αναβιώνουν στη Θεσσαλονίκη
Μια επιγραφή αποκαλύπτει τα μακεδονικά Καλίνδοια
Τα Καλίνδοια, μια άγνωστη στο ευρύ κοινό αρχαία μακεδονική πόλη, η ιστορία της, τα μυστικά της και η σημασία της, ξετυλίγονται στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Η πόλη βρίσκεται 55 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης στην αγροτική περιοχή του Καλαμωτού. Η ταύτισή της με την περιοχή έγινε με βάση το περιεχόμενο ενεπίγραφης στήλης της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακάλυψε η αείμνηστη αρχαιολόγος Ιουλία Βοκοτοπούλου. Η στήλη περιέχει τα ονόματα των ιερέων του Ασκληπιού (334-304 π.Χ.) και μεταξύ άλλων αναγράφει: «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΔΩΚΕ ΜΑΚΕΔΟΣΙ ΤΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ».
Τη μεγάλη σημασία των Καλινδοίων (σημαίνει τον τόπο όπου κυλιούνται τα άλογα) επεσήμανε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: «Τα Καλίνδοια είναι αυθεντική μακεδονική πόλη, όχι αποικιακή. Είχε μικτό πληθυσμό. Συνυπάρχουν ονόματα πανελληνίως γνωστά, ονόματα μακεδονικά και θρακικά, από τον 4ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα». Τα Καλίνδοια είναι η τέταρτη αυθεντική μακεδονική πόλη που γνωρίζουμε μετά την Πέλλα, την Ολυνθο και τις Πέτρες της Φλώρινας. Οι υπόλοιπες μακεδονικές πόλεις, όπως τα Στάγειρα, είναι αποικιακές.
Από τη σκαπάνη στις προθήκες
Ομόφωνα το Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την πραγματοποίηση της έκθεσης, η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με τα νέα ευρήματα που έρχονται στο φως, καθώς η ανασκαφή στην περιοχή συνεχίζεται από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Σισμανίδη. Τα νέα αντικείμενα θα συντηρούνται και θα προστίθενται στην έκθεση.Η ευρύτερη περιοχή των Καλινδοίων ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βοττική. Τον 4ο αιώνα π.Χ. ενσωματώθηκε στο μακεδονικό βασίλειο. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδος αρχίζει το 31 π.Χ. Οι αυτοκράτορες λατρεύονταν σε ειδικούς ναούς, τα Σεβαστεία. Η ανασκαφή του κ. Σισμανίδη συνεχίζεται από το 2003 στο συγκρότημα του Σεβαστείου, το οποίο πιθανότατα ανήκει στην αγορά της αρχαίας πόλης. Εξι συνεχόμενοι χώροι με συνολικό μήκος περίπου 70 μέτρα έχουν αποκαλυφθεί πλήρως, ενώ η έρευνα ενός έβδομου χώρου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η έκθεση
Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν αγάλματα, επιγραφές, ταφικές στήλες, νομίσματα, κοσμήματα και ειδώλια που παρέχουν στον επισκέπτη σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή στα Καλίνδοια. Οι ενότητες της έκθεσης αφορούν στη σύνθεση του πληθυσμού, τους θεσμούς της πόλης, τα νομίσματα και τις λατρείες των θεών.