20 March 2008

Ποδοσφαιρικά μπερδέματα - άλλη μια φορά

...
Πριν από σχεδόν 3 μήνες δημοσιεύτηκε εδώ η ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας Ίντερ του Μιλάνου, η οποία κατέβηκε σε αγώνα με την τούρκικη Φενέρ Μπαχτσέ μέσα στην Κων/πολη, έχοντας στολίσει τη φανέλα της με τη σημαία του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Oι Τούρκοι είδαν στη φανέλα αυτή τα σύμβολα των σταυροφόρων και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς για να ακυρωθεί ο αγώνας.

Βέβαια, η Φενέρ Μπαχτσέ είχε φάει 3 γκολ σ' εκείνο τον αγώνα και ήταν πολύ δύσκολο να επιχειρηματολογήσουν ότι αυτή η βαριά ήττα οφειλόταν στον τρόμο που τους προκάλεσε η φανέλα με τον κόκκινο σταυρό.

Τώρα συνέβη κάτι παρόμοιο στη Γερμανία. Η ομάδα Eintracht (= Ομόνοια) της Φραγκφούρτης -η οποία, σημειωτέον, σούρνεται στα γήπεδα από τότε που μετοίκησα από εκείνη την περιοχή και με έχασε ως οπαδό της- έχει κανονικά κόκκινο και μαύρο χρώμα στη φανέλα. Η διοίκηση της ομάδας σκέφτηκε όμως να επεκτείνει τις επιλογές σε χρώματα και σχέδια και για το σκοπό αυτό, κάλεσε τους οπαδούς της και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να επιλέξουν, ποιες από αυτές τις φανέλες ήταν οι καλύτερες.

Οι φίλαθλοι πήραν με ενθουσιασμό μέρος στην ψηφοφορία και προς πλήρη έκπληξη των αρμοδίων επέλεξαν ως καλύτερη τη φανέλα με το νούμερο 16, την τελευταία στη λίστα. Όμως αυτή η φανέλα έχει, άγνωστο με ποιο σκεπτικό, μπρος και πίσω ένα μαύρο σταυρό, οπότε θεωρήθηκε ότι αυτό θα ενοχλήσει τους μουσουλμάνους κατοίκους της Γερμανίας, φίλους ή αντιπάλους της Eintracht. Να σημειωθεί ότι, ούτε ο θυρεός της πόλης της Φραγκφούρτης, ούτε αυτός του ομόσπονδου κράτους του Hessen περιέχουν όμοιο ή άλλο σταυρό.


Έτσι η επιλογή του λαού της ομάδας απορρίφθηκε, πράγμα που οδήγησε σε έντονες αντιδικίες, επειδή η διοίκηση της Eintracht ακολουθεί προληπτικά «πολιτικά ορθή»
γραμμή. Ο σταυρός στο στήθος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο και δεν είναι σκόπιμο να μεταφερθούν στο γήπεδο θρησκευτικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η άλλη πλευρά αναρωτιέται ευλόγως, δεν ήξεραν τα μέλη της διοίκησης ότι ο σταυρός αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο κάποιας θρησκείας (της δικής τους), όταν αποφάσιζαν να προτείνουν αυτή τη φανέλα; Πώς τώρα υποχωρούν προληπτικά, αφού έχει εκφραστεί ο λαός υπέρ αυτής της φανέλας;

Μύλος! Και να σκεφτείτε ότι εκεί υπάρχουν αρκετοί Ψωμιάδηδες, Ζουράριδες και Άνθιμοι, όχι μόνο από ένας. Σίγουρα, θα ακούσουμε ακόμα πολλά επί του θέματος και σύντομα!

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)