03 January 2011

Καταστροφολογικές προβλέψεις...

που έπεσαν έξω, αλλιώς δεν θα είμαστε εδώ τώρα!

(του Αρίστου Γιαννόπουλου,
Ελευθεροτυπία, 31/12/2010
με ορισμένες δικές μου προσθήκες)

  • 600: Ο Γρηγόριος ο "Μέγας", άγιος της καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας,  ανακοίνωσε ως πάπας της Ρώμης ότι επίκειται η καταστροφή του σύμπαντος και η δευτέρα παρουσία. Όλοι οι επιφανείς Ρωμαίοι τού παρέδωσαν τις περιουσίες τους, φόρεσαν μαύρο ράσο και ανέβηκαν στα βουνά, έτοιμοι να δεχτούν τον Κύριο (αλλά και να δουν από ψηλά, πανοραμικά, την καταστροφή). Όταν κατάλαβαν μετά από καιρό ότι δεν πρόκειται να έρθει κανένας Μεσσίας, κατέβηκαν από τα βουνά και ζήτησαν πίσω τις περιουσίες, αλλά αυτές είχαν γραφτεί ήδη στα κατάστιχα τις εκκλησίας και δεν υπήρχε πια δυνατότητα επιστροφής. Ατυχία!
  • 1000: Σύμφωνα με επιφανείς χριστιανούς του Μεσαίωνα, τότε επρόκειτο να συμβεί η Αποκάλυψη. Δεν συνέβη τίποτα, φυσικά, αλλά έπειτα από λίγα χρόνια τα γύρισαν και το 1033, όταν ο λιμός διαδόθηκε στην Ευρώπη, θεωρήθηκε ότι είναι ο τρόπος του Θεού να τιμήσει τα χίλια χρόνια από τη Σταύρωση.
  • 1453: Όσο πλησίαζαν οι Οθωμανοί στην Κων/πολη, το υπόλειμμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, διέδιδαν εκκλησιαστικοί παράγοντες ότι κατά το έτος 1492 θα ερχόταν το «τέλος του κόσμου», οπότε δεν έπαιζε ρόλο αν θα ήλεγχαν την "αυτοκρατορία" οι Καθολικοί ή οι Οθωμανοί. Σημαντικότερο ήταν να βρει ο Κύριος τους ανθρώπους με την "ορθή πίστη" (St. Runciman: «Η τελευταία βυζαντινή Αναγέννηση»). Η ορθή πίστη οριζόταν βέβαια πάντα σε αντιπαλότητα με τις αντιλήψεις της παπικής Εκκλησίας. Πιθανότατα αυτή η ιδεοληψία εξυπηρετούσε την προπαγάνδα υπέρ των Οθωμανών που διέδιδε ο κύκλος του δωσίλογου Σχολάριου. Ο λαός είχε πεισθεί να αποδεχτεί το μοιραίο με προφητείες του τύπου "γιατί είναι θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει", αλλά οι κληρικοί εκτός της παρέας του Σχολάριου είχαν άλλη αντίληψη. Έτσι επινοήθηκε και θεολογικό επιχείρημα για να δυναμώσει την ηττοπάθεια... Ως γνωστόν, το 1492 δεν συνέβη καμιά καταστροφή - εκτός αν θεωρηθεί καταστροφή η προσέγγιση της Αμερικής από τον Κολόμβο· πάντως οι θρησκόληπτοι είχαν άλλου είδους καταστροφή στο μυαλό τους. Είχε ξεχαστεί όμως κιόλας η προφητεία, αφού ο εκκλησιαστικός μηχανισμός είχε βολευτεί με τους Οθωμανούς, οπότε συνέχιζε να ελέγχει το ποίμνιο και να ειπράττει οβολούς και περιουσίες.
  • 1533: Ο Γερμανός αναβαπτιστής Μελχιόρ Χόφμαν ανακοινώνει στο Στρασβούργο πως έρχεται ο Χριστός να μας τιμωρήσει. Πεθαίνει στη φυλακή, γλιτώνοντας τη θεία δίκη εν ζωή.
  • 1843: Ο Αμερικανός μεθοδιστής Ουίλιαμ Μίλερ ανακοινώνει ότι η Αποκάλυψη έρχεται την 3η Απριλίου εκείνου του έτους. Μετά το διορθώνει για τις 7 Ιουλίου, κατόπιν για τις 21 Μαρτίου του 1844 και, τέλος, για τις 22 Οκτωβρίου 1844. Παρά την ατυχία των προβλέψεών του, περί τους 50.000 αφελείς συγκεντρώθηκαν για να δουν την επιστροφή του Μεσσία.
  • 1874: Οι ιδρυτές της κίνησης που μετά θα ονομαζόταν «Μάρτυρες του Ιεχωβά» ήταν σίγουροι ότι εκείνη τη χρονιά θα γίνει η οριστική μάχη του Αρμαγεδδώνα. Η μάχη δεν έγινε, αλλά τους έμεινε μια νέα θρησκεία!
  • 1910: Η επεικείμενη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ προκάλεσε κύματα πανικού σε όλο τον πλανήτη. Τα ΜΜΕ είχαν αρχίσει τη δουλειά τους. Ο καημένος ο κομήτης δεν προσέκρουσε στη Γη· ίσα που ήταν ορατός διά γυμνού οφθαλμού όταν περνούσε από δίπλα της.
  • 1914: Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», παρά την προηγούμενη ατυχία τους, ξαναπροβλέπουν τη μάχη του Αρμαγεδδώνα. Και σχεδόν πέφτουν μέσα, γιατί εκείνη τη χρονιά άρχισε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν πρόβλεψαν τίποτε σχετικό για το 1939, όταν ξεκίνησε ο Β' Π.Π.
  • 1982: Οι αστρονόμοι μπαίνουν στο παιχνίδι των πωλήσεων. Οι Τζον Γκρίμπιν και Στέφεν Πλάγκεμαν πρόβλεψαν το 1974 στο βιβλίο τους «The Jupiter Effect» ότι η ευθυγράμμιση των πλανητών του ηλιακού συστήματος στις 10 Μαρτίου 1982 θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές, όπως πλημμύρες και διέγερση του διαβόητου ρήγματος του Αγίου Ανδρέα στο Σαν Φρανσίσκο. Επί οκτώ χρόνια το βιβλίο πουλούσε καλά, μέχρι τον Απρίλιο του 1982, οπότε (αφού δεν είχε συμβεί τίποτε στις 10 Μαρτίου) εξέδωσαν το αναθεωρημένο «The Jupiter Effect revisited», στο οποίο έλεγαν ότι στην πραγματικότητα το φαινόμενο αυτό είχε συμβεί το 1980 και το μόνο που είχε παρατηρηθεί ήταν ανύψωση των υδάτων κατά 0,4 χιλιοστά και δεν πειράζει, λέμε και καμιά βλακεία να περνάει η ώρα. Το δεύτερο βιβλίο πούλησε λιγότερο, αλλά συνολικά οι καταστροφολόγοι εισέπραξαν ουκ ολίγα.
  • 1999: Ορισμένοι προέβλεψαν το τέλος του κόσμου για τις 11 Αυγούστου. Μετά απέδωσαν το λάθος στις προβλέψεις εκείνου του απατεώνα του Νοστράδαμου.
  • 2000: Ο «ιός της χιλιετίας». Σύμφωνα με σύγχρονους καταστροφολόγους, θα κατέρρεαν όλα τα ψηφιακά συστήματα, επειδή τα κομπιούτερ δεν θα κατάφερναν να βάλουν το έτος 2000 στο ημερολόγιό τους. Τίποτε δεν κατέρρευσε, όμως κάποιοι πλούτισαν κάνοντας σέρβις και «ειδικές προετοιμασίες» σε συστήματα πληροφορικής.
  • Αλλά όλα αυτά πέρασαν και δεν μα άγγιξαν, τώρα έρχεται πράγματι η "δευτέρα παρουσία". Το προέβλεψαν οι ... Μάγιας και το επιβεβαίωσε ο πατήρ-Μάξιμος! Αμαρτωλοί τη βάψατε!!