13 July 2011

Εφημερίδες με φανταστικά θέματα

Υπάρχουν εφημερίδες που περιγράφουν τα γεγονότα, όσο μπορούν καλύτερα και όσο καλύτερα τα αντιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι τους. Υπάρχουν μερικές άλλες που «βελτιώνουν» τα γεγονότα σε μια επιθυμητή κατεύθυνση, κάποιες άλλες δε που έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο και ψάχνουν για περιστατικά που επιβεβαιώνουν αυτό το στόχο τους...

Τέλος, υπάρχουν εφημερίδες που επινοούν γεγονότα, κάτι σαν «πρωταπριλιάτικες ειδήσεις», αλλά όλο το χρόνο! Τέτοια εφημερίδα είναι η Weekly World News, από τη Florida/ΗΠΑ, «η μοναδική αξιόπιστη εφημερίδα της Αμερικής», όπως αυτοδιαφημίζεται, η οποία είναι ζήτημα αν έχει δημοσιεύσει ποτέ μια αληθινή είδηση. Οι συντάκτες της επινοούν καθημερινά οτιδήποτε θέλουν και οι γραφίστες παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη με αλλοιωμένες φωτογραφίες κ.ο.κ. Ακολουθούν μερικά πρωτοσέλιδα αυτής της εφημερίδας:

(click)




Γεγονός είναι ότι η φαντασία των δημοσιογράφων της εφημερίδας θα είχε στερέψει, αν δεν έπαιρναν κάθε μέρα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά δεκάδες αντίστοιχες ιστορίες από αναγνώστες, τι οποίες αυτοί, είτε πιστεύουν είτε επινοούν τα βράδια σε μπυραρίες. Έτσι, σε πολλά στέκια χωρατατζήδων της Αμερικής αγοράζουν κάθε βράδυ την εφημερίδα και διαβάζουν ομαδικά, τι «συνέβη» στο μυαλό των συντακτών της εφημερίδας.

Μερικές από αυτές τις «αληθινές» ειδήσεις της εφημερίδα είναι οι εξής:
  • Το γούνινο παλτό ζωντάνεψε και έφαγε την κυρία που το φορούσε! Με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες... 
  • 200.000 πιγκουίνοι στην Ανταρκτική έπεσαν επάνω σε ομάδα ερευνητών και τους έφαγαν ολοκληρωτικά... Απόδειξη είναι ότι δεν έμεινε τίποτα στο σημείο που τους έφαγαν, μόνο πάγοι...
  • Ανακαλύφθηκε δεύτερη κιβωτός του Νώε με περίεργα πλάσματα μέσα - κένταυροι, μονόκεροι, φτερωτοί γενειοφόροι άνθρωποι, φτερωτά άλογα κ.λπ.
  • Παιδί με αυτιά ραντάρ σαν της νυχτερίδας, Batboy, βρέθηκε σε σπηλιά... Με φωτογραφική κάλυψη...
Αυτό το θέμα είχε μεγάλη απήχηση και, αρχικά, έπαιρναν αναγνώστες της εφημερίδας τηλέφωνο και ρωτούσαν, τι κάνει ο Batboy και πώς περνάει. Οι συντάκτες δημοσίευαν λοιπόν για κάποιους μήνες συμπληρωματικές ειδήσεις με τον Batboy, μέχρι που βαρέθηκαν ή δεν είχαν πια ιδέες, οπότε έβαλαν ένα φορτηγό και τον πάτησε - με φωτορεπορτάζ, εννοείται!

Πάντως, αρκετοί ψιλοπιστεύουν τέτοιες ειδήσεις, ιδίως εκείνες με βιβλικά θέματα, με αποτέλεσμα να παίρνουν αυτές τις ειδήσεις άλλες εφημερίδες και να δημιουργούν νέα παρακλάδια με διαπλοκές γερουσιαστών, τηλε-ευαγγελιστών, ηθοποιών και άλλων προσώπων της αμερικάνικης δημόσιας ζωής.