28 February 2008

Απόφαση-σταθμός Δικαστηρίου της Γερμανίας

Οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα


Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η χρήση λογισμικού κατασκοπείας από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι στο εξής οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να ζητούν και να παίρνουν δικαστική άδεια για να την εφαρμόσουν.

Η υπόθεση έφτασε πέρυσι στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο όταν το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επέτρεψε σε αξιωματούχους των αρχών ασφαλείας να εφαρμόσουν μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία.

Η απόφαση αφορά την παρακολούθηση υπόπτων όχι μόνο για τρομοκρατία αλλά και για άλλα εγκλήματα μέσω ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο αποστέλλεται μέσω e-mail και καταγράφει τις κινήσεις τους στον υπολογιστή, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τους χρήστες.

Όπως μεταδίδει το ΒΒC, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χανς-Γιούργκεν Παπίερ (Hans-Jürgen Papier) αποφάνθηκε ότι η τακτική αυτή παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών. Επισήμανε ακόμη ότι η απόφασή του θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για ολόκληρη την Ομοσπονδία της Γερμανίας.

Με δικαστική άδεια

Στο εξής η «κυβερνοπαρακολούθηση» υπόπτων θα επιτρέπεται μόνο έπειτα από την έκδοση δικαστικής άδειας, όπως ήδη ισχύει για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη χώρα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θεωρεί την ηλεκτρονική κατασκοπεία σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Schäuble) δήλωσε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά και θα ληφθεί υπόψη, καθώς η νομοθεσία τροποποιείται» . Οι διαδικτυακές έρευνες θα διαδραματίσουν «έναν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των κινδύνων από τη διεθνή τρομοκρατία» και θα γίνονται μόνο «σε λίγες αλλά πολύ σημαντικές περιπτώσεις» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «το κράτος προστατεύει τους πολίτες και δεν τους απειλεί».

Το μέτρο αυτό αντιμετωπιζόταν εδώ και αρκετό καιρό με επιφυλάξεις από τους Σοσιαλδημοκράτες, εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.