21 January 2011

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

12-13 Φεβρουαρίου 2011, Γέρακας Αττικής
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου


Το φιλοσοφικό σύστημα του Επίκουρου και ο ρόλος του στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος. Το 1ο Συμπόσιο διοργανώνεται στον Γέρακα Αττικής, προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος καταγόταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο:

«Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών»

και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με τον Γέρακα. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα:

«μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη»

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.

Πληροφορίες στον ιστότοπο: http://www.epicuros.gr/symposio.html
Για τον Επίκουρο βλέπε επίσης: http://sfrang.blogspot.com/2008/01/341-271.html



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 12-2-2011 - Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

17.00-17.15 Έναρξη - Χαιρετισμοί
Εκπρόσωπος Κήπου Αθηνών
Εκπρόσωπος Κήπου Θεσσαλονίκης
Εκδότης Περιοδικού «Ο Κήπος του Επίκουρου»
Δήμαρχος ή Εκπρόσωπος Δήμου Γέρακα
____________________________________________________________

17.15-18.45 Ενότητα
Α - ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

Συντονιστής: Τάκης Παναγιωτόπουλος

17.15-17.30 Ο Βίος του Επίκουρου - Μάριoς Βερέττας – Κάτια Κρέτση
17.30-17.50 Κανών: Η αναζήτηση της αλήθειας - Γιώργος Μπακογιάννης
17.50-18.05 Φυσιολογία: Η φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου - Χρήστος Γιαπιτζάκης
18.05-18.10 Η σημασία της παρέκκλισης στην οργάνωση της ύλης - Κώστας Καλεύρας
18.10-18.30 Συζήτηση - Τ. Παναγιωτόπουλος, M. Βερέττας, Γ. Μπακογιάννης, Χ.Γιαπιτζάκης, Κ.Καλεύρας

___________________________________________________________

18.30-18.50 Διάλειμμα

18.50-19.00 Το επικούρειο άσμα του Σείκιλου 

(μουσικό δρώμενο από το συγκρότημα ΚΑΒΕΙΡΟΣ)

___________________________________________________________

19.00-20.45 Ενότητα Β - ΗΘΙΚΗ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΥΔΑΙΜΟΝΑ ΒΙΟΥ

Συντονιστής: Γιώργος Μπακογιάννης

19.00-19.15 Η επικούρεια διαχείριση του φόβου του θανάτου - Χρυσάνθη Κεχρολόγου
19.15-19.30 Διαχείριση επιθυμιών και αυτάρκεια - Δημήτρης Δημητριάδης
19.30-19.45 Ηδονή και ευτυχία - Κυριακή Πούλου
19.45-20.00 Φιλία - Δημήτρης Αλτάς
20.00-20.20 Το μήνυμα του Επίκουρου - Δημήτρης Ποταμιάνος

20.20-20.45 Συζήτηση - Γ. Μπακογιάννης, Χ. Κεχρολόγου, Δ. Δημητριάδης, Κ. Πούλου, Δ. Αλτάς, Δ. Ποταμιάνος

____________________________________________________________

21.30 Συμπόσιο μετά μουσικής σε ταβέρνα του Γέρακα (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο ideoszen@gmail.com ή στο τηλ. 6945218024 έως τις 4 Φεβρουαρίου)

____________________________________________________________

Κυριακή 13-2-2011 - Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

10.00-11.00 Ενότητα Γ - ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Συντονιστής: Χρήστος Γιαπιτζάκης

10.00-10.10 Διδασκαλία και ψυχοθεραπεία στον Κήπο - Χρήστος Γιαπιτζάκης
10.10-10.20 Οι γυναίκες στον Κήπο - Ανθούλα Χατζηγεωργίου
10.20-10.30 Η επικούρεια άποψη περί θεών - Τάκης Παναγιωτόπουλος
10.30-10.40 Ασαφής λογική - Μπάμπης Πατζόγλου
10.40-10.50 Επικούρειες επιδράσεις στο Διαφωτισμό - Μάριος Πετρίδης
10.50-11.00 Επικούρειες επιδράσεις στην Επιστήμη - Στέλιος Φραγκόπουλος

11.00 – 11.15 Συζήτηση - Χ. Γιαπιτζάκης, Α. Χατζηγεωργίου, Τ. Παναγιωτόπουλος, Μ. Πατζόγλου, Μ. Πετρίδης, Σ. Φραγκόπουλος

____________________________________________________________

11.15-11.30 Διάλειμμα

11.30-11.35 Αποσπάσματα
από τον επικούρειο ποιητή Λουκρήτιο (απαγγελία)

Γιώργος Αγρόδιος

____________________________________________________________

11.35-13.00 Ενότητα
Δ - Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Συντονιστής: Γιώργος Μπακογιάννης

11.35-11.50 Επικούρεια προσέγγιση στις σύγχρονες θεωρήσεις της κβαντικής μηχανικής - Μαίρη Σταματιάδου
11.50-12.00 Επίκουρος και Θεσσαλονίκη: Θεοδωρίδης, «Θύραθεν» και πρώτος Κήπος - Βασίλης Μπατζογιάννης
12.00-12.15 Επίκουρος και οικονομική κρίση - Γιώργος Καπλάνης
12.15-12.30 Η Επικούρεια φιλοσοφία σήμερα - Μάριος Βερέττας
12.30-12.40 Η καλλιέργεια της Επικούρειας φιλοσοφίας στον Κήπο Θεσ/νίκης - Αντώνης Μπιλίσης
12.40-12.50 Η καλλιέργεια της Επικούρειας φιλοσοφίας στον Κήπο Αθηνών - Γιώργος Μπακογιάννης

12.50-13.10 Συζήτηση - Γ. Μπακογιάννης, Γ. Καπλάνης, Μ. Βερέττας, Α. Μπιλίσης, Μαίρη Σταματιάδου


13.10-13.30
Γενική Συζήτηση – Αποτίμηση του Συμποσίου


Συντονιστές: Χρήστος Γιαπιτζάκης - Τάκης Παναγιωτόπουλος


Παρουσίαση ομιλητών:

Ανθούλα Χατζηγεωργίου - Γεννήθηκε και ζει στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Αντώνης Μπιλίσης - Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι Δικηγόρος. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης.
Βασίλης Μπατζογιάννης - Είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης.
Γιώργος Καπλάνης – Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι Νομικός. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ και έχει δώσει διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία.
Γιώργος Μπακογιάννης - Ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Θεωρητική Φυσική και υποψήφιος διδάκτωρ. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία και είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών.
Δημήτρης Άλτας - Ιατρός Καρδιολόγος. Σπουδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολειταιμε την Αρχαία Ελληνική ιστορία και Φιλοσοφία. Είναι μέλος του Κήπου της Θεσσαλονίκης.
Δημήτρης Δημητριάδης – Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης με μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο. Συγχρόνως ασλολήθηκε με την Πληροφορική. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία.
Δημήτρης Ποταμιάνος - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Kαθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει μαθήματα Υλικού Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διατελέσει Πρόεδρος του οικείου Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Έχει συγγράψει δοκίμια,κριτικά σημειώματα και πρόζα. Είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων και του βιβλίου “Στον Κήπο”, με επικούρεια θεματολογία.
Κάτια Κρέτση - Ζει στην Αθήνα. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών.
Κυριακή Πούλου – Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακό με θέμα “Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου”. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Κώστας Καλεύρας - Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης
Μαίρη Σταματιάδου - Ζει στην Αθήνα. Είναι Ιατρός, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Έχει διδάξει κβαντική βιοφυσική στην Ιατρική Σχολή του SUNY/B (Buswell Professor of Medicine, SUNY/B Medical School) και είναι Ομότιμη Ερευνήτρια Α΄ Βαθμού του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Μάριος Βερέττας – Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Ρόδο. Έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία αλλά ασχολείται κυρίως με το βιβλίο. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής πολυάριθμων βιβλίων. Έχει τον εκδοτικό οίκο ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.verettas.gr που μεταξύ άλλων εκδίδει και το περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ
Μάριος Πετρίδης – Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος της Θεσσαλονίκης. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Μπάμπης Πατζόγλου - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και είναι συγγραφέας. Έχει δώσει διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία και είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Στέλιος Φραγκόπουλος - Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει εναλλάξ στην Αθήνα και στο εξωτερικό, είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος και διδάκτωρ Μηχανικός. Διετέλεσε Βοηθός και Επιμελητής στο Πολυτεχνείο Darmstadt (Γερμανία), Επιμελητής και Λέκτορας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και από το 1984 μόνιμος Καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας. Από το 2009 είναι ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Τάκης Παναγιωτόπουλος - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι Πληροφορικός και εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο δημόσιο τομέα. Έχει δώσει διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία και είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών. Αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.
Χρήστος Γιαπιτζάκης – Γεννήθηκε στη Δράμα, με μισή του καταγωγή από την Κρήτη και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Βιολογίας και Οδοντιατρικής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Μοριακής Βιολογίας και διδάκτωρ Ιατρικής Γενετικής. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ και αρθρογραφεί στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος των Αθηνών.
Χρυσάνθη Κεχρολόγου – Γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με θέμα “Οι λείες ηδονές στον Επίκουρο” και διδακτορικού διπλώματος με θέμα διατριβής “Οι ανθρωπολογικές σταθερές αυτονομίας στον Επίκουρο”. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φιλοσοφικά συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά φιλοσοφίας μεταξύ αυτών στο περιοδικό ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.