28 January 2011

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος


Εδώ λεφτά, εκεί λεφτά... πού πάνε τα λεφτά;
της Ισμήνης

Ο ένας είπε «λεφτά υπάρχουν», ο άλλος είπε «τα λεφτά τα φάγαμε μαζί». Τελικά που είναι τα λεφτά; Εδώ λεφτά, εκεί λεφτά, πάει χάθηκαν τα λεφτά. Και το αποτέλεσμα; Μετά από καθημερινή πλύση εγκεφάλου και να μην θέλεις , νοιώθεις ότι είσαι φτωχός και μίζερος.

Τώρα που πέρασαν οι γιορτινές ημέρες, έκανα έναν απολογισμό, παρατηρώντας τα Σούπερ Μαρκετ και ειδικά κάποια που ναι μεν έχουν κάποια είδη ντελικατέσσεν, αλλά και στις τιμές τους είναι τσιμπημένα.
Τι σολωμός άγριος, τι χαβιάρι, τρούφες, πέστροφες, ελάφι, αγριογούρουνα, αυγά ορτυκιών, παπάκια, τυριά γαλλικά, κρασιά ετικέτας καταναλώθηκαν, είναι το κάτι άλλο. Και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο που όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπησαν!

Τι κάθομαι και γκρινιάζω; Άρα λεφτά υπάρχουν, τουλάχιστον για κάποια μερίδα ατόμων.

Και θα μου πείτε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Επώνυμοι; Μπα αυτοί πια δεν είναι και τόσοι πολλοί, οι άλλοι οι ανώνυμοι είναι οι πολλοί που δεν τους ξέρουμε εμείς, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πολλές φορές δεν μας γεμίζουν το μάτι!

Ένα Σάββατο κατέβαινα στο κέντρο της Αθήνας με τα πόδια , κάνοντας μια ωραία διαδρομή μέσα από τον κήπο του Ζαππείου. Φθάνοντας στην έξοδο επί της λεωφόρου Αμαλίας, ακριβώς στο φανάρι, εκεί που είναι χωμένα τα αρχαία τείχη και τριγυρισμένα από γυάλινο πλαίσιο, βλέπω να είναι μαζεμένη μια ομάδα 40 ατόμων άνδρες και γυναίκες, από 70 ετών και πάνω!

Μπα! σκέφθηκα τι θέλουν εδώ τέτοια ώρα; Ήτανε περίπου 12 το μεσημέρι. Τα μπάνια δεν άρχισαν ακόμη, αλλά δεν τους έκοβα και για χειμερινού κολυμβητές.
Άλλωστε ήτανε όλοι και όλες καλοντυμένοι σαν να πηγαίνανε κάπου καλά, ευδιάθετοι και αστειευόμενοι μεταξύ τους σαν μια καλή παρέα. Μήπως πηγαίνουν σε κανένα μοναστήρι; Αλλά και άντρες; δεν κολλάνε!

Από περιέργεια στάθηκα στην άκρη, κάτι θα καταλάβω σκέφθηκα. Χαζεύοντας την ομάδα, ακούω ένα κύριο να λέει «ελάτε ήρθε» γυρνάω και τι να δω! Σταματάει μπροστά τους ένα πούλμαν με μεγάλα γράμματα γραμμένο εμπρός και στο πλάι «ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ»!
Σπρώχνοντας μεταξύ τους με γέλια και σχόλια, μπήκαν μέσα καλημερίζοντας τον οδηγό σαν παλιοί γνώριμοι!!!! Όλοι εδώ; λέει ο οδηγός.

Κλείνει την πόρτα και ξεκίνησε το πούλμαν για να πάνε να παίξουν στο ΚΑΖΙΝΟ οι συνταξιούχοι της διπλανής μας πόρτας! Γιατί μη μου πείτε ότι πάνε στο ΚΑΖΙΝΟ για να κερδίσουν! όποιος παίζει σε ΚΑΖΙΝΟ, με μαθηματική ακρίβεια, παίζει για να χάσει και το ξέρει αυτό!

Να που υπάρχουν λεφτά!

Το επόμενο Σάββατο συμπτωματικά βρέθηκα κάπου εκεί κοντά έκανα παράκαμψη και πέρασα από το ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Σας πληροφορώ ότι η ομάδα περίμενε υπομονετικά την άφιξη του λεωφορείου για το «ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ»!