(Ελευθεροτυπία, 12/5/2011)
Πολυσέλιδο κείμενο, με το οποίο επιχειρεί να υπερασπιστεί την υστεροφημία του και να αντικρούσει όσα του προσάπτει η Νέα Δημοκρατία μέσω του πορίσματος της για το σκάνδαλο Siemens, έδωσε στη δημοσιότητα ο Κώστας Σημίτης. «Όλες οι επιλογές [σ.σ. συνεργατών] δεν ήταν επιτυχημένες», αναφέρει για την εμπλοκή στην υπόθεση προσώπων όπως ο Θ. Τσουκάτος και ο Τ. Μαντέλης, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά σε αυτούς.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την επιλογή των συνεργατών του "προσπάθησε να σταθμίσει όλα τα στοιχεία που διέθετε. Επέλεξε πρόσωπα που είχαν αγωνισθεί, αναδειχθεί και είχαν θετική εικόνα στο κόμμα που ανήκε" και σημειώνεται ότι "απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες από θέσεις που κατείχαν, όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας".
Ο Κ. Σημίτης αρνείται ότι είχε συναντηθεί με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάδος, Μιχ. Χριστοφοράκο και ασκεί κριτική στην εξεταστική επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι "η χωρίς έλεγχο αναδημοσίευση στο πόρισμα της, των αναφερόμενων στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, συναντήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανύπαρκτες συναντήσεις ως πραγματικά γεγονότα. Λειτουργεί παραπλανητικά και δεν βοηθά στην ανεύρεση της αλήθειας".
Θέτει ζήτημα αξιοπιστίας μαρτύρων, λέγοντας ότι "οι υπάλληλοι της Siemens δηλώνουν ό,τι συμφέρει αυτούς και την επιχείρηση" και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορεί ότι επιδίδεται σε "συστηματική προσπάθεια" να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο ως "εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα".
"Η χώρα για τα χρόνια από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της, το διεθνές κύρος της, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών. Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη", αναφέρει.
ΟΤΕ
Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, δικαιολογεί το γεγονός ότι προτιμήθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, αντί διεθνούς διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.
"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με την κατάρτιση των προγραμματικών συμβάσεων να πετύχει αυτό που κατάφεραν οι άλλες χώρες της Ένωσης, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της οικονομίας τους", σημειώνει και προσθέτει ότι "τα κόμματα δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις" και "ΣΕΒ χαιρέτισε την εξέλιξη".
Παράλληλα, δηλώνει ότι "η προϊστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα για τις προγραμματικές συμβάσεις" και προσθέτει ότι "αλλαγή της τεχνολογίας θα σήμαινε μια μεγάλη χρηματική και τεχνική επιβάρυνση του ΟΤΕ και νέες καθυστερήσεις". Όπως διευκρινίζει, το 1996 υπήρχαν στην Ελλάδα δύο εργοστάσια παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ελλάδα, από τα οποία προερχόταν το 36% της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε ο ΟΤΕ.
Υπερασπίζεται το γεγονός ότι υπήρχαν δύο και όχι περισσότεροι προμηθευτές, η Siemens και η Intracom, λέγοντας πως "η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών έχει το πολύ δύο προμηθευτές", καθώς και ότι "σοβαρές οικονομίες κλίμακας εξασφαλίζονται με μάξιμουμ δύο προμηθευτές".
Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει "εξοργιστική" την άποψη ότι το ζήτημα ψηφιοποίησης του ΟΤΕ δεν ήταν επείγον, αλλά κατασκευασμένο, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε το 1996 το πιο επείγον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας.
Για την παραίτηση Καστανίδη, δηλώνει ότι η πρόταση που είχε καταθέσει για την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο προμηθειών και έργων προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της.
C4I
Αναφορικά με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρώην πρωθυπουργός αποδίδει την ανάγκη προμήθειας του στο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. "Η Ελλάδα ως οργανώτρια χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια τελείως νέα κατάσταση", σημειώνει και προσθέτει: "Το ΤΕΤRA δεν επαρκούσε πλέον [...] αν η Ελλάδα δεν έκανε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν θα συμφωνούσαν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα".
Εφόσον τα δεδομένα άλλαξαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 γιατί δεν ρώτησε την γνώμη του Ελληνικού λαού, έχοντας ενημερώσει πρώτα για τις οικονομικές συνέπειες, για την διεξαγωγή ή όχι των αγώνων;
Λίγο λίγο αποκαλύπτεται γιατί και με τι όρους
και συμφωνίες απαράβατες μας αναθέσανε τους
Ολυμπιακούς του 2004... Κάποιοι τα φώναζαν από τότε αλλά ποιός να τους ακούσει...
και συμφωνίες απαράβατες μας αναθέσανε τους
Ολυμπιακούς του 2004... Κάποιοι τα φώναζαν από τότε αλλά ποιός να τους ακούσει...
Ολα τα πράγματα κρίνονται στον τόπο και το χρόνο. Όλη αυτή η προσπάθεια , εκ των υστέρων,να εκτιμιθεί αρνητικά η οκταετία Σημίτη πέφτει στο κενό.Για εκείνη την εποχή ο Σημίτης έκανε το καλύτερο, και στελέχη έδιωξε, και προσπάθειες με τον Γιαννίτση έκανε γιά το ασφαλιστικό,γιαυτό και άρχισε η αντίθετη του μέτρηση.Ένα δεν έκανε καλά ο Σημίτης , ενώ ήταν ένας τίμιος άνθρωπος ( μέχρι που οι συνάδελφοι του στο Παντειο του τρώγαν τη σύνταξη του, που είχε αφήσει για το δημόσιο0) όταν έκανε καταγγελία μέσα στη Βουλή ο Γιάννης Καψής για σοβαρές ατασθαλίες στο Κράτος (όρα κλεψιές), εκείνος είπε : Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα.
Άλλος ένας loser πρωθυπουργός που προσωρινά την έβγαζε λάδι καθότι έτυχε στην ευκολότερη διεθνή οικονομική συγκυρία a)100% υπεύθυνος πολιτικά στο απίστευτο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου b)μας έβαλε στο ευρώ μαγειρεύοντας στατιστικές, το οποιο μακροπρόθεσμα γονάτισε την ελληνική οικονομία (και είναι και μη αντιστρεπτή κίνηση...) c)οι ολυμπιακοί άγονες που θα κόστιζαν 100 και θα μπορούσαν να αποφέρουν 300, κατέληξαν λόγο κακοδιαχείρισης να κοστίσουν 500 και να προσφέρουν 20. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κύριε Σημίτη. H μονη τιμωρία σας πλέον είναι η Ιστορία - ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται..
Aναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα όλοι οι υπουργοί (πρώην και νυν) να δηλώνουν επιτυχημένοι?
Ολοι οι πρωθυπουργοί (πρωην και νυν) να δηλώνουν ακόμα πιο επιτυχημένοι.
Απαντες να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες στην υπηρεσιία του εθνικού,ελληνικού συμφέροντος και η χώρα μας,η Ελλάδα μας να πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο και οι Ελληνες στην απελπισία??
Ολοι οι πρωθυπουργοί (πρωην και νυν) να δηλώνουν ακόμα πιο επιτυχημένοι.
Απαντες να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες στην υπηρεσιία του εθνικού,ελληνικού συμφέροντος και η χώρα μας,η Ελλάδα μας να πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο και οι Ελληνες στην απελπισία??
μικρος σε ολα ακομη και στις δικαιολογιες ηταν ενα τιποτα και εγινε ενα πρωην τιποτα.
σε μερικά χρόνια θα καταλάβετε οτι η καλλίτερη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας ήταν η πρώτη τετραετία Σημίτη
Λένε ότι από τότε που εφευρέθηκε το "συγγνώμη" χάθηκε το φιλότιμο.
Αλλά ο κ. Σημίτης ούτε καν συγγνώμη δε ζητά. Και περιπέφτει και στη γελοιότητα, προσπαθώντας να αποδώσει εύσημα στον εαυτό του...
Αλλά ο κ. Σημίτης ούτε καν συγγνώμη δε ζητά. Και περιπέφτει και στη γελοιότητα, προσπαθώντας να αποδώσει εύσημα στον εαυτό του...
Όσοι έχουν κάνει στη διοίκηση στο ανώτατο επίπεδο ξέρουν ότι αν δεν εμπιστευτείς 10-20 άτομα δεν κάνεις τίποτα. Η πολιτική ευθύνη υπάρχει όχι όμως να αμαυρώσουμε και τον Σημίτη. Δεν μένει τίποτα όρθιο σ' αυτή τη χώρα.Αν προσέξετε οι πολιτκοί αρχηγοί μόνο όταν αναγκάζονται από "λαϊκή" πίεση αναφέρονται στην περίοδο εκείνη. Οι Ολυμπιακοί ήταν "η ευκαιρία" για τη χώρα. Αν τώρα κάποιοι δεν κατάφεραν να εκμεταλευτούν τις υποδομές και το κλίμα που δημιουργήθηκε, τότε βέβαια η επένδυση πήγε χαμένη. Είναι η μόνη?
Καποιος πρεπει να του θυμησει οτι τα μπουμπουκια οπως ο Τσουκατος, Μαντελης, Μαλεσιος, Νεονακης, κλπ επι τον ημερων του ανθιζαν, και θυσαυριζαν.
Αν ξεχναμε τους Ολυμπιακους αγωνες και το κτηματολογιο, το χρηματιστηριο μετα τοσα χρονια το ξεχασε και ο ιδιος.
Καλε μου ανθρωπε Σημιτη.........
Αν ξεχναμε τους Ολυμπιακους αγωνες και το κτηματολογιο, το χρηματιστηριο μετα τοσα χρονια το ξεχασε και ο ιδιος.
Καλε μου ανθρωπε Σημιτη.........
Ο Χρυσός Αιώνας για την νεότερη Έλλάδα ήταν η οκταετία Σημίτη.Ας προσπαθήσει να ξαναβοηθήσει όπως μπορεί..
.. το΄σα σχόλια για τον κ. Σημίτη! Γιατί όμως ακόμα και τώρα, 7 χρόνια μετά συγκεντρώνει τα πυρά από μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων; Ας σκεφτούμε τί έγινε επί πρωθυπουργίας του: Εγνατία Οδός, Αττική Οδός, Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, είσοδος στην Ε.Ε., είσοδος Κύπρου στην Ε.Ε. παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες άλλων χωρών, Ολυμπιακοί αγώνες, ΑΣΕΠ, ίδρυση του ΣΔΟΕ που κατήργησε αμέσως η επόμενη κυβέρνηση. Ποιά άλλη κυβέρνηση μπορεί να παραθέσει μια αντίστοιχη λίστα; Ας σκεφτούμε επίσης ποιόν επέλεξαν ως αντικαταστάτη στην πρωθυπουργία οι επικριτές του και τί πρέσβευε αυτός με την στάση ζωής του και την κουλτούρα του και τί σημαίνει αυτό για αυτούς που τον ψήφισαν και τα κριτήριά τους. Τους οδήγησε άραγε στην ψήφο η πρόθεση διαμαρτυρίας ή μήπως τελικά ήταν η επιθυμία για μια Ελλάδα που δεν επιχειρεί - και άρα δεν διαπράττει σφάλματα- δεν τολμάει, δεν προχωράει μπροστά; Η επιθυμία επστροφής σε μια Ελλάδα χαλαρότητας, μετριότητας και ραχατιού;
Συνιστώ στους συμπολίτες μου που αποδεδειγμένα επέλεξαν το χείρον ως βέλτιστον στην τότε άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, εξοστρακίζοντας για ακόμα μια φορά έναν Αριστείδη, να ασκήσουν και λίγο αυτοκριτική από το να ψάχνουν ανέξοδα αποδιοπομπαίους τράγους για τη σημερινή μιζέρια τους.
Αφού άλλαξαν τα δεδομένα ασφάλειας με την 11η Σεπτ., ήταν μια άριστη ευκαιρία να εγκαταλείψει η τότε κυβέρνηση την εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα... Θα γλιτώναμε τεράστια ποσά και τη σημερινή πτώχευση, στην οποία οδεύουμε με τους στενούς συνεργάτες του Σημίτη επικεφαλής! Όμως μικροί άνθρωποι δεν διαμορφώνουν τις περιστάσεις αλλά άγονται και φέρονται από αυτές και στη συνέχεια κλαίγονται ότι τους αδικούν οι επικριτές!
Τουλάχιστον τώρα, ας αφήσουμε την εμπάθεια και την προσπάθεια μείωσης του Κ. Σημίτη με προφανή σκοπό να φανούν άλλοι ως ικανότεροι και καταλληλότεροι για την πρωθυπουργία και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ας θυμηθούμε στοιχεία και γεγονότα από την παρουσία του Σημίτη στα πράγματα.
Ας θυμηθούμε την προσπάθεια του Σημίτη για πρόγραμμα σταθεροποίησης τη δεκαετία του ’90.
Την πρόταση Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, που σκόνταψε στο θεοποιημένο πολιτικό κόστος. Ποιος έβαλε τότε το πολιτικό κόστος πάνω από το συμφέρον του Έθνους και ματαίωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου;
Ο Μανώλης Δρεττάκης δημοσίευσε πριν τέσσερις περίπου μήνες στοιχεία του ΟΟΣΑ όπου αναφερόταν ότι την περίοδο 1993 έως 2004 το έλλειμα ήταν 0,2 (μηδέν κόμμα δύο). Τόσο μας τυφλώνει το πάθος που να μην βλέπουμε;
Όταν λέμε για Ολυμπιακούς αγώνες τι εννοούμε; Το Ρίο Αντίριο ήταν αγώνες; Το Μετρό, οι σήρραγκες στην Κακιά Σκάλα, η Εγνατία, το τράμ,
Μήπως ξεχνάμε τις πιέσεις των εργολάβων ότι δεν προλαβαίνουν τα έργα μέχρι την ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων, που οδήγησαν στις απ’ ευθείας αναθέσεις;
Κακό πράγμα η εμπάθεια και η απώλεια μνήμης. Δεν βοηθάει την Πατρίδα ούτε και τη λογική του καθενός μας.
Ο κος Τεως Πρωθυπουργός ''ξέχασε'' να μας πεί οτι ήταν ταυτόχρονα και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οτι κάποιες μεγάλες μίζες της SIEMENS (ας πούμε έστω ..."βοηθήματα" ) πήγαν και στα ταμεία του κόμματος (όπως και στα ταμεία της ΝΔ). Πόσο θλιβερή είναι η ιδέα - δεν έχω βεβαιότητα - οτι ένας Πρόεδρος κόμματος & συνάμα Πρωθυπουργός της Χώρας να λέει στο τσιράκι του ''πέρασε απ΄το Χριστοφοράκο της SIEMENS να πάρεις το ''βοήθημα''. Και μάλιστα κατ' επανάληψη !!!
Αυτή η σκέψη, αυτή η ιδέα πραγματικά με θλίβει κε Τέως Πρωθυπουργέ, κε Σημίτη!!! Και με θλίβει περισσότερο η επιλεκτική σας μνήμη - που φυσικά δεν οφείλεται στο γήρας....
Κι απορούμε σήμερα που κάποιος γιατρός, υπάλληλος ή αστυνομικός ζητά κι αυτός το ''βοήθημά'' του... Είχε τα Υψηλά Παραδείγματα και Πρότυπα.
Κι απορούμε σήμερα που ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την συνδρομή απ' τα λαμόγια της Χώρας για την ανόρθωσή της - δηλ., αναστολή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την αγορά κατοικίας, επαναφορά κεφαλαίων και νομιμοποίηση των παράνομων εξοχικών (κυρίως βίλλες).
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς - όλοι είναι του ιδίου φυράματος. Δεν τους περνάει η ιδέα ότι όταν κάνεις έκπτωση στην Ηθική, όλο το οικοδόμημα σύντομα θα καταρρεύσει. Κι ότι ακριβώς αυτή την κατάρρευση βιώνουμε τώρα.
Επιλογισμός ΜΗΔΕΝ !!!
Ο κυριος Σημιτης ας μας κανει τη χαρη να σωπασει. Οι επιπτωσεις της πολιτικης του και των επιλογων του ειναι τοσο προδηλες, που καθε ανασκευαστικη προσπαθεια μοιαζει κοροιδια. Και επειδη ο επιγονος του μας κοροιδεψε πολυ, ας μην εχουμε και εκεινον να κανει τα ιδια.
Ο Κωστας Σημιτης υπηρξε ο καλυτερος Πρωθυπουργος της Μεταπολιτευσης,και ενας απο τους μεγαλυτερους εκσυγχρονιστες που εβγαλε η πολιτικη σκηνη της Χωρας.
Αφησε ενα τεραστιο εργο,τη στιγμη που τον αντιπολιτευονταν οι παντες ,και δεν ειχε τον ελεγχο ουτε του δικου του κομματος.
Ηταν απο τους λιγους που ειχε οραμα γι'αυτον τον τοπο και που προσπαθησε να βοηθησει αυτον τον αχαριστο,ανευθυνο και αναξιο Λαο!
Οι μελλοντικοι ιστορικοι θα τον κρινουν οπως πραγματικα του αξιζει.
διαβαζοντας τα σχολια εκπλησομαι και οχι διαβαζοντας τις δηλωσεις του τεως....
αφου υπαρχουν ακομα ανθρωποι που βλεπουν ως θετικες τισ κινησεις Σημιτη τοτε,καλα κανουνε και εχουν εναν Παπανδρεου πρωθυπουργο τωρα...
το κακο ειναι πως μαζι στο βουρκο τους,τραβανα κι εμας...
Καλοί άνθρωποι, να σας θυμίσω την απογοήτευση πολλών ελληνικών μέσων μα και ατόμων όταν η αίτηση της ελλάδας για τους ολυμπιακούς το 1996 απερρίφθην για να γίνουν τελικά οι ολυμπιακοί της 'κόκα κόλα' (να θυμίσω και σχετικό σκίτσο). Άρα η καλύτερη επιλογή θα ήταν να έπαιρνε η Ελλάδα τους αγώνες αλλά με κάποιο τρόπο να τους ακύρωνε, π.χ. ασφάλεια. Αυτά βέβαια είναι πονηριές.
Πίστεψα και ακόμα πιστέυω ότι η εποχή Σημίτη ήταν ο Χρυσός Αιώνας (χωρίς ίχνος ειρωνείας).
Βλέποντας την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας 1940-, προβλέπω θρίαμβο για Μνημόνιο και Πλουτοκρατία.