικό οίκο ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.verettas.gr που μεταξύ άλλων εκδίδει και το περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ
Μάριος Πετρίδης – Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Μπάμπης Πατζόγλου - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και είναι συγγραφέας. Έχει δώσει διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία και είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Στέλιος Φραγκόπουλος - Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει εναλλάξ στην Αθήνα και στο εξωτερικό, είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος και διδάκτωρ Μηχανικός. Διετέλεσε Βοηθός και Επιμελητής στο Πολυτεχνείο Darmstadt (Γερμανία), Επιμελητής και Λέκτορας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και από το 1984 μόνιμος Καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας. Από το 2009 είναι ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Τάκης Παναγιωτόπουλος - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι Πληροφορικός και εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο δημόσιο τομέα. Έχει δώσει διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία και είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Χρήστος Γιαπιτζάκης – Γεννήθηκε στη Δράμα, με μισή του καταγωγή από την Κρήτη και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Βιολογίας και Οδοντιατρικής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Μοριακής Βιολογίας και διδάκτωρ Ιατρικής Γενετικής. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ και αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών.
Χρυσάνθη Κεχρολόγου – Γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με θέμα “Οι λείες ηδονές στον Επίκουρο” και διδακτορικού διπλώματος με θέμα διατριβής “Οι ανθρωπολογικές σταθερές αυτονομίας στον Επίκουρο”. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φιλοσοφικά συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά φιλοσοφίας μεταξύ αυτών στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.




20 January 2011

Καταγγελίες για τα «Ηπειρωτικά κληροδοτήματα»

Ενώ επί 400 χρόνια (δήθεν) αντιστέκονταν στους Οθωμανούς, δεχόντουσαν να εκτελέσουν φιρμάνια του σουλτάνου για να διαχειριστούν κληροδοτήματα, τα οποία φιρμάνια ισχύουν ακόμα! Τέτοιοι αγώνες κατά των Οθωμανών οι παπάδες...


Ανοίγει το θέμα των «Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων» ύστερα και από τις έντονες καταγγελίες τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου όσων και όλων των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτήν, που έκαναν λόγο «για απίστευτη κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και παιχνίδια σκοπιμότητας». Παράλληλα, ήταν καθολική η απαίτησή τους «να υπαχθούν επιτέλους υπό τον έλεγχο, την διαχείριση και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών».

Παρά το ότι ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, δεσμεύτηκε για κατάθεση «ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει επαρκέστερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο για την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων, που θα καθιερώνει απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης όλων των ενδιαφερομένων», και παρά το ότι ανέφερε ότι «είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου», οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ασαφείς υποσχέσεις και ζήτησαν από το υπουργείο να έχει στην επόμενη συνεδρίαση πλήρως αποσαφηνισμένη θέση για το πώς συγκεκριμένα προτίθεται να το αντιμετωπίσει.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε:

«Στα Γιάννενα δεν τηρείται ούτε το Σύνταγμα ούτε η ισονομία. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή. Δεν υπήρχε βάση δεδομένων των εθνικών ευεργετημάτων. Γι' αυτό και το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει. Δεν γνωρίζουμε ποια ή πόσα είναι. Πόσα είναι σε εκκαθάριση. Λείπει η διαφάνεια, ο έλεγχος, και είναι ανησυχητικό ότι αρμόδιο όργανο όπως είναι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ενώ τα διαπιστώνει όλα αυτά και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Θέλουμε στις επόμενες συνεδριάσεις να μας δώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα».



«Το θέμα των εθνικών κληροδοτημάτων κρατάει 90 χρόνια. Είναι ένα σκοτεινό σημείο. Εμπλέκεται και το υπουργείο Παιδείας. Και ανάμεσα στα δύο υπουργεία παίζονται διαχρονικά παιχνίδια. Πρέπει να απαντήσετε αν είστε αποφασισμένοι να εφαρμόσετε τον νόμο 8414 του 1973 ή αν θα φέρετε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, ζητώντας ταυτόχρονα να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και ένα γραπτό πόρισμα για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων.

Η αναφορά του κ. Κουσελά ότι θα πρέπει μέχρι τις 20/2/2011 η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί εδώ και ένα χρόνο, να υποβάλει τη σχετική μελέτη και το σχέδιο νόμου, δεν μείωσε τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες.

Οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, Βαγγέλης Παπαχρήστος και Χρήστος Κατσούρας αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης, καθώς και οι Σταύρος Καλογιάννης, Βύρων Πολύδωρας από τη ΝΔ και Ιωάννης Κοραντής του ΛΑΟΣ, έκαναν λόγο για τεράστιο εθνικό θέμα που αφορά την έλλειψη ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης της αμέτρητης περιουσίας των περίπου 9.000 κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων.

«Δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος. Με φιρμάνια του Σουλτάνου γίνεται διαχρονικά η διαχείρισή τους. Είναι γνωστό ότι διάφορες δυνάμεις επενεργούν και δεν εφαρμόζεται ο ισχύον νόμος του 1984», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παντούλας.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα από αυτή την Επιτροπή ότι η διαδικασία και όλες οι ενέργειες θα είναι υπό τον έλεγχο της Βουλής. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτές τις δυνάμεις που χρόνια δεν αφήνουν να προχωρήσει ο νόμος», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόση είναι η περιουσία τους, ποια είναι σε εκκαθάριση, πώς ασκείται η διαχείρισή τους. Δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος και θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει επιτέλους να το κάνει», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης. «Είναι επιτακτική η ανάγκη σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας των ευεργετών του έθνους», είπε ο κ. Πολύδωρας.

«Η υπόθεση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων δείχνει διαχρονικά την έλλειψη βούλησης για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Το ζήτημα που ανοίγει είναι τεράστιο και ενέχει και ιστορικής σημασίας γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

«Ανοίξαμε ένα τεράστιο ζήτημα που έχει βαθιά πλοκάμια και έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε απαράδεκτη καθυστέρηση για την επίλυσή του. Είναι αυτονόητο γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Εμείς ως επιτροπή θα ξανακαταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα ζητήσουμε λύσεις. Θέλουμε από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και το θέμα των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων θα λυθεί ξεχωριστά από τα άλλα», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαϊωάννου.

Οι βουλευτές Θανάσης Τσούρας από το ΠΑΣΟΚ και Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ ανέλαβαν να καταρτίσουν συγκεκριμένη νομική πρόταση, την οποία η Επιτροπή Θεσμών θα γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών.


(www.kathimerini.gr, 7/12/2010)

19 January 2011

Χριστιανικό εορτολόγιο

που συνέταξε ο ευσεβής Μιχάλης Καλόπουλος και αναδημοσίευσε ο ευσεβέστατος Περικλής Γιάννος:

Ιανουάριος

  • 17 του μηνός: Τιμοθέου αποστόλου και Αναστασίου οσιομάρτυρος. Στιχηρά εσπερινού, σελ. 186: «Θεόφρων Τιμόθεε,…το της πλάνης (των Ελλήνων) κράτος ευχερώς διέλυσας…»
  • 23 του μηνός: Κλήμεντου οσιομάρτυρος και Αγαθαγγέλου μάρτυρος. Εις τον «Οίκον» σελ. 196: «Υιός φωτός αναδειχθείς,…Κλήμη σοφέ,…Ελλήνων τους πρωτεύοντας εν λόγω και αληθεία ενίκησας…»
  • 25 του μηνός: Γρηγορίου Ναζιανζηνού. Μικρός Εσπερινός, σελ. 203: «Θεολόγω σου στόματι, θεολόγε  Γρηγόριε,…εξήρανας την μωρίαν Ελλήνων και το ψεύδος…»
  • 30 του μηνός: των Τριών Ιεραρχών, Κανών του Όρθρου, Ωδή ζ΄, σελ. 252: «Ψευδείς μεν εξέκλιναν Ελλήνων ύθλους (=ανοησίες), πειθώ δε την τύρρανον ανθρώποις μόνην είλκοντο»

Φεβρουάριος

  • 10 του μηνός: Χαραλάμπους ιερομάρτυρος. Ωδή ε΄ του Κανόνος σελ. 65: «Εξέστησαν δαίμονες και Έλληνες οι άθεοι», Δοξαστικό των Αίνων σελ. 69: «Η τίμια κάρα σου την δυσώδην πλάνην (των Ελλήνων) καταπαύσουσα»
  • 16 του μηνός: Παμφύλου μάρτυρος και των συν αυτώ. Εις τον Κανόνα, Ωδή α΄ σελ. 91: «Μανίας Ελληνικής το φρύαγμα (=αλαζονεία, αυθάδεια) κατεπατήσατε»

Μάρτιος

  • 10 του μηνός: Κορδάτου του εν Κορίνθω μάρτυρος και των συν αυτώ. Εις τον Κανόνα, Ωδή γ΄ σελ. 41: «Τη σοφία Κορδάτος, τη θεοσδότω, κατήργει ελληνικής σοφίας»
  • 22 του μηνός: Ιερομάρτυρος Βασιλείου, πρεσβυτέρου. Εις τον Κανόνα, Ωδή δ΄ σελ. 84: «Σοφία κρείττονι καλλωπιζόμενος, τους σοφούς των Ελλήνων θεατρικώ σθένει απεμώρανας…»

Απρίλιος

  • 28 του μηνός: των εν Κυζίκω εννέα μαρτύρων. Εις τον Εσπερινόν σελ. 111: «Μάρτυρες Χριστού πανεύφημοι κατακρατούσης ποτέ της Ελλήνων σκαιότητος και ωθούσης άπαντας προς αθέμιτα βάραθρα, οδόν ευθείαν ου κατελίπετε…¨

Μάιος

  • 10 του μηνός: Σίμωνος αποστόλου του ζηλωτού. Εις το κάθισμα του Όρθρου σελ. 42: «Θείου Πνεύματος τη φωταυγεία, σκότος έλυσας πολυθείας…και κατήργησας Ελλήνων μυθεύματα.»
  • 28 του μηνός: Ευτυχούς ιερομάρτυρος. Εις τον Κανόνα, Ωδή ζ΄, σελ. 104: «Σταθυράν επιδεικνύμενος την ένστασιν, Μάρτυς Ευτύχιε, τους των Ελλήνων σοφούς ανδρείως κατήσχυνας.»

Ιούνιος

  • 1 του μηνός: Ιουστίνου μάρτυρος, του φιλοσόφου. Εις τον Κανόνα, Ωδή ζ΄, σελ. 8: «Σοφία Θεού, Ιουστίνος ο σοφός, κεκοσμημένος, την των Ελλήνων απεμώρανε σοφία εν χάριτι…»
  • 18 του μηνός: Λεοντίου μάρτυρος. Εις το Κοντάκιον του Κανόνος σελ. 69: «Των τυρράνων ήλεγξας τας πονηράς επινοίας και Ελλήνων ήσχυνας την αθεότατον πλάνην…»
  • 30 του μηνός: των 12 Αποστόλων. Εις τον Εσπερινόν σελ. 118: Εμμέσως: «Αλιέων ο κάλαμος φιλοσόφων το φρύαγμα (=αλαζονεία, αυθάδεια και ρητόρων ρεύματα διετάραξε…» Άμεσα: Εις τον Κανόνα, Ωδή ς΄, σελ. 121: «Στήριξας τους μαθητάς σοφία και χάριτι, δυνατωτέρους ειργάσω της των Ελλήνων, Σώτερ, ερεσχελίας (=μωρολογία) και τα τούτων απατηλά κατήργησας δόγματα…»
Ιούλιος

  • 17 του μηνός: Μαρίνας μεγαλομάρτυρος. Εις τους Αίνους σελ. 94: «Ανδρικώ φρονήματι ηυτομόλησας και των Ελλήνων σεβάσματα ως κόνιν ελέπτυνας».
  • 23 του μηνός: Φωκά ιερομάρτυρος. Εις τον Κανόνα, Ωδή η΄, σελ. 122: «Έρρει (=πήγαν στο διάβολο) των Ελλήνων τα σαθρά πλάνης σεβάσματα και σεσιγήκασι της ματαιότητος άπασαι αι διπλόαι =διπρόσωπος) και το ψεύδος αυτών»
  • 26 του μηνός: Παρασκευής οσιομάρτυρος, Απόστιχα Εσπερινού σελ. 134: «Και των Ελλήνων σεβάσματα ως κόνιν ελέπτυνας»

Αύγουστος

  • 23 του μηνός: Λούπου μάρτυρος. Εις τον Κανόνα σελ. 126: «και θεούς εξηφάνισας των Ελλήνων, δυνάμει του Πνεύματος»
  • 25 του μηνός: Βαρθολομαίου Αποστόλου, Εις τον Κανόνα, Ωδή α΄, σελ. 134: «σοφίαν ευράμενος, την ενυπόστατον απεμώρανας Ελλήνων την σοφίαν…»

Σεπτέμβριος

  • 17 του μηνός: Πίστεως- Ελπίδος- Αγάπης και Σοφίας μητρός αυτών. Εις το Κοντάκιον σελ. 117: «Σοφίας της Σεμνής, ιερότατοι κλάδοι,…σοφίαν απεμώραναν των Ελλήνων εν χάριτι…»
  • 22 του μηνός: Φωκά ιερομάρτυρος. Εις τον Κανόνα, Ωδή σελ. 134: «λαμπρώς κατήσχυνας Ελλήνων σεβάσματα και πολυθείας το άθεον» Ωδή ε΄, σελ. 137: «Οι των Ελλήνων σοφοί, ηττηθέντες τοις σοφοίς δόγμασι»

Οκτώβριος

  • 2 του μηνός: Κυπριανού, Ωδή η΄, σελ. 15: «Σοφώτατα της ελληνικής κατεφρόνησας σοφίας, ένδοξε»
  • 3 του μηνός: Διονύσου του Αρεωπαγίτου. Εις το Δοξαστικό Εσπερινού, σελ. 16: «καταπτύσας των Στωικών φιλοσόφων, των Απορρήτων μυστηρίων γνώστης εγένετο»
  • 14 του μηνός: Ναζαρίου- Γερβασίου…μαρτύρων. Εις τον Οίκον, σελ. 82: «Ότι πάσαν Ελλήνων απετέφρωσαν μανίαν»
  • 15 του μηνός: Λουκιανού πρεσβυτέρου. Εις τον Κανόνα, Ωδή ζ΄, σελ. 88: «Νενεκρωμένους και βυθώ της ελληνικής αθείας, καταποθέντας τους λαούς, ζωηφόροις σου λόγοις ανείλκυσας». Εις το Εξαποστειλάριον του ιδίου, σελ. 88: «Πάσαν πλάνην των Ελλήνων έλεγξας την πολύθεον και ψευδώνυμον γνώσιν»
  • 22 του μηνός: των εν Εφέσσω επτά μαρτύρων. Εις το Κάθισμα, σελ. 122: «όθεν προ του θανάτου την Ελλήνων μανίαν, πάλιν δε μετά πότμον (=μοίρα), της αιρέσεως ζάλην ελάσαντες»
  • 30 του μηνός: Ζηνοβίου και Ζηνοβίας. Εις τον Κανόνα, Ωδή α΄, σελ. 182: «Αίγλην φωτιζόμενος σοφέ, της τρισηλίου λάμψεως, σκότος διέλυσας Ελλήνων δυσφημίας»

Νοέμβριος

  • 10 του μηνός: Ορέστου μάρτυρος. Εις τον Κανόνα, Ωδή ε΄, σελ. 69: «Αφανισμώ τους θεούς των Ελλήνων συ παραπέμψας»
  • 15 του μηνός: Γουρία, Σαμωνά & Αβίδου μαρτύρων. Στιχηρά Εσπερινού σελ. 106: «Μονάδα τρισάριθμος ομολογήσαντες, άγιοι, των Ελλήνων ελύσατε πολύθεον φρόνημα και μωράν σοφίαν»
  • 18 του μηνός: Πλάτωνος και Ρωμανού, μαρτύρων. Εις το Δοξαστικόν Εσπερινού, σελ. 122: «των γάρ αλιέων ζηλώσας την παρρησίαν και την σκηνορράφων θεολογίαν, την Πλάτωνος μυθολογίαν και την Στωικήν φλυαρίαν λόγοις και έργοις κατέρραξε. Εις τον Οίκον σελ. 124: «Των Ελλήνων λοιπόν άπασα την ματαιότητα…»

Δεκέμβριος

  • 13 του μηνός: Αυξεντίου, Ευστρατίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου μαρτύρων. Εις τους Αίνους το τέταρτο ποίημα Ιωάννου Μοναχού, σελ. 98: «Ευστράτιος, ο της Ελλήνων μυθοπλασίας στηλιτευτής και της χριστιανών θεοσοφίας κήρυξ»

Και όποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά δεν αφορούσαν τους Έλληνες αλλά τους Ειδωλολάτρες -άρα τους Έλληνες ως υποσύνολο-, ας διαβάσουν εδώ να μην τα επαναλαμβάνω!

18 January 2011

Διαβούλευση ΕΕ για προσωπικά δεδομένα

Από: Ένωση Άθεων
contact@atheia.gr

Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ημερομηνία: 15 Ιανουαρίου 2011

Θέμα: Δημόσια διαβούλευση για την συνολική προσέγγιση της Επιτροπής στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Αξιότιμοι κύριοι,

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την συνολική προσέγγιση της Επιτροπής στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για τη βελτίωση της Οδηγίας 95/46 ΕΕ και για την αντιμετώπιση των παραβάσεών της, και σας αναφέρουμε τις περιπτώσεις όπου η Οδηγία και η αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία παραβιάζονται.

Για διευκόλυνσή σας το κείμενο έχει χωριστεί στα εξής μέρη: 
I. Σύνοψη
II. Προτάσεις για βελτίωση της Οδηγίας
III. Παραβάσεις της Οδηγίας (γενική παρουσίαση)
IV. Προτάσεις για αντιμετώπιση παραβάσεων
V. Παραβάσεις της Οδηγίας (αναλυτική παρουσίαση)

I. Σύνοψη

Για τη βελτίωση της Οδηγίας προτείνουμε:

1. Κατάργηση καταγραφής θρησκεύματος σε κρατικά αρχεία και έγγραφα
Το θρήσκευμα είναι υπόθεση συνείδησης, αφορά μόνο την ιδιωτική σφαίρα του πολίτη, και δεν θα πρέπει να παίζει κανένα ρόλο στις συναλλαγές του με το κράτος. 
Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι το κράτος οφείλει να εκχωρεί συγκεκριμένα δικαιώματα στους πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμα, για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών είναι αρκετή μια υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου για το θρήσκευμά του. Δεν απαιτείται μόνιμο αρχείο. 
2. Απαγόρευση δήλωσης θρησκεύματος ανηλίκου
Ένας ανήλικος δεν έχει ούτε την ωριμότητα ούτε την απαιτούμενη πνευματική ανάπτυξη για να διαθέτει επίγνωση της σοβαρότητας της επιλογής θρησκεύματος, ούτε για να κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο ενός θρησκευτικού δόγματος. 
Για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτή καμία δήλωση θρησκεύματος προκειμένου περί ανηλίκου.

Για την αντιμετώπιση των παραβάσεων της Οδηγίας προτείνουμε:

1. Να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών σύσταση συμμόρφωσης με τις επιταγές της Οδηγίας για τα Προσωπικά Δεδομένα, τόσο σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της κρατικής νομοθεσίας, όσο και στην εφαρμογή της νομοθεσίας στην πράξη, με ιδιαίτερη έμφαση στο δεύτερο.
2. Να οργανωθούν υποχρεωτικά εκστρατείες ενημέρωσης σε όλα τα Κράτη Μέλη, οι οποίες θα απευθύνονται 1) σε δημόσιες υπηρεσίες που ενδέχεται να τηρούν τέτοια αρχεία, 2) σε θρησκευτικούς και άλλους οργανισμούς που είναι πιθανό να τηρούν τέτοια αρχεία, 3) στους πολίτες. Οι εκστρατείες προς τους οργανισμούς μπορούν να γίνουν με κρατικά ενημερωτικά έγγραφα, ενώ προς τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ.
3. Να οργανωθούν υποχρεωτικά ενημερωτικά σεμινάρια σε όλα τα Κράτη Μέλη για τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τήρηση αρχείων.

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις μας και η τεκμηρίωσή τους.

II. Προτάσεις για βελτίωση της Οδηγίας

1. Κατάργηση καταγραφής θρησκεύματος σε κρατικά αρχεία και έγγραφα


Προτείνουμε να καταργηθεί η καταγραφή του θρησκεύματος σε οποιοδήποτε κρατικό αρχείο ή έγγραφο. 
Το θρήσκευμα είναι υπόθεση συνείδησης, αφορά μόνο την ιδιωτική σφαίρα του πολίτη, και δεν θα πρέπει να παίζει κανένα ρόλο στις συναλλαγές του με το κράτος.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κάθε πολίτη είναι γνωστές μόνο στον ίδιο και μπορούν να μεταστραφούν ανά πάσα στιγμή. Ο μόνος αρμόδιος για να τις βεβαιώσει είναι ο ίδιος ο πολίτης για τον εαυτό του και η βεβαίωση αυτή οφείλει να γίνεται σεβαστή.

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίδια αντιμετώπιση από το κράτος. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα πρέπει να συνεπάγονται διακριτική μεταχείριση.

Ακόμη όμως και αν θεωρηθεί ότι το κράτος οφείλει να εκχωρεί συγκεκριμένα δικαιώματα στους πολίτες ανάλογα με το θρήσκευμα, για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτώνείναι αρκετή μια υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου για το θρήσκευμά του. Η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών σε κρατικά αρχεία και έγγραφα είναι περιττή και καταχρηστική

2. Απαγόρευση δήλωσης θρησκεύματος ανηλίκου

Εφόσον και για όσο διάστημα εξακολουθεί να επιτρέπεται η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών σε κρατικά αρχεία, προτείνουμε να απαγορευτεί η καταγραφή θρησκεύματος σε περιπτώσεις ανηλίκων και να απαγορευτεί η δήλωση θρησκεύματος ανηλίκου εκ μέρους οποιουδήποτε ενήλικα

Η συνειδητή επιλογή θρησκεύματος απαιτεί διανοητική ανάπτυξη που έρχεται μόνο με την ενηλικίωση. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το θρήσκευμα ενός ανηλίκου, ούτε οι γονείς ή κηδεμόνες, ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι θρησκευτικοί λειτουργοί, ούτε οι κρατικοί εκπρόσωποι. Ένας ανήλικος μπορεί να ανατρέφεται σε περιβάλλον με συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις και να μετέχει σε τελετουργικά κατά υπόδειξη των κηδεμόνων του, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ένταξη σε θρήσκευμα, διότι δεν έχει αποτελέσει συνειδητή δική του επιλογή.

Οι ανήλικοι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκουν σε θρήσκευμα. Καμία διαδικασία, είτε θρησκευτική τελετουργία, είτε δήλωση ενηλίκου που σχετίζεται με τον ανήλικο, δεν πρέπει να συνεπάγει ένταξη του ανηλίκου σε θρήσκευμα. Τα πιστοποιητικά θρησκευτικών τελετών που εκδίδουν θρησκευτικές οργανώσεις δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά ως βεβαιώσεις θρησκεύματος ή ονοματοδοσίας και δεν θα πρέπει να καταχωρούνται σε κρατικά αρχεία.

Η παραπάνω άποψη στηρίζεται και από την γνωμοδότηση 678/91 του Νομικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με την οποία η μεταβολή του θρησκεύματος:
"προϋποθέτει βουλητική ικανότητα του προσώπου η οποία δεν συμπίπτει κατ’ ανάγκην με την ικανότητα προς δικαιοπραξία του Αστικού Κώδικα, διότη η μεταβολή θρησκεύματος δεν αποτελεί δικαιοπραξία. Απαιτείται, δηλαδή, ηλικία οπωσδήποτε ώριμη, αν και άνευ ακριβεστέρου προσδιορισμού, που να μαρτυρεί, λαμβανομένης υπόψη και της εν γένει πνευματικής αναπτύξεως του συγκεκριμένου ατόμου, ότι τούτο έχει επίγνωση της σοβαρότητας της πράξεώς του, και δήλωση βουλήσεως, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε βία ή ψυχική νόσο ή άλλη διαταραχή των πνευματικών του δυνάμεων, που να κωλύει τη συνείδηση των πραττομένων." 

Είναι φανερό ότι η αρχική επιλογή θρησκεύματος απαιτεί τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που απαιτεί και η μεταβολή του θρησκεύματος. Ένας ανήλικος δεν έχει ούτε την ωριμότητα ούτε την απαιτούμενη πνευματική ανάπτυξη για να διαθέτει επίγνωση της σοβαρότητας της επιλογής θρησκεύματος, ούτε για να κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο ενός θρησκευτικού δόγματος. Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω γνωμοδότηση, δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτή καμία δήλωση θρησκεύματος προκειμένου περί ανηλίκου.

III. Παραβάσεις της Οδηγίας (συνοπτική παρουσίαση)

Το θρήσκευμα καταγράφεται στα ληξιαρχεία, τα δημοτολόγια και τα μητρώα αρρένων (ΠΔ 850 / 1976, υπόδειγμα), στα μητρώα των μαθητών (ΠΔ 201 / 1998, άρθρο 6) και στα σχολικά απολυτήρια (και παρά την σχετική απόφαση ΑΡ. 77Α / 2002 της ΑΠΔΠΧ για κατάργηση της αναγραφής του η νομοθεσία δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί), στα μητρώα και στα απολυτήρια του στρατού, ενδεχομένως και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες που δεν έχουμε υπ’ όψη μας.

Η καταγραφή του θρησκεύματος στις παραπάνω υπηρεσίες δεν εξυπηρετεί εξ όσων γνωρίζουμε κανέναν σκοπό, ούτε διευκολύνει στην διεκδίκηση κάποιων δικαιωμάτων των πολιτών. 


Επιπλέον, η διαγραφή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ενός πολίτη από τα αρχεία αυτά κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Οι πολίτες δεν ενημερώνονται σωστά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αγνοούν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα και όταν επιχειρούν να το ασκήσουν συχνά συναντούν εμπόδια. Με αφορμή πρόσφατη ενημερωτική εκστρατεία της Ένωσης Άθεων σχετικά με το δικαίωμα διαγραφής του θρησκεύματος από τα ληξιαρχεία, πληροφορηθήκαμε ότι σε τουλάχιστον δύο ληξιαρχεία οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να δεχτούν τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, παρά το γεγονός ότι ήταν καθ’ όλα νομότυπες, ενώ σε άλλα διαπιστώθηκε άγνοια ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτά τα φαινόμενα παρεμποδίζουν την άσκηση ελέγχου από μέρους των πολιτών στην διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων.

Τέλος, παρατηρείται το φαινόμενο υπαλλήλων που συμπληρώνουν αυθαίρετα το πεδίο θρήσκευμα των πολιτών με την ένδειξη «χριστιανός ορθόδοξος» χωρίς την συναίνεση του ενδιαφερομένου, όπως συνέβη σε περίπτωση πολίτη που διέγραψε το θρήσκευμά του στο ληξιαρχείο και διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι σε κάποια υπηρεσία ο υπάλληλος είχε «διορθώσει» αυτό που θεώρησε «παράλειψη», συμπληρώνοντάς το με δική του πρωτοβουλία, κατά πάσα πιθανότητα λόγω άγνοιας.

Το θρήσκευμα καταγράφεται επίσης στα βιβλία των ενοριών της Εκκλησίας της Ελλάδος (δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται κάποιο κεντρικό αρχείο). Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό γιατί καταγράφεται το θρήσκευμα ανηλίκων σύμφωνα με την πρακτική του νηπιοβαπτισμού. Έτσι δημιουργείται ένα αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών οι οποίοι ως ενήλικες ενδέχεται να αλλάξουν πεποιθήσεις αλλά να αμελήσουν τη διαγραφή τους από το αρχείο αυτό, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία είτε επειδή η διαδικασία δεν είναι δρομολογημένη. Κατά την άποψή μας όλα αυτά τα αρχεία οφείλουν να καταστραφούν και να απαγορευτεί η τήρησή τους, η οποία δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Η τήρηση αρχείων εκ μέρους της Εκκλησίας οφείλει να γίνεται σύμφωνα τις νόμιμες προϋποθέσεις και να αφορά μόνο δεδομένα ενηλίκων.

Η τήρηση των προαναφερθέντων αρχείων δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ούτε είναι γνωστό αν τηρούνται σύμφωνα με τις ορισμένες από το νόμο προϋποθέσεις.

IV. Πρόταση για αντιμετώπιση των παραβάσεων

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και ελέγχου στο θέμα της ορθής τήρησης και διαχείρισης των αρχείων με προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα και μη). Προτείνουμε λοιπόν:

1. Να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών σύσταση συμμόρφωσης με τις επιταγές της Οδηγίας για τα Προσωπικά Δεδομένα, τόσο σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της κρατικής νομοθεσίας, όσο και στην εφαρμογή της νομοθεσίας στην πράξη, με ιδιαίτερη έμφαση στο δεύτερο.
2. Να οργανωθούν υποχρεωτικά εκστρατείες ενημέρωσης σε όλα τα Κράτη Μέλη, οι οποίες θα απευθύνονται 1) σε δημόσιες υπηρεσίες που ενδέχεται να τηρούν τέτοια αρχεία, 2) σε θρησκευτικούς και άλλους οργανισμούς που είναι πιθανό να τηρούν τέτοια αρχεία, 3) στους πολίτες. Οι εκστρατείες προς τους οργανισμούς μπορούν να γίνουν με κρατικά ενημερωτικά έγγραφα, ενώ προς τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ.
3. Να οργανωθούν υποχρεωτικά ενημερωτικά σεμινάρια σε όλα τα Κράτη Μέλη για τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τήρηση αρχείων.

Ακολουθούν αναλυτικά περιπτώσεις παράβασης της Οδηγίας περί προσωπικών δεδομένων από το Ελληνικό Κράτος.

V. Παραβάσεις της Οδηγίας (αναλυτική παρουσίαση)

Παραβάσεις στο σχολείο

Αρχεία μαθητών

Στην Ελλάδα, τα σχολεία κατά την εγγραφή των μαθητών, συλλέγουν από τους γονείς/κηδεμόνες μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία για τη συμπλήρωση του Βιβλίου Μητρώου Μαθητών: τόπος γέννησης, ιθαγένεια, θρήσκευμα, επάγγελμα μητέρας και πατέρα, γραμματικές γνώσεις μητέρας και πατέρα. Για τους αλλοδαπούς ζητείται ακόμα η εθνικότητά τους.
Συμβαίνει μάλιστα, όταν τα στοιχεία στο εν λόγω Μητρώο είναι ελλιπή, να μπαίνει ο Διευθυντής στην τάξη την ώρα του μαθήματος και να ρωτά τα παιδιά τι επαγγέλονται οι γονείς. Άλλες φορές το αναλαμβάνει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος.
Οι γονείς/κηδεμόνες και τα τέκνα τους στους οποίους αναφέρονται τα δεδομένα δεν ενημερώνονται ποτέ ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η συλλογή, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων και πώς μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην πρόσβαση και τη διόρθωση. Επίσης δεν γνωρίζουν σε ποιον μπορούν να κοινοποιηθούν τα δεδομένα αυτά.

Είναι προφανές πως τα δεδομένα που συλλέγονται είναι υπερβολικά, περιττά και διόλου αναγκαία. Η πιθανή επίκληση της καλής προαίρεσης από πλευράς του υπουργείου, ώστε να δώσει την απαιτούμενη προσοχή σε μαθητές με πολιτισμικές/γλωσσικές δυσκολίες καταρρίπτεται από το επιχείρημα πως ο εκπαιδευτικός στην άμεση επαφή του με το μαθητή θα το αντιληφθεί εύκολα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα της έναρξης των μαθημάτων. Ομοίως το να συλλέγει στοιχεία για τους ακαδημαϊκούς τίτλους των γονέων, το επάγγελμά τους ή την εργασιακή τους κατάσταση με την αιτιολογία της επιπλέον προσοχής σε έναν μαθητή με οικονομική δυσχέρεια είναι έωλο, γιατί αυτό που θα μπορούσε να του προσφέρει το κάνει ήδη με τη δωρεάν παιδεία.

Αναφορικά με το ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο του θρησκεύματος που καταχωρείται στα αρχεία που τηρούνται, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Στο Σύνταγμα αναγνωρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία ως «επικρατούσα θρησκεία» της Ελλάδας και άνευ άλλου τεκμηρίου, θεωρούνται όλοι οι μαθητές Χ.Ο. οπότε στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικών είναι ομολογιακό. Με νόμους και Προεδρικά Διατάγματα είναι υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός όλων των μαθητών καθώς και η πρωινή προσευχή πριν την έναρξη των μαθημάτων. Εύλογο θα ήταν λοιπόν, ήδη πριν την έκδοση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ, να μην συλλέγεται αυτό το δεδομένο. Συλλεγόταν όμως και δυστυχώς συνεχίζει να συλλέγεται ακόμα και τώρα παρά την τύποις εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με την κοινοτική μέσω του νόμου 2472/1997, ιδρυτικού της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Το 2002 η Αρχή με την Απόφαση 77Α απήυθυνε σύσταση και προειδοποίση στον υπεύθυνο επεξεργασίας του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ να φροντίσει α) να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στους απολυτήριους τίτλους της α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης και β) να μην ζητείται από τους γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών να αποκαλύψουν τις πεποιθήσεις τους, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.

Αντί το υπουργείο να συμμορφωθεί, έκτοτε:

α) αναφορικά με το πεδίο Θρήσκευμα στους απολυτήριους τίτλους σπουδών
- κυκλοφόρησε την Εγκύκλιο Γ2/131757/22-11-2004 που ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «…2. Σε ότι αφορά την αναγραφή του Θρησκεύματος στη σύνταξη του τίτλου απόλυσης, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με την Γ2/61723/13-6-2002, ο χαρακτηρισμός Χ.Ο. αναγράφεται, εκτός αν έχει κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία αναφέρεται το αντίθετο.»
- διόρθωσε παράλειψη αναγραφής θρησκεύματος με την Εγκύκλιο 73735/Γ2/23-6-2010 όπου ανέφερε «…σχετικά µε τους απολυτήριους τίτλους Γυµνασίου, σας υπενθυµίζουµε ότι ο τύπος των εν λόγω απολυτηρίων καθορίζεται από την υπ’ αριθµ. 233.1/6/Γ2/2058/1986 (ΦΕΚ317, Β’) Υ.Α. και περιλαµβάνει αναγραφή του θρησκεύµατος του µαθητή….»
- σε σχετικό ερώτημα στις 22/12/2010 μας εστάλη η απάντηση με αρ. πρωτ. Φ.7/730/162311/Γ1 «….Αν επιθυμούν (σ.σ οι γονείς) να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στο απολυτήριο ή στους τίτλους σπουδών, αυτό θα ζητηθεί με υπεύθυνη δήλωσή τους, που θα κατατεθεί στο σχολείο.»

β) αναφορικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών,
- οκτώ (8) χρόνια μετά την Απόφαση 77Α/2002 της Αρχής
- μετά από μια σειρά αντιφατικών εγκυκλίων (που κάθε άλλο παρά αποσαφήνιζαν το θέμα και διευκόλυναν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς),
- μετά από ένα πόλεμο επιστολών μεταξύ των τότε υπουργού Παιδείας και Συνήγορου του Πολίτη
- μετά από ένα καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή
η στάση του Υπουργείου εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζεται. 
Ακόμα και σήμερα ισχύει η τελευταία Εγκύκλιος Φ12/977/109744/Γ1 όπου αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιο του ΥπΕΠΘ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης…» Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι απαλλαγή από τα θρησκευτικά δικαιούνται μόνον όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, υπαγορεύοντας έτσι την ανάγκη δήλωσης θρησκεύματος για την άσκηση του δικαιώματος της απαλλαγής.

Πρέπει δε να αναφερθεί πως, όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής, αλλά και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με δύστροπους Διευθυντές σχολικών μονάδων που προσπαθούν να αποτρέψουν τους μαθητές από το να απαλλαγούν. Την ευθύνη για αυτή τη συμπεριφορά την φέρει το σύνολο των υπουργών που έχουν θητεύσει στο Παιδείας, μαζί με τις κυβερνήσεις που υπηρετούσαν: μπροστά στο πολιτικό κόστος κανείς δεν τόλμησε να εφαρμόσει κατά γράμμα την κοινοτική οδηγία για το σεβασμό των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ της θρησκευτικής ελευθερίας.

Μέρος της ευθύνης όμως αναλογεί και στην ΑΠΔΠΧ, γιατί ποτέ δεν άσκησε την αποτελεσματική εξουσία παρέμβασης που της δίνεται από το Άρθρο 28, παρ. 3 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ στο εν λόγω θέμα. Δεν επανήλθε στην Απόφαση 77Α με κυρώσεις και αυτή τη στιγμή μαθητές έχουν τελειώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχοντας απολυτήριο με πεδίο Θρήσκευμα κενό. Αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε διακρίσεις, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που άλλοι συμμαθητές τους έχουν απολυτήριο όπου αναγράφεται Χ.Ο.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική παράλειψη της Αρχής να ασκήσει πλήρως την αρμοδιότητά της, είναι το θέμα των χειρόγραφων Βιβλίων Μητρώου και Προόδου (Β.Μ.Π) των μαθητών τα οποία τηρούνται για μια δεκαετία. Σχετική εγκύκλιος του Μαΐου του 2010 αναφέρει πως «…Το παλαιό Β.Μ.Π. των μαθητών θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την αποφοίτηση και του τελευταίου εγγεγραμμένου μαθητή σ΄αυτό…». Αυτό σημαίνει πως θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015. Στο παλιό Β.Μ.Π. αναγραφόταν το θρήσκευμα ενώ στο νέο δεν θα αναγράφεται.

Το άρθρο 32 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ όμως, άφησε περιθώριο συμμόρφωσης προς τα άρθρα της τα 12 έτη από την ημερομηνία έκδοσής της. Έπρεπε δηλαδή ήδη από το 2007 όλες οι επεξεργασίες δεδομένων που περιέχονταν ήδη σε χειρόγραφα αρχεία, περιλαμβανομένων και των Β.Μ.Π. να έχουν συμμορφωθεί προς τα άρθρα 6, 7 και 8 της Οδηγίας. Η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί, όχι μόνο συνέχιζε τόσα χρόνια να παραβιάζει την κοινοτική οδηγία συλλέγοντας ευαίσθητα δεδομένα, αλλά θα συνεχίσει να είναι παράνομη 8 πλέον χρόνια της προθεσμίας.

Παραβάσεις στον στρατό

Η στράτευση είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες, βάσει του άρθρου 4 του Συντάγματος. Όταν οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται, υποχρεωτικώς δηλώνουν το θρήσκευμά τους. Κατά τη συλλογή αυτού του ευαίσθητου δεδομένου δεν εξηγήται ποιο σκοπό εξυπηρετεί, δεν προσφέρεται καμία ενημέρωση σχετικά με την επεξεργασία και, καθώς το περιβάλλον είναι στρατιωτικό, οι νεοσύλλεκτοι διστάζουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αρνηθούν.

Ωστόσο, η στρατιωτική θητεία περιλαμβάνει υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς (τα περισσότερα στρατόπεδα διαθέτουν στο χώρο τους ναό της «επικρατούσας θρησκείας») και έτσι το Κράτος παρεμβαίνει στη συνείδηση των στρατιωτών, ακόμα και των Χ.Ο. προεκτείνοντας τη στρατιωτική πειθαρχία και στην επαφή τους με το Θεό. Δεν τίθεται συνεπώς θέμα επιλογής του ατόμου να μη δηλώσει το διαφορετικό θρήσκευμά του – άλλως θα αναγκαστεί να μετέχει μίας λατρείας την οποία δεν πρεσβεύει.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί με το θρήσκευμα στο Δελτίο Απογραφής (Πόρισμα 11478.02.2.1) και παρατηρεί την ύπαρξη δύο αντιφατικών πράξεων της ΑΠΔΠΧ, ως αναρμόδιος όμως να κρίνει την Αρχή, περιορίζεται στο να τις επισημάνει:
Η ΑΠΔΠΧ αδειοδοτεί το ΓΕΕΘΑ να τηρεί αρχείο με ευαίσθητα δεδομένα των οπλιτών με την υπ’ αριθμ. 1271/21.6.2001 «αφού διερεύνησε την υπόθεση αναγραφής του θρησκεύματος σε έντυπα στρατολογικής φύσης … κρίνει ότι η επεξεργασία, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, του στοιχείου του θρησκεύματος, που δηλώνεται από τους στρατευσίμους στο Δελτίο Απογραφής, είναι αναγκαία και θεμιτή ενόψει του σκοπού επεξεργασίας, και ως εκ τούτου δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του Ν. 2472/97. … Η επεξεργασία του δεδομένου του θρησκεύματος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των σκοπών της διαχείρισης προσωπικού και διοικητικής μέριμνας». 
Νεώτερη απόφασή της όμως, η υπ’ αριθμ. 87/20.8.2002 σχετικά με την αναγραφή θρησκεύματος στο έντυπο αίτησης υποψηφίων για τις στρατιωτικές σχολές έκρινε πως «είναι προφανές ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το θρήσκευμα υποψηφίων μαθητών στρατιωτικών σχολών, εκτός αν αυτό συνδέεται με συγκεκριμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής φύσης (π.χ. ορκωμοσία), οπότε θα αρκεί η δήλωση του μαθητή ότι δεν επιθυμεί για συνειδησιακούς λόγους να συμμετέχει στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Κατά συνέπεια, η εκ των προτέρων και ανεξάρτητα από συγκεκριμένες εκδηλώσεις καταχώριση του θρησκεύματος δεν εξυπηρετεί το σκοπό του τηρούμενου αρχείου, ενώ παράλληλα έρχεται σε σύγκρουση με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, αφού οδηγεί στην χωρίς λόγο αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είναι νόμιμη η αναγραφή θρησκεύματος στα έντυπα αιτήσεως για υποψηφιότητα σε στρατιωτικές σχολές».

Μέχρι σήμερα η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει και δεν έχει καταστεί σαφές γιατί υπάρχει αυτή η διακριτική μεταχείριση μεταξύ των οικειοθελώς εισαγομένων σε στρατιωτικές σχολές (που δεν προβαίνουν σε δήλωση θρησκεύματος) και εις βάρος των υποχρεωτικώς εκπληρούντων στρατιωτική θητεία (που αναγκάζονται να δηλώσουν θρήσκευμα).

Θρησκευτικός όρκος και αποκάλυψη θρησκευτικών/φιλοσοφικών πεποιθήσεων 

- Ενώ το ΕΔΔΑ έχει καταδικάσει την Ελλάδα ήδη από το Φεβρουάριο του 2008 για παραβίαση του Άρθρου 9 (θρησκευτική ελευθερία) της ΕΣΔΑ από την αναγκαστική αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών, προκειμένου να δώσουν πολιτικό όρκο (υπόθεση Αλεξανδρίδης κατά Ελλάδος),
http://www.nsk.gr/edad/ee453.pdf
- Ενώ η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν (2005 και 2006) με το θέμα της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου, μετά και την καταδίκη της χώρας μας στην προαναφερόμενη υπόθεση, ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου του 2008 σχετική γνωμάτευση πως οι δημόσιες αρχές δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην ιδιωτική σφαίρα του ατόμου δια της επιβολής εξωτερίκευσης των θρησκευτικών πεποιθήσεών του και πρότεινε 9 τροπολογίες στην υφιστάμενη νομοθεσία
http://www.nchr.gr/media/gnwmateuseis_e ... o_2008.doc
- Ενώ το Δεκέμβριο του 2008 ο τότε Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών γνωμοδοτεί πως η ισχύουσα νομοθεσία «φαίνεται να παραβιάζει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης» 
http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010 ... -12-08.pdf

  • Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με αριθ. 314/19-1-2010 όπου μεταξύ των άλλων ρωτούσε: "Αποτελεί για την Κυβέρνηση θέμα προτεραιότητας η παράκαμψη του άρθρου 3 του Συντάγματος που ορίζει επικρατούσα θρησκεία την Ορθοδοξία, καθώς και η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου…;"
  • Σύμφωνα με την από 22/1/2010 απάντηση του κ. Ι. Πανάρετου υφυπουργού Παιδείας, ΔΒΜΘ στη ολομέλεια της Βουλής «Όχι. Υπενθυμίζω ότι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης καθορίστηκαν στις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή.» http://www.hellenicparliament.gr/Prakti ... 7295f0cd3c Βάσει του επιχειρήματος «Η χώρα αυτήν τη στιγμή περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.» δεν αποτελούσε τον Ιανουάριο του 2010 προτεραιότητα η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και έτσι: 
  • Τον Ιούνιο του 2010 ήρθε και δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ (υπόθεση Δημητράς και λοιποί), ομοίως γιατί οι προσφεύγοντες υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις προκειμένου να δώσουν πολιτικό όρκο. Στην εν λόγω απόφαση γίνεται και υπόδειξη προς την Ελλάδα, στη βάση του Άρθρου 46 ΕΣΔΑ (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων), να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να γίνει συμβατό με τη Σύμβαση και να αποφευχθούν παρόμοιες παραβιάσεις της στο μέλλον http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2010 ... _greek.doc
  • Την ίδια μέρα, 3 Ιουνίου 2010 το ΕΔΔΑ δημοσιοποίησε στην χώρα μας δύο νέες προσφυγές κατά της καταγραφής του θρησκεύματος μεταξύ των προσωπικών στοιχείων στα δικόγραφα και κατά του θρησκευτικού όρκου στις ένορκες καταθέσεις. http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view. ... 6DEA398649 
  • Στις 10 Ιουνίου του 2010 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επανέρχεται στο θέμα του θρησκευτικού όρκου με επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας τον να λάβει «τα αναγκαία μέτρα ώστε η υποχρέωση ορκοδοσίας, όπου αυτή προβλέπεται, να καταστεί συμβατή με το δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας όπως αυτό κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.» http://www.nchr.gr/document.php?categor ... nt_id=1016
  • Μέχρι και σήμερα τα άρθρα 217, 218 και 220 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ισχύουν παραβιάζοντας τη θρησκευτική ελευθερία, ωσάν να μην έχει μεσολαβήσει η απόφαση του ΕΔΔΑ (Δημητράς και λοιποί κατά της Ελλάδας). http://des.panteion.gr/docs/tetradia_teuxos_21.pdf σελ. 14 
  • Ομοίως το άρθρο 236 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρεται στον όρκο διερμηνέα δεν έχει τροποποιηθεί με αποτέλεσμα στα έντυπα που συμπληρώνονται για βεβαίωση της εργασίας διερμηνέως σε δικαστήριο, να συμπεριλαμβάνεται το πεδίο θρήσκευμα, όπως βλέπουμε στην περίπτωση του Γιώργου Παπαδόπουλου: http://2.bp.blogspot.com/_pkU5KMz8WAw/T ... dikeio.jpg
Το θέμα της συμμόρφωσης της Ελλάδας στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας θα συζητηθεί στην 1108η συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα γίνει το Μάρτιο του 2011. https://wcd.coe.int/wcd/ViewDoc.jsp?Ref ... ged=FDC864

Παρ’ όλο που γίνεται επίκληση της απόφασης του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Buscarini and Others v. San Marino (judgment 18 February 1999) στη σχετική γνωμοδότηση (2008) της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (GNCHR),  http://www.nchr.gr/media/gnwmateuseis_e ... o_2008.doc, στην οποία γνωμοδότηση επανήλθε με νέα της επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης το 2010, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας στην υπόθεση Δημητράς και λοιποί, http://www.nchr.gr/document.php?categor ... nt_id=1016

  • ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός και σχεδόν το σύνολο των Βουλευτών των εθνικών εκλογών του 2009 έδωσαν θρησκευτικό όρκο. Οι πολιτικοί που προτίμησαν τον πολιτικό όρκο έγιναν θέμα στις εφημερίδες και το διαδίκτυο. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... 18/10/2009
  • ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επανεξελέγη το 2010 έδωσε θρησκευτικό όρκο (παρά τη συμμετοχή του στην ομάδα των 53 που το 1998 είχαν προτείνει την αλλαγή του όρκου για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή) http://www.parliament.gr/sifounakis/thesis2.htm
Για λόγους που δεν συνιστούν απλό συνυπολογισμό του πολιτικού κόστους αλλά έχουν εδραιωμένα πολιτικοθρησκευτικά συμφραζόμενα, εξακολουθεί η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτικών μας, αφού υπό την πίεση της πιθανότητας να προκύψει πολιτικό πρόβλημα στη χώρα, προβαίνουν στον νενομισμένο όρκο. Εξάλλου, στην περίπτωση αυτή, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Αν κάποιος ΔΕΝ δώσει τον θρησκευτικό όρκο, αποκαλύπτει πως οι πεποιθήσεις του είναι διαφορετικές. Έτσι,

* το Δεκέμβριο του 2010, στην ορκωμοσία των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών αρχών προκειμένου για την ανάληψη των καθηκόντων τους, όσοι από αυτούς επέλεξαν τον πολιτικό όρκο οδηγήθηκαν σε έμμεση αποκαλύψη των θρησκευτικών/πολιτικών πεποιθήσεών τους (ότι δεν είναι Χ.Ο.) 
Αυτό τους φέρνει στη δυσχερή θέση να ξεκινούν την πενταετή θητεία τους στοχοποιημένοι από τη θρησκευόμενη μερίδα του τύπου και των πολιτών για τους οποίους η άσκηση της λαϊκής εντολής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστη στην «επικρατούσα θρησκεία». Πράγματι, πολλοί πολίτες έγραψαν προσωπικές επιστολές διαμαρτυρίας στους αιρετούς που δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο, εγκαλώντας τους γιατί δεν αποκάλυψαν προ των εκλογών τις θρησκευτικές/πολιτικές πεποιθήσεις τους
http://www.antibaro.gr/node/2456

Κλείνοντας, ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ελπίζουμε να συνεισφέραμε στην νέα θεώρηση της Επιτροπής αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Η Γραμματεία της Ένωσης Άθεων