02 January 2011

Γονίδια σε τρεις διαστάσεις

(ΒΗΜΑ, 31/12/2010)

Μετά το γονιδίωμα (genome), καιρός για το επόμενο επίπεδο: το interactome και το phenome. Παράλληλα η βιοτεχνολογία μας υπόσχεται «μαγικές» επιδόσεις και ίσως την αναβίωση του Τζουράσικ Παρκ


Χίλια και ένα γονιδιώματα, Ο κατάλογος των ανθρώπινων παραλλαγών


Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε πριν από δέκα χρόνια, αποτέλεσε ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα. Για να επιτελέσει όμως η μελέτη των γονιδιωμάτων πλήρως τον ρόλο της, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση των ασθενειών, πρέπει να γνωρίζουμε πόσες αλληλουχίες DΝΑ ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων. Μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια μάλλον θα το μάθουμε.

Το πρόγραμμα χιλίων γονιδιωμάτων (1.000 Genomes Ρroject), μια κοινοπραξία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που ιδρύθηκε το 2008, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη των ανθρώπινων γενετικών παραλλαγών. Πιλοτικά προγράμματα που αφορούσαν 885 ανθρώπους ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο εντοπίζοντας περίπου 16 εκατομμύρια παραλλαγές του DΝΑ, οι μισές εκ των οποίων δεν είχαν εντοπισθεί ως τώρα. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια τέτοιου είδους παραλλαγές που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Το πλήρες πρόγραμμα, το οποίο θα αναλύσει τα γονιδιώματα 2.500 ανθρώπων από 27 πληθυσμούς από όλον τον πλανήτη, συνεχίζεται. Τα συνεχώς διογκούμενα δεδομένα διατίθενται δωρεάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.1000genomes.org. (βλέπε πλήρες κείμενο >>>)