30 March 2008

Αγαπημένε μου ... σύζυγε

4. Ο Εθελοντής Κερατάς

της Ισμήνης

Ας πρόσεχε! Καμία γυναίκα δεν παντρεύεται για να απατήσει τον άντρα της. Όλες ξεκινάνε τον «βίον ανθόσπαρτον» με τα ωραιότερα όνειρα και τις μεγαλύτερες προσδοκίες. Οι παλιές λέγανε ότι ο άντρας δεν πρέπει να γνωρίζει καλά τη γυναίκα, μάλιστα είχαν οριοθετήσει και κάποια σημεία του γυναικείου σώματος, εις τα οποία ναι μεν ο σύζυγος μπορούσε να έχει πρόσβαση και να γνωρίζει την ανατομία τους, προς δική του καλοπέραση βέβαια, αλλά απαγορευότανε δια ροπάλου να ξέρει τα άλλα μέρη, εκείνα που βασικά διέπουν τις σχέσεις του κάθε ζευγαριού, δηλαδή την ψυχή της γυναίκας και το μυαλό της, τι σκεφτότανε εν ολίγοις.

Εντάξει βρε γιαγιές εσείς μπορεί να τα καταφέρατε καλύτερα από εμάς, αλλά … ούτε εργαζόσαστε και είχατε ένα σωρό υπηρετικό προσωπικό να σας κάνει τις δουλειές. Καταναλώνατε τις δραστηριότητές σας μεταξύ βεγγέρων και jour- fix, έτσι δεν εμβαθύνατε στις λεπτομέρειες του αντρικού χαρακτήρα που ουσιαστικά ήταν απόμακρος ακόμα και στις νυχτερινές του επισκέψεις, που για τον μόνο λόγο που γινότανε ήταν η διαιώνιση του τρανταχτού οικογενειακού ονόματος που πιθανόν σε κάποια ταμπέλα μεγάλου εμπορικού να έπρεπε να προστεθεί το «…και Υιός».

Τώρα αν ο … και Υιός, ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του, αυτό ποσώς ενδιέφερε τον πατέρα, το ζητούμενο ήταν να διαιωνιστεί η οικογενειακή επιχείρηση. Σήμερα κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την πολιτική. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν οικογενειακά τζάκια στην πολιτική που κάθε χαζοχαρούμενος υιός ή ανιψιός αυτοδικαίως έπαιρνε τη θέση του απερχόμενου ή εκλιπόντος πατέρα ή θείου πολιτικού. Τότε μόνο οι καθ΄ όλα άξιοι και ικανοί κατέβαιναν και διέπρεπαν στην αρένα της πολιτικής .

Οι παρεκτροπές σπάνιες, για τις γυναίκες μιλάμε βέβαια, και αν ποτέ συνέβαινε κάτι τις πριν καν το μάθει η γειτονιά και ο κόσμος όλος, επενέβαινε πρώτος-πρώτος ο πατέρας της άτακτης να συνετίσει τη θυγατέρα του, αν μάλιστα προλάβαινε να κουκουλώσει την κατάσταση ή άλλες φορές να ξεπλύνει την προσβολή που έκανε σε αυτόν και τον γαμπρό του η κόρη, με μέτρα που στη σημερινή εποχή μας φαίνονται παράδοξα, αλλά δεν παύουν να υφίστανται σε μικρότερη κλίμακα βέβαια και σε κάποιες μακρινές και κλειστές κοινωνίες.

Λένε πως όταν θέλει η γυναίκα να απατήσει τον άντρα της και στο μπουκάλι μέσα να την βάλεις, θα το … κάνει με τον φελλό! Πάντως αγαπημένοι μας … σύζυγοι, αρραβωνιαστικοί και φίλοι αν δεν θέλετε να βρεθείτε στη θέση της επικεφαλίδας του κειμένου, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις 10 χρυσές εντολές

1. Μην ανακατεύεστε στην κουζίνα. Όσο ωραία και να μαγειρεύετε, το χάος που αφήνετε πίσω σας και την ακαταστασία με τις κατσαρόλες και τα χρησιμοποιημένα κουταλομαχαιροπήρουνα είναι ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ! Εκτός αν αναλάβετε να πλένετε και τα πιάτα και να τακτοποιείτε την κουζίνα, να κάνετε δηλαδή ότι κάνει μια καλή νοικοκυρά! Ωραία, τα κάνατε όλα αυτά; την πατήσατε. Άντε τώρα να θέλει να κάνει έρωτα η γυναίκα σας με την υπηρέτρια. Δεν την εμπνέετε πλέον. Θα ψάχνει τουλάχιστον για μπάτλερ που δεν θα βρωμάει και κουζινίλα !

2. Μην εκθειάζετε την γυναίκα του φίλου σας ή οποιαδήποτε γυναίκα, ότι είναι καλύτερη, σε οποιοδήποτε τομέα. Θα σας μισήσει και θα θελήσει να αποδείξει στον εαυτό της, ότι ναι μεν η άλλη μπορεί να κάνει καλύτερα σουτζουκάκια, αλλά αυτή μπορεί και ρίχνει άντρες χωρίς σουτζουκάκια.

3. Μην γυρνάτε αργά το βράδυ, πολύ αργά μιλάμε και να έχετε την απαίτηση την ώρα που λαλούν τα κοκόρια, να σας … κάτσει και μάλιστα να σας κάνει έξτρα περιποίηση και κόλπα που μέχρι τώρα δεν τα είχατε ζητήσει, εκτός από το συνηθισμένο «αποστολικό». Την πατήσατε , έχει καταλάβει ότι από κάπου αλλού μάθατε τα κόλπα που ζητάτε και δυστυχώς για εσάς, για κάποιο λόγο δεν σας … έκατσε η άλλη. Μετά από ένα γενναίο καβγά και ένα σωρό απλοϊκές δικαιολογίες σας, θα πει από μέσα της «θα σου δείξω εγώ» και με μαθηματική ακρίβεια θα κάνει απόσβεση για όσες φορές έκανε το κορόιδο, την περάσετε κάτι σαν είδος ανάγκης και στη χειρότερη περίπτωση για χαζή.

4. Μην της δίνετε χρήματα με το σταγονόμετρο και μην έχετε την απαίτηση να σας λέει που τα ξόδεψε. Θα αγανακτήσει θα βρει δουλειά για να έχει οικονομική ανεξαρτησία, δεν θα σας δίνει λογαριασμό και με την καθημερινή συναναστροφή με το άλλο φύλλο και τις καινούργιες φιλενάδες θα την βάλουν σε ένα κόσμο, που είναι φυσικό δικαίωμα κάθε γυναίκας, που σέβεται τον εαυτό της να έχει απατήσει τουλάχιστον μια φορά τον άντρα της κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου της.

5. Μην την κλείνετε μέσα με τον φόβο ότι αν δεν σκίσετε τη γάτα από την αρχή, θα σας πάρει τον αέρα. Χαλαρώστε τα δεσμά, γιατί ένας σίγουρος λόγος που θα σας στολίσει είναι και αυτός, η υπερβολική αυστηρότητα. Ένας ναυτικός, όποτε έφευγε ταξίδι, μετακόμιζε την γυναίκα του στην μάνα του. Κέρβερος η πεθερά, ρούπι δεν την άφηνε να κάνει μόνη της. Μόνο στη λαϊκή πήγαινε άνευ συνοδείας, τι θα κάνει με το καρότσι, σκεφτότανε η πεθερά, νομίζοντας ότι το μέτωπο του γιου της θα έμενε ες αεί αστόλιστο. Ξέρετε τι έκανε η νύφη κάθε εβδομάδα που πήγαινε στη λαϊκή αγορά; Φόρτωνε το καρότσι της λαϊκής σε ταξί, πήγαινε σε κοντινό ξενοδοχείο για μισή ώρα που περίμενε ο φίλος της, το ταξί περίμενε από κάτω, ξανάμπαινε στο ταξί γύρναγε πίσω, ψώνιζε στα γρήγορα και έλεγε της πεθεράς γυρνώντας σπίτι ότι έπιασε την κουβέντα και ένα σωρό άλλα. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι!.

6. Μην τσιγκουνεύεστε δώρα και αισθήματα. Μην της κάνετε δώρο χρήματα να πάρει ότι θέλει με την δικαιολογία ότι δεν ξέρετε από αυτά! Ξέρετε και παραξέρετε, όπου θέλετε βέβαια. Σίγουρα θα εκτιμήσει περισσότερο το ένα λουλούδι που θα της προσφέρει ο συνάδελφος από το διπλανό γραφείο, παρά τον χοντρό κλειστό φάκελο που αδιάφορα και ευγενικά, αφήσατε το πρωί στο κομοδίνο την ημέρα της γιορτής της ή των γενεθλίων της. Και ξέρετε πως γίνονται αυτά, η εκτίμηση φέρνει τον καφέ, μετά το ποτό, μετά την βόλτα και στο τέλος το κρεβάτι, βρήκε την αδελφή ψυχή !

7. Μην λέτε δεν μου αρέσει ο κινηματογράφος ή το θέατρο, άρα δεν πάω, πήγαινε μόνη σου ή με φίλη σου. Θα γκρινιάξει, θα δυσανασχετήσει, αμάν πια όλα τα ζευγάρια πάνε που και που κινηματογράφο, εσείς όμως ανένδοτος. Όχι είπα ξείπα, είπα και τελειώσαμε! Θα πάει μια φορά με τη φίλη της, θα πάει δεύτερη φορά με την εξαδέλφη της, θα ξαναπάει με τη φίλη της, θα ξαναπάει με τη αδελφή της και πολλές φορές θα πηγαίνει και μόνη της. Ξέρετε πόσοι άντρες πάνε και αυτοί μόνοι τους στον κινηματογράφο; Πολλοί, πάρα πολλοί και στα έργα που της αρέσουν πάνε άντρες με τα ίδια γούστα. Δεν θέλει και πολύ για να αρχίσει την κουβέντα, περί ανέμων και υδάτων καταρχάς, περί αναλύσεως του έργου κατά δεύτερον, περί συγκεκριμένων καταστάσεων κατά τρίτον, άντε να πάμε για ένα ποτό να κανονίσουμε για το επόμενο έργο και μετά ο κινηματογράφος μας έφερε πιο κοντά μα τόσο κοντά που μπορούμε να παίζουμε το δικό μας έργο και ακόμα καλύτερα στα ιδιαίτερα. Και ξέρετε ποιο είναι το αστείο; Δεν θα ξαναγκρινιάξει να πάτε μαζί κινηματογράφο, η καλύτερή της!

8. Μην την υποχρεώνετε να σηκώνεται από τα μαύρα χαράματα, πριν πάει στο γραφείο της για να σας φτιάξει μακαρονάδα, επειδή εσείς δεν τρώτε χθεσινό φαγητό! Και για να πούμε την αλήθεια, δεν το κάνετε για αυτό το λόγο, το κάνετε για να την βασανίσετε, να πιεστεί και να παρατήσει τη δουλειά της για να σας υπηρετεί. Σιγά που θα το κάνει. Φαλλοκρατικές οι αντιλήψεις σας. Πηγαίνετε να φάτε και καμιά Κυριακή έξω, Ξέρετε, πολύς κόσμος το κάνει. Όταν σας το είπε σαν παράπονο – Γλυκέ μου, έτσι μια Κυριακή να μη μαγειρέψω να την απολαύσω ξεκούραστα. Θυμόσαστε την απάντηση; -Φτιάξε ένα παστίτσιο από το Σάββατο, να μη μαγειρέψεις την επομένη. Ποιος φταίει μετά; Το μόνο σίγουρο που θα κάνει, είναι να συγκρίνει εσάς με αυτόν που θα της κάνει τα γλυκά μάτια, εις βάρος σας βέβαια και το αποτέλεσμα είναι να εξακολουθεί να σας βράζει τα φρέσκα μακαρόνια, αλλά να σας έχει και γραμμένους! Εσείς μείνατε με τα μακαρόνια, τη σάλτσα θα τη γεύεται άλλος.

9. Μην την υποχρεώνεται να σας σιδερώνει πρωί-πρωί κάθε μέρα με την τσίμπλα στο μάτι, το παντελόνι και το πουκάμισο που θα φορέσετε για να πάτε φρέσκος – φρέσκος στο γραφείο σας. Πρώτον θα σας μισήσει και δεύτερον, θα σας κάψει και το πουκάμισο και το παντελόνι. Πόσα πουκάμισα και παντελόνια αντέχει γκαρνταρόμπα σας; Και το αποτέλεσμα θα είναι να τσακώνεστε και να την λέτε ανοικοκύρευτη, ανεπρόκοπη και τεμπέλα, ξεχνώντας ότι στο πατρικό της την υπηρετούσανε, αλλά κάπως έτσι βγάζατε τα απωθημένα της κοινωνικής σας κατωτερότητας. Έλα όμως που ο γείτονας κυκλοφορεί με τζιν που δεν χρειάζεται σιδέρωμα και του πάει μούρλια, είναι 10 χρόνια μικρότερος της, άρα 20 μικρότερος σας. Άλλωστε τώρα είναι της μόδας οι δεσμοί με μικρότερους άντρες

10. Μην παίρνετε τα ηνία του νοικοκυριού, νομίζοντας ότι εσείς επειδή είσαστε εργένης και μένατε μόνος πολλά χρόνια, έχετε μάθει να τα κάνετε όλα καλύτερα από τη γυναίκα σας. Σφάλμα μέγα, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Πάψτε να περνάτε το δάχτυλο πάνω από τα έπιπλα και να το κουνάτε επιδεικτικά, κάθε φορά που φεύγει η παραδουλεύτρα από το σπίτι. Μην ψάχνετε το σκουπιδάκι στη γωνία κι όταν το ανακαλύπτετε να ουρλιάζετε: δεν εκτιμάς τα λεφτά μου! Κάνετε λάθος τα λεφτά πάντα τα εκτιμάει μια γυναίκα, η δική σας έπαψε να εκτιμάει εσάς πλέον. Και ότι δεν εκτιμάς δεν του δίνεις σημασία, δεν το υπολογίζεις πλέον και το ένα φέρνει το άλλο. Εσείς μπορεί να κουνάτε απειλητικά το δάχτυλό σας, σκασίλα της, υπάρχουν και άλλα δάχτυλα πλέον που δεν … κινούνται απειλητικά πλέον …

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, έγραψε ο Σαίξπηρ, μην τα πάρετε όλα τοις μετρητοίς, υπάρχουν και χειρότερα αλλά και καλύτερα, το θέμα είναι πόσο αντέχεις και πόσο αγαπάς, αλλά κάποια στιγμή θα γράψω και για την άλλη πλευρά!