18 December 2007

Είναι εύκολο το ποδόσφαιρο;

...
Στις 27 Νοεμβρίου 2007 έγινε στην Κων/πολη ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Φενέρμαχτσέ και Ίντερ Μιλάνου. Οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές κατέβηκαν στο γήπεδο με άσπρες φανέλες, στην πρόσοψη των οποίων υπήρχε ένας μεγάλος κόκκινος σταυρός. Έτυχε να δω ένα μέρος αυτού του αγώνα στην τηλεόραση και μου έκανε εντύπωση η διακόσμηση της φανέλας. Σε άλλους ίσως δεν έκανε καμία εντύπωση ή έκανε πολύ μεγαλύτερη από ότι σε μένα.

Οι Ιταλοί θεατές αναγνώρισαν στη φανέλα τη σημαία του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Ένας Δανός θα αναγνώριζε το αρνητικό φιλμ της δικής του δανέζικης σημαίας, κόκκινο με άσπρο σταυρό. Ένας Γερμανός μάλλον θα νόμιζε ότι παίζουν ποδόσφαιρο οι νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού. Ο Τούρκος δικηγόρος Baris Kaska από τη Σμύρνη αναγνώρισε όμως στη φανέλα των ποδοσφαιριστών τη στολή των σταυροφόρων και υπέβαλε καταγγελία στη Fifa και στην Uefa.

Πρόκειται για «υπόμνηση των αιματηρών ημερών του παρελθόντος», δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος αισθάνθηκε «απερίγραπτο πόνο στην ψυχή». Ο Κάσκα είναι βέβαιος, παρ' ότι ο σημαντικότερος επιθετικός της Inter είναι μουσουλμάνος από τη Βοσνία, ότι οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές ήθελαν να προβάλουν μέσα στην Τουρκία την υπεροχή της θρησκείας τους, πράγμα που επηρέασε τους Τούρκους αντιπάλους στο γήπεδο και γι’ αυτό έχασαν τον αγώνα και την πρόκριση.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί είχαν ρωτήσει έγκαιρα στην Κων/πολη και στην Uefa, αν μπορούν στο ματς της 27ης Νοεμβρίου να φορέσουν τη φανέλα με τη «θρυλική σημαία του Μιλάνου» και είχαν πάρει καταφατική απάντηση.

Όταν εμφανίστηκαν όμως στο γήπεδο οι παίκτες με τις «σταυροφορικές» φανέλες τους, προέκυψε πρόβλημα στις εξέδρες και διάφορες τούρκικες εφημερίδες, αξιοποιώντας και τη βαριά ατμόσφαιρα λόγω της ήττας, ξεκίνησαν πόλεμο με τους Ιταλούς και την Uefa, ο οποίος πόλεμος πήρε πολιτικές διαστάσεις. Η τούρκικη εφημερίδα Radikal έγραψε: «Πώς επέτρεψε η Uefa αυτή την προκλητική ενδυμασία των Ιταλών;» Οι υπόλοιπες εφημερίδες της χώρας μπήκαν αναγκαστικά στο χορό, για να μην υστερήσουν σ' αυτό το σπουδαίο "εθνικό ζήτημα".

Η ιταλική δημοσιογραφική πλευρά ανταπέδωσε αρχικά με καζούρα, όπως η εφημερίδα Republica, η οποία αναρωτήθηκε: «Ενόχλησε περισσότερο η στολή των παικτών από τα τρία γκολάκια που έφαγε η Φενέρμπαχτσέ;» Εκεί παρενέβη με το ιππικό και η ακροδεξιά ιταλική Lega Nord και κάλεσε την Uefa: «Να αποκλείσει τα τούρκικα σωματεία από όλους τους διεθνείς αγώνες, μέχρι να μάθουν οι Τούρκοι τους κανόνες της Δημοκρατίας». Και, ευκαιρίας δοθείσης, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Lega ότι στην Τουρκία καταπιέζεται η ελευθερία του λόγου και οι άνθρωποι φυλακίζονται χωρίς αιτιολόγηση κλπ. Ένα 3-0 στο γήπεδο μετέτρεψε ξαφνικά τους Ιταλούς ακροδεξιούς σε προστάτες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Εγώ αναρωτιέμαι: τι θα γίνει, αν κατέβουν οι παίκτες της Inter να παίξουν με αυτές τις φανέλες σε ελληνικό γήπεδο και ξεσηκωθούν οι αναγνωρισμένοι προστάτες του ελληνισμού και της εθνοπρέπειας (Ζουράρις, Άνθιμος, Καργάκος, Καραμπελιάς,…) για να διαμαρτυρηθούν, επειδή οι Ιταλοί, απόγονοι των μεσαιωνικών Λατίνων, φοράνε τα σταυροφορικά σύμβολα, με τα οποία κατέλαβαν και λεηλάτησαν το 1024 την Κων/πολη; Και καλά να νικήσουμε την Inter, θα έχουμε εκδικηθεί, ως υπερήφανοι διάδοχοι των Βυζαντινών, για την κατοχή της Πόλης επί περίπου 6Ο χρόνια. Αλλά άμα ρίξουν και σε μας καμιά τριάρα, τι λες τότε;

Κοίτα να δεις επιπλοκές και φαίνεται εύκολο παιχνίδι το ποδόσφαιρο…


.