01 December 2007

Στο Διαδίκτυο ο «Ψυχρός Πόλεμος»

Υπηρεσίες αντικατασκοπείας κρύβονται πίσω από χάκερ που απειλούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου


(www.kathimerini.gr, Guardian, 29/11/2007)


«Ψυχρός Πόλεμος» του κυβερνοχώρου αναπτύσσεται, καθώς διεθνή δίκτυα κατασκοπείας στο Ίντερνετ και κακόβουλες επιθέσεις χάκερ καθίστανται οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια του Διαδικτύου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μεγάλη έρευνα της εταιρείας ασφάλειας του Ίντερνετ, McAfee, που εκτιμά ότι πολλές κυβερνήσεις και ομάδες δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαδικτυακής κατασκοπείας, με πολλές από τις επιθέσεις να προέρχονται από την Κίνα.

Πάνω από 120 χώρες στον κόσμο ενισχύουν σήμερα την ικανότητά τους για επιθέσεις μέσω του Διαδικτύου, ενώ οι υποδομές αυτές, που αρχικά είχαν ξεκινήσει ως πειραματικά συστήματα, εξελίχθηκαν σήμερα σε καλά χρηματοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες, που ασχολούνται με βιομηχανική, στρατιωτική, οικονομική και πολιτική κατασκοπεία. Στόχοι των υπηρεσιών αυτών είναι τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας, οι χρηματαγορές, τα κυβερνητικά δίκτυα πληροφοριών και εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Τον Σεπτέμβριο, η εφημερίδα «Guardian» αποκάλυψε ότι Κινέζοι χάκερ, ορισμένοι από αυτούς στελέχη της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Κίνας, πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση εναντίον κρατικών δικτύων υπολογιστών της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εταιρία McAfee, η οποία συνέταξε τη βαρύνουσα έκθεσή της βασιζόμενη σε στοιχεία του ΝΑΤΟ, του FBI και της Υπηρεσίας Πάταξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Βρετανίας, εκτιμά ότι το κύμα διαδικτυακών επιθέσεων που έπληξε νωρίτερα φέτος την Εσθονία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές και τα κρατικά δίκτυα, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια της ρωσικής αντικατασκοπείας.

Εννοείται ότι τα ίδια, ίσως και χειρότερα, γίνονται από αμερικάνικες, βρετανικές και άλλες υπηρεσίες κατασκοπείας σε βάρος της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και άλλων ανταγωνιστικών χωρών, αλλά δεν πληροφορούμαστε τίποτα για τις σχετικές μελέτες.