Ο θρησκευτικός τουρισμός στον Ιορδάνη ποταμό φέρνει τεράστια έσοδα, όμως ο άλλοτε λαμπρός ποταμός, στον οποίο κατά τις χριστιανικές μυθοπλασίες βαφτίστηκε ο Ιησούς, είναι ένα ρυάκι με επικίνδυνα λασπόνερα.
Η παλιά ιστορία με την κιβωτό των Ιουδαίων δεν θα είχε σήμερα ενδιαφέρον! Στο βιβλίο Ιησούς του Ναυή αναφέρεται ότι, μετά από πολλές περιπέτειες στην έρημο, έπρεπε να περάσουν τον Ιορδάνη σε δυτική κατεύθυνση. Μόλις μπήκαν οι ιερείς στο νερό με τις πλάκες του Μωυσή, μαζεύτηκε το νερό και άφησε ένα διάδρομο ώστε να περάσει ο περιούσιος λαός απέναντι, χωρίς να βρέξει τα πόδια του.
Σήμερα, η στάθμη του νερού είναι χαμηλή και δεν χρειάζονται θαυματουργές επεμβάσεις, όμως οι διερχόμενοι κινδυνεύουν από τα βρόμικα νερά που κατεβαίνουν το μυθικό ποταμό... Ο Gidon Bromberg από την περιβαλλοντική οργάνωση «Frieds of the Earth Middle East» λέει ότι ο Ιορδάνης κατεβάζει ανεπεξέργαστα απόβλητα! Οι περιβαλλοντολόγοι υπολογίζουν ότι ο ποταμός έχει πλέον μόνο το 2% της ποσότητας νερού που κατέβαζε άλλοτε.
Οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών στο Ισραήλ ποτίζονται από τα νερά του ποταμού, αλλά νερά τραβάνε επίσης η Συρία και η Ιορδανία, για ύδρευση και αγροτική χρήση. Σε ανταπόδοση των υδροληψιών 250.000 Ιορδανοί, 60.000 Παλαιστίνιοι και 30.000 Ισραηλινοί ρίχνουν στον ποταμό τα ανεπεξέργαστα απόβλητά τους, οπότε η ισορροπία καθαρού με βρόμικο ανατρέπεται.
Αμέσως μετά τη λίμνη Γεννησαρέτ φαίνονται τα νερά του ποταμού ακόμα καθαρά και ακριβώς εκεί λέγεται ότι έγινε η βάφτιση του Ιησού. Σ' αυτό το σημείο εισέρχονται στο νερό ομάδες χριστιανών για τελετές συμπαθητικής μαγείας, δηλαδή να βαφτιστούν «στα ίδια νερά με τον Χριστό», όπως λένε! Θα έπρεπε όμως να ξέρουν από την εποχή του Ηράκλειτου ήδη ότι, «δις ες τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης» — δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο νερό του ποταμού, γιατί «τα πάντα ρει»!
Αυτά είναι βέβαια ψιλά γράμματα για τους πιστούς, εκείνα που δεν ανατρέπονται, βέβαια, με καμιά πίστη είναι οι μικροβιολογικές μετρήσεις, από τις οποίες προκύπτουν παντού νιτρικά — τουτέστιν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ουρητηρίων...
Η σκέψη για εγκατάσταση μονάδας καθαρισμού των υδάτων δεν πρόκειται να βοηθήσει, γιατί λίγο παρακάτω εισέρχονται νέα απόβλητα και μετά πάλι άλλα κ.ο.κ. Αφενός θα έπρεπε να ρίχνονται μόνο επεξεργασμένα νερά, πράγμα δύσκολο να υλοποιηθεί, γιατί θα απαιτηθεί 4εθνής συμφωνία και ανάμεσά τους με το Ισραήλ, αφετέρου είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι ποσότητες νερού γενικώς, πράγμα που προσκρούει στις κλιματικές μεταβολές στην περιοχή. Μεσοπρόθεσμα θα μειωθούν σημαντικά η βροχοπτώσεις στη Μέση Ανατολή και η απώτερη προοπτική είναι να προκύψει εκεί μια έρημος, όπως είναι λίγο πιο πέρα στην Ιορδανία.
Βέβαια, μέχρι τότε θα επισκεφτούν τον ποταμό αρκετές χιλιάδες πιστοί χριστιανοί, όλων των δογμάτων, οι οποίοι θα «βαφτίζονται» σε υγρά απόβλητα από καλλιέργειες και αποχωρητήρια... Η αφοσίωση στα θεία απαιτεί και θυσίες...