07 January 2011

Ερώτηση προς την Ακαδηµία Αθηνών

(της Αννας Φραγκουδάκη, NEA, 7/1/2011)

Η Ακαδηµία απένειµε αργυρό µετάλλιο στην κ. Χαρίκλεια Νικοπούλου για την «υπηρεσία» της σε µειονοτικό σχολείο της Θράκης, όπου «λόγω τε και έργω… ελληνίδος διδασκάλου παράδειγµα λαµπρόν εγένετο».

Οµως η βραβευθείσα είχε συχνή παρουσία στα ΜΜΕ και σε δηµόσιες εκδηλώσεις. Προκάλεσε µεγάλη αναστάτωση στο μειονοτικό χωριό, όπου ανακατεύτηκαν ακροδεξιές οργανώσεις. Έκανε μηνύσεις σε μειονοτικές εφηµερίδες και τον µουσουλµάνο επιστάτη του σχολείου προκαλώντας δίκες και καταδίκες (είναι κόρη προέδρου του Αρείου Πάγου).

Ως δασκάλα αντιπαρατέθηκε µε τους γονείς που ζήτησαν τη μετάθεσή της και οι µαθητές έκαναν αποχή από τα µαθήµατα. Όπως η ίδια περιέγραψε σε αθηναϊκή εφηµερίδα (17/2/08): «Τους έκανα µάθηµα για την Επανάσταση του 1821, όταν ένας µαθητής… µου είπε ότι είναι Τούρκος. Ήρεµα, τον πήρα από το χέρι και τον πήγα στο προαύλιο κάτω από την ελληνική σηµαία λέγοντάς του ότι είναι Ελληνας».

Τέλος, στην πρωτάκουστη «αντιφώνησή» (!) της στην Ακαδηµία, είπε µεταξύ άλλων ότι «στο πρόσωπό» της βραβεύτηκε η «φιλοπατρία», που «περιλαµβάνει τη σκλαβωµένη Βόρειο Ηπειρο..., τη Μακεδονία µας… η ελευθερία της οποίας τελεί υπό διαπραγµάτευση, τη Θράκη και την Κύπρο που καταδυναστεύονται από τους Τούρκους και τους ελεύθερους πολιορκηµένους Έλληνες που ζουν στον Άγιο Παντελεήµονα».

Αναλογιστήκατε, κ. πρόεδρε και µέλη της Ακαδηµίας, τι προτείνετε για «παράδειγµα» στους δασκάλους και τις δασκάλες της χώρας; Τους προτρέπετε άραγε να ξεκινήσουν στα κοντά 200 µειονοτικά σχολεία µηνύσεις κατά των µουσουλµάνων συµπολιτών και εκστρατείες στα ΜΜΕ που ταυτίζουν τη Θράκη(!) µε την Κύπρο; Να διδάσκουν στα παιδιά του δηµοτικού ότι είναι «υπό διαπραγµάτευση» η «ελευθερία της Μακεδονίας µας»; Υπόσχεστε υψηλά βραβεία σε δασκάλους των «ελεύθερων πολιορκηµένων» στον Άγιο Παντελεήµονα, εάν ξεκινήσουν «πατριωτικές» διαδηλώσεις όπως αυτή κατά του Αρχιεπισκόπου; Προτρέπετε τις δασκάλες των χιλιάδων στη χώρα µαθητών αλβανικής καταγωγής να µιµηθούν το «παράδειγµα» και να οδηγούν τα παιδιά «κάτω από την ελληνική σηµαία» για να τους «εµπνεύσουν» ιδέες για τη «σκλαβωµένη Βόρειο Ηπειρο»;